фирми продукти
представяме
работа
 
Как се поставят мокетни плочи

Модулният мокет е добро решение за всеки, решил да освежи интериора си, придавайки му пъстрота. Неговото поставяне не отнема нито много време, нито много усилия. Проектът може да бъде финализиран в рамките на един ден.

Как се поставят мокетни плочи?

Необходими инструменти

  • рулетка
  • тебеширена линия
  • метър
  • макетно ножче

Необходими материали

  • мокетни плочи
  • милиметрова хартия
  • кадастрон за шаблоните


Ако си мислите, че поставянето на мокет е действие, отнемащо много време и усилия, грешите. Модулният мокет е една от най-лесните за инсталиране подови настилки. Просто поставете мокетните плочки върху пода, нанесете ленти лепило от задната им страна и ги залепете към пода. Можете да изработите подови настилки на няколко от стаите Ви само за един ден.

Направете скица на желания десен на мокета


* Начертайте линиите върху милиметрова хартия, за да можете да експериментирате с различни дизайни. Отбележете основните редици върху скицата.

Как се поставят мокетни плочи?

* Тъй като разполагате с голям брой възможности, най-трудната част от проекта вероятно ще е да се спрете на определен дизайн. Преди да започнете, трябва да изберете конкретен бранд, тъй като различните марки предлагат различни размери на мокетни плочи. След това разграфете площта на пода в стаята и използвайте цветен молив или маркер, за очертаете квадратите.

* Аранжирайте предварително художествено оформление, за да можете да избегнете оставянето на тесни незапълнени ивици по протежение на стените.

* Определете квадратурата на пода, който сте решили да покривате, като умножите дължината по ширината му. Ако се стремите към по-неправилни форми, разделете площта на индивидуални сектори, пресметнете квадратурата на всеки от тях и след това ги съединете. При нареждането на мокета, оставяйте допълнителни 10% .


Определете размера на пода Ви


Как се поставят мокетни плочи?

* Можете да наредите мокетните плочи върху обикновен шперплат или ОСБ – плоскост, както и върху винил, плочки, ламинат или каквото и да е друго дървено покритие. Този вид покритие може да обезцвети дървения под. Ако в по-късен период решите да премахнете мокета, ще наложи смяна на дървеното подово покритие. Направете тест за влага, преди да поставите мокета. Ако неговите показатели са високи, можете да уплътните подовата настилка, след което да инсталирате и мокета.


Маркирайте основните очертания



* Почистете пода, след това поставете тебеширените линии паралелно на стените, за да създадете перпендикулярни очертания.

Как се поставят мокетни плочи?

* Наложете мокетните плочи върху хоризонталните и вертикалните очертания, започвайки от центъра. Премахнете защитния пласт, сложете мокетните плочи плътно една до друга и ги залепете към пода.


Запълнете очертаните квадтати

Как се поставят мокетни плочи?

* Щом вече сте залепили мокетните плочи на основните позиции, започнете да запълвате с тях и пространството в очертаните квадранти и до стените.


Запълнете пространството около касата на вратата и ъглите



* Изрязването на мокетните плочи по очертанията на касата на вратата и ъглите е най-трудната част от проекта. Поставете мокетната плоча към касата на вратата така че да се застъпва и да остане в права линия с предишната плоча. Маркирайте върху нея всяка страна на стената, след това поставете същата плоча срещу стената и маркирайте отново.

Как се поставят мокетни плочи?

* Използвайки очертанията, направете контурите, по които ще срежете плочата. Най-добре режете малко извън маркировката, след това нагласете прецизно, за да пасне добре. Този метод е валиден и за маркирането и закрепването на плочите около ъглите.

Как се поставят мокетни плочи?

Как се поставят мокетни плочи?

* За да поставите мокетната плочка около пространство с причудлива форма, например около каса на врата с ъглов перваз, първо трябва да скица върху хартия. Необходими са няколко измервания, които след това да прехвърлите върху хартията и чак тогава да направите разрезите.

Как се поставят мокетни плочи?

Как се поставят мокетни плочи?

* След като сте покрили площта на пода с мокетни плочи, минете с прахосмукачка. Неизбежно е подът да замърсен след поставянето на мокета, но този вид плочи са лесни за почистване.


Източник: familyhandyman.com







Няма коментари


ключови думи
мокетни плочи, подови настилки, дизайн, интериор

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg