фирми продукти
представяме
работа
 
13 начина да предотвратите развитието на мухъл

Мухълът не е само естетически проблем, но може да се окаже и опасност за здравето, особено ако в дома има малки деца. Плесените могат да причинят алергии и респираторни проблеми, а що се отнася до мухъла в дома, превенцията е много по-ефективна от ‘лечението’. Трябва да знаете, че основният фактор за поява на плесени е влагата и влажният въздух, особено в помещения с не много добра вентилация. За хората с алергии гъбичките по повърхностите и най-вече техните спори задълбочават болестта. Ако позволите да се развият цели зони с мухъл, това може да навреди не само на качеството на въздуха, но и на цената на имота. Скъпите препарати за почистване и тяхната сравнително ниска ефективност върху големи зони с мухъл са само част от причините да се погрижите за превенцията на този проблем, преди той да се е развил.

 13 начина да предотвратите развитието на мухъл

1. Най-важното нещо, което трябва да знаете е, че основен фактор за развитие на плесените е влагата, затова проветрявайте редовно помещенията, в които въздухът е наситен с влага. Монтирайте вентилатор за проветрение в банята и кухнята, както и в остъклените тераси и веранди. Проверете за течове, които могат да предизвикат висока влажност и ги поправете. Проверете прозорците и вратите за зони, през които може да се процежда дъждовна вода.

2. Поставете филтрираща маска и ръкавици, грабнете фенерче и проверете всички части на дома си за плесени, особено ако живеете в къща. Обърнете особено внимание на таваните и мазетата. Ако намерите зони с мухъл, трябва да ги премахнете бързо, за да не се разпространят. Плесенясалите зони с размер по-голям от един квадратен метър по-добре да оставите на експертите, но до този размер можете да се опитате да ги изчистите и сами.

13 начина да предотвратите развитието на мухъл3. Ако стаите на дома Ви са с висока влажност, използвайте опцията на климатика или уред за обезвлажняване, за да редуцирате нивата. Най-добре е да са стойности между 30-60%.

4. След душ, ако в банята Ви често се образува мухъл, избърсвайте плочките и пода с кърпа, за да премахнете влагата. Можете да използвате антигъбична фугираща смес, тъй като фугите между плочките са основните зони в банята и кухнята, в които се образуват гъбички.

5. Редовно изпирайте завесата на баня с разтвор от белина, за да не се развиват гъбички върху повърхностите й, особено в гънките.

6. Проверете състоянието на панерите за събиране на капещата вода под хладилника и климатика. Изпразвайте ги регулярно, за да не се създават условия за мухъл в зоните.

7. Избягвайте да складирате предмети, които лесно развиват мухъл, в зони с висока влажност, например мазето. Дрехи, книги, хартиени аксесоари и много меки предмети трябва да се изхвърлят, ако хванат мухъл, тъй като не могат да се почистят, а има риск от разпространение на гъбичките.

8. Изолирайте добре зоните, които са предразположени на кондензация. Това са например тръбите за вода, а изолацията може да предотврати акумулацията на влага и създаване на привлекателни за гъбите условия.

9. Ако сте предразположени към алергии, осигурете си електростатични филтри, които пречистват въздуха в стаите от спорите на гъбичките. Те действат срещу разпространение на мухъла из помещенията и се поставят към отоплителните и охладителни системи, за да пречистват циркулиращия въздух.

13 начина да предотвратите развитието на мухъл10. Спорите на гъбичките могат да се заселват и в почвата на домашните растения, в саксиите. Това не е проблем, освен ако някой от къщата не е алергичен.

11. Матраците и възглавниците от дунапрен често са среда за развитие на мухъл. Ако намерите повредени от мухъла чаршафи и завивки, изхвърлете ги, тъй като цената им не си струва риска да спите до източник на спори.

12. Важно е да се справите с всяко наводняване, малко или обширно, много бързо и акуратно, сами или с професионална помощ за почистване на гъбички. Попийте водата и подсушете повърхностите. Килимите и стените трябва да се подсушат до 48 часа, за да не се развие мухъл. Повърхностите се почистват с четка и препарат, химически или натурален, подсушават се и се проверяват редовно за повреждане. Порестите аксесоари, които са хванали мухъл, трябва да се изхвърлят, тъй като спорите обикновено не могат да се премахнат напълно и гъбичките се развиват отново в средата.

13. Не боядисвайте и не използвайте фугиращи смеси върху покрити с плесен повърхности. Трябва да почистите плесента преди нанасянето на смесите, тъй като тя ще избие през новия слой и ще го повреди. Върху все още неповредени повърхности можете да използвате антигъбични продукти, бои и лакове. Избягвайте да дишате въздуха в плесенясали помещения без маска на лицето.


Източник: couponshoebox.com







Няма коментари


ключови думи
идеи за дома, полезни съвети

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg