фирми продукти
представяме
работа
 
Боядисване на повърхностите

Ако често освежавате аксесоарите у дома си с боя вижте този кратък наръчник за боядисване на повърхностите. Малките похвати за нанасяне на боя върху тъкани, метал или тавана могат да Ви спестят ценно време, а на цената на малко боя и Вашия труд можете да превърнете старите мебели в практично обзавеждане.


Метал


 Боядисване на повърхностите

Почистете повърхностите с твърда четка, за да премахнете стара боя и ръжда. Избършете с мокър парцал и оставете да изсъхне. Използвайте грунд, за да предпазите от поява на ръжда. Нанесете няколко слоя боя за метал. Ако използвате спрей, той трябва да се държи на разстояние 25 сантиметра от метала, като впръсквате леко, за да не се получат твърди засъхвания.


Таван

 Боядисване на повърхностите

Добре е да боядисате таваните преди да боядисате стените в стаите. Препоръчително е да използвате валяк за бои с телескопична дръжка, за да не се катерите по маси и стълби. Нанесете боята на два слоя – първият да е с посока като тази на основния източник на светлина - прозорецът, а вторият да е перпендикулярен. За да виждате как боядисвате, някои производители на боя са разработили бои с цветна основа, които като изсъхнат се трансформират в бял слой. Ако боядисвате текстурна основа, купете боя с 10-20% отгоре.


Стъкло


 Боядисване на повърхностите

Почистете повърхностите с малко спирт и изчакайте да изсъхнат. Ако използвате някакви мотиви, облепете с цветно тиксо частите, които не искате да са оцветени. С малка четка нанесете боя за стъклени повърхности. Боята трябва да е на тънък слой. Ако искате по-наситен цвят, нанесете втори слой върху изсъхналата боя. Боядисвайте бавно и движете четката така, че да не се получават балончета.


Шкафове


 Боядисване на повърхностите

Боядисването на шкафовете зависи в немалка степен от това как сте обработили повърхностите. Демонтирайте вратичките и дръжките. Почистете повърхностите с мокър парцал и оставете да изсъхне. Използвайте грунд, като за бои на маслена основа трябва да използвате грунд на маслена основа. Разберете каква боя е използвана, ако шкафът е бил боядисван, като напоите памуче с амоняк и го залепите за час върху скрит сектор. Ако боята се е набръчкала, била е използвана боя на водна основа, а ако не е – боята е маслена.


Керамика

 Боядисване на повърхностите

Обработете повърхностите от керамика с фина шкурка и избършете с влажен парцал, за да осигурите добро залепване на боята върху елементите. Можете да почистите с тринатриев фосфат, за да отстраните замърсявания и мазнини. Добре е да използвате грунд, а боята за керамични повърхности да нанесете с широка четка. Можете да използвате и акрилна боя. Изчакайте боите да изсъхнат добре.


Текстил

 Боядисване на повърхностите

Залепете тъканите върху парчета картон. Използвайте акрилни бои или такива за текстил. Нанесете боите на тънък слой и изчакайте боята да изсъхне преди да нанесете нова. Ако има такава стъпка в инструкциите, нагрейте тъканите, за да хване боята добре. Ако искате да изперете текстила, можете да използвате не много агресивен препарат 11-14 дни след нанасянето на боите върху елементите.


Настилки


 Боядисване на повърхностите

Дървените настилки трябва да се почистят добре и да се обработят с шкурка. Нанесете лак на маслена основа за запечатване на повърхностите. Използвайте акрилна или маслена боя, а върху тях използвайте полиуретан, за да предпазите боите. Използвайте за боядисване валяк с широка основа и дълга телескопична дръжка, а малките сектори боядисвайте с широка четка за боя. Трябва да боядисвате така, че по всяко време да можете да излезете от стаята. Започнете от ъглов сектор далеч от вратата и се движете в посока на изхода от стаята.


Стени

 Боядисване на повърхностите

Измийте стените с тринатриев фосфат и поправете пукнатините и отворите в тях с мазилка. За стари стени можете да нанесете грунд, който не позволява на петната да избиват през новата боя.


Какво да не боядисвате

 Боядисване на повърхностите

Не хабете време да боядисвате вани и мивки, тъй като някои от използваните химикали за тези трудни за изпълнение дейности са токсични в ръцете на хора, които не знаят как да ги използват, затова наемете професионалисти. Не се занимавайте да нанасяте бои върху кухненските плотове, тъй като обикновените бои не са безопасни за употреба в кухненските дейности. Освен това те могат да се повредят от горещите съдове, от абразивността и от влагата. Не е добра идея боядисването на керамични плочки в мокрите помещения, тъй като влагата вероятно ще повреди боята доста бързо.


Източник: bhg.com







Няма коментари


ключови думи
боядисване, идеи за дома, съвети за боядисване

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg