фирми продукти
представяме
работа
 
Съвети и забрани за малките пространства

Вероятно и Вие като повечето хора не разполагате с достатъчно пространство в дома си. Малките стаи и ограничените пространства изискват повече работа върху обзавеждането и внимателно разпределение на вещите. Има някои способи, които експертите знаят – какво трябва и какво не трябва да правите в малките помещения, за да изглеждат те по-просторни и стилни.

Съвети и забрани за малките пространства


Какво да правите

# Отворете помещенията, така че да минават пространствата плавно едно в друго, за да се създаде впечатление за просторност. Можете да използвате арки или частични стени, за да обособявате пространствата, без да ги разделяте.

# Започнете от тавана – окачете пердетата и щорите възможно най-отвисоко, за да използвате пространството във височина. Шкафовете е добре да достигат до тавана. Поставени във вертикала, елементите дърпат погледа нагоре и карат помещенията да изглеждат по-просторни и елегантни.

Съвети и забрани за малките пространства
Вертикалните фризове върху стените обособяват илюзия, че трапезарията е по-обемна, отколкото е

# Употребявайте вградени елементи – ниши, рафтчета, банкети. Те не заемат много пространство, но са функционални за съхранение на част от вещите, особено в по-малки стаи. Ако искате да скриете вещите, поставете вратички или перденца.

Съвети и забрани за малките пространства
Многофункционалното обзавеждане спестява пространство, тъй като една мебел замества нуждата от две, както тази табуретка, която се употребява за тапицирана масичка

# Употребявайте огледала и огледални повърхности, които отразяват светлината и карат помещенията да изглеждат по-просторни. Ако искате да включите повече разцветки в стаята, но не искате кич, поставете огледало срещу ярко обагрени акценти, за да удвоите техния ефект.

Съвети и забрани за малките пространства
Боята в светъл тон на сиво синьо обособява трапезарията чрез геометричните мотиви върху дървената настилка

# Обособете всяка стая с отделна палитра и обединете палитрите чрез няколко общи тона или чрез мотивите. Можете да използвате сходни тонове, но да разнообразите повърхностите на стените чрез техните текстури.

# Употребявайте повече светли тонове, за сметка на тъмните, тъй като те разширяват оптически стаята. Тъмните оттенъци са за просторните помещения или ако искате да обособите уют за сметка на простора.

Съвети и забрани за малките пространства
Семплата тапицерия на корниза над прозорчето в кухнята включва две разцветки, които са обособени в райета и които могат да се намерят из цялата стая

# Използвайте една и съща подова настилка из всички помещения, тъй като това обособява усещане за всеобхватност. Погледът не ‘прескача’ от стая в стая, а плавно се движи. Ако еднаквата настилка Ви изглежда твърде скучна, можете да обособите геометрични мотиви чрез боя или да нанесете оцветител в няколко тона.

# Използвайте силата на слънчевата светлина и не я блокирайте с пердета и щори през целия ден. Ако тя се комбинира със светли тонове и разцветки, малките стаи изглеждат оптически по-големи. Огледалата са друг елемент, който подчертава действието на слънчевата светлина в стаите.

Съвети и забрани за малките пространства

# Разпрострете вътрешните пространства в екстериорите. Ако живеете в къща, използвайте екстериора на двора или градината, на верандата и откритите тераси. Ако живеете в голяма сграда, използвайте пространствата на терасите. Добре е да обособите помещенията така, че да можете да ги използвате както като открити, така и като закрити пространства – примерно чрез подвижно остъкление.

Съвети и забрани за малките пространства


Какво да не правите


# Не се страхувайте да използвате по-обемни мебели, но се постарайте те да са с изчистена визия и да са с няколко функционалности. И не прекалявайте с броя им.

Съвети и забрани за малките пространства

# Поддържайте ред в помещенията, защото хаосът в малките помещения създава усещане за натрупване на вещи без всякаква умисъл. Подреждайте редовно предметите и мебелировката, а вещите, които можете, съхранявайте в шкафове.

# Не прекалявайте с шарките върху стените, пода и тапицерията. Можете да включите елементи с мотиви, но нека те не са твърде много, а мотивите да не са твърде големи и твърде крещящи като разцветка. Ако искате стените Ви да са с тапети на геометрични шарки, изберете една от тях и обособете акцентна стена.

# Не забравяйте тавана. Боядисайте го в същите тонове като стените, за да обособите обем в стаята.

# Не пренебрегвайте архитектурните детайли в стаята. Корнизите, первазите и фризовете са страхотен акцент за малката стая, особено ако ги боядисате в контрастен на цвета на стените тон.

# Не закупувайте мебел самоцелно, а внимателно преценете с какво пространство разполагате в помещението и как можете да комбинирате визия и функция.

# Избягвайте твърде накичените и взискателни пердета и щори, с твърде ярки и натрапчиви шарки, както и твърде наситени нюанси. Добре е да изберете полупрозрачни тъкани, които няма да спират изцяло светлината от слънцето, но ще осигурят уединение в стаята.

# Не пилейте пространството, а използвайте всеки ъглов кът, стените във вертикал и пространствата под обзавеждането в стаята.


Източник: bhg.com







Няма коментари


ключови думи
полезни съвети, интериор, обзавеждане, дизайн

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg