фирми продукти
представяме
работа
 
6 домакински задължения, които мразим... и как да ги облекчите

Домакинската работа обикновено не е сред най-приятните занимания. Има дейности, които особено мразим да вършим у дома. Вижте няколко лесни идеи как да облекчите досадните задължения и да свършите с тях по-бързо, за да имате достатъчно време за по-приятни дейности.


Мръсна работа № 1 – Изпразване на кошчето и торбичката на прахосмукачката с отпадъци


 6 домакински задължения, които мразим... и как да ги облекчите

Защо ни дразни:
Когато торбичката е пълна наполовина, прахосмукачката не може да дърпа достатъчно силно и част от мръсотията се връща в стаята. Колкото повече се пълни тя, толкова по-трудно работи засмукването. Ако не се изпразни навреме, моторът може да се претовари и да изгори.

Съвети за действие:
Пуснете машината за минутка-две, за да се събере цялата нечистотия в торбичката. Изключете от контакта. Ако използвате прахосмукачка с торбичка за еднократна употреба, залепете парче тиксо върху отвора на торбичката. Така съдържанието няма да излезе навън. Ако използвате стандартни торбички, добре е да работите на терасата или на верандата. Изсипете съдържанието в кошче за смет и измийте добре торбичката. Оставете я да изсъхне добре. Най-добър вариант е да купите прахосмукачка с воден филтър, която събира боклука в контейнерче. Замърсената вода в контейнерчето можете да изсипвате в тоалетната чиния. Водният филтър задържа частиците, за да не попаднат в стаята.


Мръсна работа № 2 – Почистване на буболечки от лампите


 6 домакински задължения, които мразим... и как да ги облекчите

Защо ни дразни:
Горещата повърхност на лампите залепва и задържа буболечките. Те се натрупват върху повърхността и се почистват много трудно. И макар да не са опасни за здравето, тези натрупвания са много неприятни.

Съвети за действие:
Изключете лампите и използвайте стълба, за да достигнете до тях, ако са поставени нависоко. Важно е те да са на височината на погледа. Отвинтете абажурите и лампионите, изплакнете ги с вода и ги подсушете. С мека кърпа почистете крушката на лампата. Ако се налага оставете абажурите във вода, за да се отстранят наслояванията. Ако те са повече, може да се наложи да употребите твърда четка. Подсушете абажурите и ги монтирайте с винтове на лампите. Включете от електрическите ключове.


Мръсна работа № 3 – Грижа за таванския вентилатор

 6 домакински задължения, които мразим... и как да ги облекчите

Защо ни дразни: Нечистотиите са чудесна среда за развитие на акари, които повишават рисковете от алергии. Таванският вентилатор извършва движения, като те могат да разпространят акарите и частиците из въздуха.

Съвети за действие: Деактивирайте устройството и поставете вестници или стари парчета тъкан на пода под него. Добре е да покриете зона два пъти по-голяма от размерите на таванския вентилатор на широчина. Напълнете бутилка със спрей със смес от вода и оцет. Напоете с тази смес парцал от мека тъкан. Поставете шапка за баня, за да предпазите главата си. Можете да използвате стара калъфка или торба за обувки. Стъпете върху стълба, за да застане главата Ви над вентилатора. Поставете на едно от веслата навлажнената калъфка и издърпайте. Така ще почистите нечистотията и тя ще стои вътре в калъфа. С парцалче минете върху частите, за да почистите остатъците от мръсотията. Ако таванският вентилатор е твърде нависоко, използвайте микрофибърна четка, оформена като клупче, с което можете да почистите повърхностите с едно движение с клупа.


Мръсна работа № 4 – Изтъркване на кошчето за смет


 6 домакински задължения, които мразим... и как да ги облекчите

Защо ни дразни: Изхвърлените храни и течности понякога излизат извън рамките на кошчето за смет и могат да попаднат по домашните животни и малките деца. Вътре в коша за смет могат да се развият мухъл и неприятни миризми от храната, а спорите да попаднат във въздуха и да предизвикат алергия.

Съвети за действие: Освен с обикновено изпразване на кошчето, може да прибегнете до почистване с маркуч, ако замърсяването е твърде много. Излезте на двора или отидете в банята. Напръскайте със спрей с разтвор на дезинфектант вътрешността на съда и оставете да подейства. Поставете домакински ръкавици от гума и избършете с четка замърсените части. Изплакнете с вода, най-добре с маркуч за по-добри резултати. Подсушете или оставете да изсъхне на слънце, тй като слънцето е натурален антибактериален агент. Върнете кошчето за боклук.


Мръсна работа № 5 – Почистване под и зад хладилника


 6 домакински задължения, които мразим... и как да ги облекчите

Защо ни дразни: Частите на уреда могат да натрупат много мръсотия, която редуцира възможностите му за работа и могат да повредят системата. Мръсотията от пода, която се насъбира под хладилника може да се смеси с влага и да полепне върху настилката. Това може да повреди лаковото покритие на дървените паркети.

Съвети за действие:
Издърпайте кухненския уред настрани, изключете го от контакта и изчакайте малко. Храната вътре няма да се развали за времето, за което ще почистите частите. Използвайте четката накрайник на прахосмукачката, за да оберете нечистотията върху задните части на уреда. Избършете стените с влажен парцал и разтвор на препарат за миене на чинии. Избършете пода с воден разтвор на оцет и подсушете. Не използвайте разтвора върху каменни и керамични настилки. Включете уреда и го върнете в сектора, в който стои. Ако има тази възможност, дръжте го изключен, докато местите.


Мръсна работа № 6 – Почистване на банята


 6 домакински задължения, които мразим... и как да ги облекчите

Защо ни дразни: Ако не се избърше навреме, втвърдената сапунена пяна с мръсотия може да се наслои върху душа и стените на банята. Влажната среда е много подходяща за развитие на мухъл, особено във фугите. Наслояванията могат да причинят травми и да повредят цветовете на плочките.

Съвети за действие: Напръскайте стените с почистващ разтвор и ги обработете с твърда четка. Обърнете внимание на фугите между плочките. Стъклените повърхности изчистете с препарат за прозорци, а можете да използвате разтвор на оцет и да го оставите да действа няколко минути, преди да избършете. Можете да не изплаквате разтвора с оцет, тъй като след няколко измивания миризмата на течността ще изчезне и без изплакване.


Източник: realsimple.com







Няма коментари


ключови думи
домакински задължения, практични идеи, полезни съвети

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg