фирми продукти
представяме
работа
 
Наръчник за здравословния дом

Ако искате домът Ви да е максимално защитен от бактерии, микроби и токсини, погрижете се да обърнете внимание на конкретните части и да почиствате редовно рисковите сектори. Този кратък наръчник ще Ви помогне да инспектирате дома си и да поддържате чистотата в него.

 Наръчник за здравословния дом


Почистване на къщата


 Наръчник за здравословния дом

Даже къщата, която на пръв поглед изглежда напълно чиста може да се окаже дом на множество потенциални опасности. Това може да са гъбички, мухъл, отравяне на въздуха, алергени. Въпрос на превенция е редовно да инспектирате дома си за потенциални рискове и да ги премахнете.


5 начина за прочистване на въздуха


Звучи страшно, но въздухът в къщата обикновено е много по-замърсен от този навън. Често избягваме да проветряваме с мисълта, че по този начин не позволяваме на отровите да достигнат дома ни. Това обаче се оказва погрешна стратегия за безопасност.

Не позволявайте да се пуши вътре: пасивното пушене може да се окаже също толкова вредно, колкото обикновеното, затова пушачите трябва да излизат навън, за да се насладят на цигарите. Тютюневият дим съдържа стотици канцерогени и токсични химикали. Той може да се втъкне в интериорните тъкани и да замърсява въздуха в стаите дълго време.
Проветрявайте редовно помещенията: отваряйте прозорците, за да освежавате въздуха в стаите. Колкото и да е мръсен въздухът навън, вътре той е още по-отровен, особено ако застоява. Монтажът на вентилационна система е добра инвестиция за къщата.
Сменете боите, които използвате за боядисване: много от тях отделят токсични изпарения, така наречените VOC вещества, които могат да увредят организма седмици след употребата на продуктите.
Използвайте натурални ароматизатори: използвайте нетоксични репеленти за молците  гардероба. Добра алтернатива са парчетата дървесина от кедрово дърво.
Погрижете се за влагата: влажността не трябва да е нито твърде много, нито недостатъчно. Повечето влага води до развитие на мухъл, а сухият въздух е вреден за кожата и за дихателната система.

Как да намалите рисковете от екстериорно замърсяване:
- използвайте прахосмукачка с воден и ХЕПА филтър
- основна част от нечистотиите, токсините, замърсителите се внасят в домовете отвън. За да не ги внасяте у дома оставяйте обувките си в антрето и изтърквайте подметките добре в екстериорната изтривалка пред входната врата

 Наръчник за здравословния дом

- редовно почиствайте козината на домашните животни и я разресвайте, за да премахнете падащите косми и частици кожа


6 сектора с повишен риск от замърсяване


 Наръчник за здравословния дом

Ето най-замърсените сектори в средностатистическото домакинство, на които да обърнете повече внимание по време на ежеседмичното почистване на стаите. Минавайте редовно върху тези повърхности с дезинфектант, поне веднъж на няколко дена, а ако ги използвате всеки ден ги почиствайте по-често.

1. Дръжките на вратите и прозорците
2. Телефоните
3. Ключовете за лампите
4. Дръжката на хладилника
5. Дистанционните устройства

Вижте още: 8 места у дома, на които се крият микробите 


Няколко стъпки за по-чиста баня


- Преди да пуснете водата от тоалетното казанче в тоалетната чиния, затворете капака. Според учените по време на пускането на водата във въздуха се разпръскват водни частици с бактерии, които попадат във вуздуха.
- Не позволявайте на четките за зъби да се докосват, за да не се пренесат микробите от едната на другата. Дръжте ги далеч от тоалетното казанче, за да не попадне върху тях водата от тоалетната чиния.
- Почиствайте редовно завесата на душа и ваната, тъй като тя се трансформира в развъдник на гъбички и микроби. Предпочитайте завеси от пвц, вместо такива от текстил, тъй като те се почистват по-лесно.
- Никога не смесвайте почистващи вещества с хлор и такива с амоняк, тъй като комбинацията отделя токсични изпарения.
- Почиствайте редовно повърхностите от влагата, за да не се развива мухъл. Монтирайте вентилатор, който да отвежда влагата извън помещението.

 Наръчник за здравословния дом


Безопасно съхранение на опасните вещества


В средностатистическия дом може да има огромни количества опасни отпадъци. Почистете мазето, гаража и тавана си от стари почистващи средства, стари гуми, химикали и обзавеждане. Изхвърлете ги на указаните места, за да могат да се унищожат правилно.
Пестициди: те са отровни за насекомите, но не са напълно безвредни за хората, а могат да са рискови за животните в къщата. Съхранявайте ги във висок шкаф, заключени срещу достъп на малки деца до тях. Не ги изхвърляйте в стандартните кофи, а на посочените върху опаковката места.
Стари бои: някои бояджийски продукти са силно запалими, затова трябва да ги съхранявате с добре затворен капак, под който сте поставили парче найлон.
Бензин: съхранявайте петролните вещества в добре затворени контейнери, тъй като те могат да отделят отровни изпарения.

Някои нови текстилни продукти, килими и мокети, могат дълго време да отделят токсини, които замърсяват помещенията. Това важи и за някои ПДЧ и МДФ повърхности, за боите и за препаратите срещу насекоми. При първа употреба проветрете добре стаите и използвайте вентилация, за да прочистите въздуха.

Вижте още: Опасни замърсители на въздуха у дома 


Източник: lhj.com







Няма коментари


ключови думи
полезни съвети, идеи за дома

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg