фирми продукти
представяме
работа
 
6 еко стъпки за дома

Еко домът не е въпрос само на грижа за природата, но и на грижа за собственото здраве. Замърсяването на въздуха, химическите вещества, токсичните препарати, всички те са риск за нас, особено ако имате пряк досег с тях в дома си. Погрижете се за природата и за себе си, като имате предвид няколко аспекта на еко тематиката – използване на нетоксични съставки, грижа за ресурсите, рециклиране. Всяка стъпка, която предприемате за по-екологичен дом, колкото и малка да е тя, е достатъчно сериозна, за да я използвате за основа за развитие.

6 еко стъпки за дома


6 еко стъпки за дома1. Поставете зелени растения из дома си


Зелените растения носят удоволствие на много хора, които обичат да се занимават с градинарство. Ако нямате градина можете да поставите растенията вътре в дома си или на терасата. Те създават еко уют и пречистват въздуха от токсини. Вижте няколко растения, които имат способността да прочистват от разнообразие от отрови тук. Ако не сте много опитни в грижата за растения, изберете зеленина, която е издръжлива на засушаване и може да вирее както на сянка, така и на слънце. Така ако забравите да полеете растенията няколко дни, няма да се налага да купувате други. Има много красиви разновидности, които не изискват кой знае колко грижи, за да виреят добре. Поставете растенията по перваза, вън или вътре в стаите, на пода или ги окачете върху основа на стените. можете да ги разпръснете из цялата стая или да ги оформите в зелена зона.


2. Пазарувайте от местни занаятчии

Преди да купите нова мебел от някои хипермаркет, помислете от какво са произведени те, колко надценка се поставя за транспорт и колко по-качествени предмети можете да си купите, ако ги вземете от първа ръка. Потърсете местни занаятчии или мебелни производители, които могат да работят по поръчка и ще комуникират с Вас директно, не през множество прекупвачи. Ако не можете да откриете магазин във Вашия град, можете да изберете от друг район, като целта е да се намалят средствата за транспорт и разпространение, както и да не давате средства за марката. Ако искате да свършите част от работата по мебела сами, можете да поискате да Ви изработят мебел без обработка на дървесината, а Вие да нанесете лак или боя върху повърхностите.


3. Изберете нетоксични бои за стаите


Експерти твърдят, че ако не проветряваме редовно стаите, рискуваме въздухът вътре да е по-замърсен от този навън, независимо в колко замърсена среда се намираме. Не можете да редуцирате мръсотията отвън, но можете да се опитате да я ограничите вътре в стаите. Когато пребоядисвате дома си – стените, пода, обзавеждането, старайте се да проветрявате добре помещенията. Можете да използвате така наречените low-VOC бои, лакове и разтворители, които са с ниско или никакво съдържание на VOC (volatile organic compounds – летливи органични съставки). Заради по-голямата си безопасност, те са все по-търсени и затова все по-често могат да се намерят в специализираните магазини, макар и на по-висока цена. Осоено важно е да изберете нетоксични продукти, ако боядисвате детската стая, тъй като изпаренията се отделят дълго време.


6 еко стъпки за дома4. Използвайте еко настилки

Ако търсите нова настилка, можете да се насочите в посока еко материал. Има множество издръжливи и не много скъпи материали за настилка, които освен органични, са разнообразни като визия и разцветки. Така можете да изберете тонове, които се съчетават с вече съществуващите оттенъци в стаите. много добра идея е бамбукът, тъй като той расте много бързо и възстановява ресурсите. Той е материал, който може да се използва и за стените, за обзавеждането, за аксесоарите за стаите. Достъпен и разнообразен е линолеумът, който се поддържа много лесно и може да е оформен като имитация на всякакви материали. Той е нетоксичен, биоразградим и натурално антибактериален. Коркът е мек и уютен, издържа много години, топъл е и е водоустойчив, а освен това има неутрален тон.


5. Минималистично обзавеждане


Един от основните фактори за еко дом е минималистичното обзавеждане. Колкото по-малко предмети купувате, колкото повече използвате вещите, колкото повече поправяте, а не изхвърляте, толкова повече се грижите за околната среда. Можете да освежите старите мебели с малко боя, с нова тапицерия, с декупаж, да ги ремонтирате и използвате повече време. Колкото по-малко вещи поставяте в стаята, толкова по-малко замърсявания се задържат и въздухът е по-чист.


6. Използвайте нетоксични препарати за поддържане на дома си


Купувайте нетоксични препарати за почистване, дезинфекция, пране – те са малко по-скъпи, но се грижите за околната среда и здравето. В някои случаи можете да използвате съставки от кухнята, като особено важни в това отношение са содата за печене, оцетът и водката. Вижте няколко здравословни рецепти за грижа за домакинството и се възползвайте от тях всеки ден, за да редуцирате рисковете за здравето.


Източник: sheknows.com







Няма коментари


ключови думи
идеи за дома, полезни съвети, съвети за дома

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg