фирми продукти
представяме
работа
 
Ефектен абажур с дизайн на зарче

Вижте как в няколко стъпки ще успеете да изработите ефектен абажур за нощната Ви лампа с дизайн на зарче.

Ефектен абажур с дизайн на зарче

Стъпка 1: Дизайн

Ефектен абажур с дизайн на зарче

Дизайнът на абажура може да се сравни с геометричната форма дванадесетостенник, чиито съставни елементи са петоъгълници. За да определите размера на петоъгълните съставни детайли, измерете разстоянието от основата на крушката до мястото, което сте преценили, че ще е горната повърхност. Можете да използвате следната формула: L=0.45*Di ( L е дължината на всяка от страните петоъгълника, а Di е диаметърът на зара, описан в кръг). За този проект е избрана дължина 120мм. Структурата е изградена от бамбукови шишчета, които след това се покриват с хартия. На дъното на конструкцията не се поставя слой хартия, тъй като там абажурът се захваща към статива на лампата.


Стъпка 2: Материали


Ефектен абажур с дизайн на зарче

  • бамбукови шишчета
  • епоксидно лепило
  • тиксо
  • глина
  • хартия по избор
  • режещи клещи
  • плоски клещи
  • ножици
  • 2 свински опашки
  • нож
  • стар абажур


Стъпка 3: Подготовка за конструирането на петоъгълника


Ефектен абажур с дизайн на зарче

Изберете най-добре изглеждащите бамбукови шишчета и ги направете с еднаква дължина от 120 мм. Общо ще са Ви необходими около 60 бамбукови шишчета. Принтирайте върху хартията кръг с диаметър 204 мм., който ще Ви е от полза за 120мм. дължина на страните на петоъгълниците. Оформете петоъгълника, така че кръгът да го описва. Маркирайте местоположението на ъглите върху обиколката на кръга. Направете още 2 подобни на тази страници.


Стъпка 4: Изготвяне на петоъгълника


Ефектен абажур с дизайн на зарче

Поставете капки глина (с височина около 5-10мм.) върху всяко от маркираните места на окръжността. Глината позволява повторната употреба на шаблона, придържа шишчетата и позволява да се избегне залепването на петоъгълника към хартията. Изградете петоъгълниците на върха на тези капки. Залепете с епоксидно лепило ъглите на петоъгълника един към друг от вътрешната страна. Изчакайте известно време, докато лепилото засъхне и след това отстранете петоъгълника (заедно с глината) от хартията и оставете да изсъхне. Повторете тези инструкции за всички 12 петоъгълника.


Стъпка 5: Изграждане на основата

Ефектен абажур с дизайн на зарче

Извадете всичко от стария абажур, така че само носещата рамка да се запази. Отрежете излишния метал и използвайте клещи, за да направите структурата гладка. Начертайте петоъгълника по шаблона, който вече сте изработили и го използвайте, за да се изравните евентуалните неравности на рамката. Изберете петоъгълника като основа, поставете го върху рамката и маркирайте пресечната точка на ъглите. Прегънете го и го залепете към рамката.


Стъпка 6: Избор на покритие


Ефектен абажур с дизайн на зарче

При избора на хартия за покриване, имайте предвид следното:
- Тъмният цвят на хартията определя и количеството светлина, което ще проникне през повърхността;
- Видът крушка трябва да е съобразен, както и резистентността на хартията към топлината;
Можете да използвате обикновена бяла хартия, формат A4, върху която да са принтирани черни цифри, с предпочитан от Вас шрифт.


Стъпка 7: Покрийте петоъгълника


Ефектен абажур с дизайн на зарче

За да избегнете ​​ незначителните промени във формата между петоъгълниците, покрийте ги напълно един по един. Разположете петоъгълника върху гърба на покривната хартия. Маркирайте ъглите. Използвайте линийка, за да прегънете равномерно хартията навътре. Изрежете по гънките и отстранете хартията, която не е в непосредствена близост с краищата. Поставете петоъгълника върху хартията, сгънете краищата и намажете с лепило. Увийте хартия колкото е възможно по-плътно към петоъгълника, като се уверите, че структурата не се е деформирала или формата не се е развалила.


Стъпка 8: Сглобете зарчето


Ефектен абажур с дизайн на зарче

Ефектен абажур с дизайн на зарче

Ако не можете да работите с точността на машина, трябва да съобразите малките неточности по време на изпълнението на тази стъпка. Някои петоъгълници ще паснат по-добре с другите. Започнете с долната част на зара. Използвайте тиксо, за да се прикрепите краищата на долните 5 номера в полукръглия модел. Сгънете модела при залепване на последните два ръба. Поставете модела на дъното на петоъгълника и залепете 5-те долни ъгъла.


Стъпка 9: Завършване на проекта


Ефектен абажур с дизайн на зарче

За да се позволи достъп до електрическата крушка и вътрешността на зара, горната част не се прилепва към останалите елементи на зара. Пъхнете кабела в процепите и се уверете, че е здраво свързан. Готово!


Източник: instructables.com







Няма коментари


ключови думи
ефектен абажур, дизайн, декорация, аксесоар

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg