фирми продукти
представяме
работа
 
8 лесни начина да създадете еко дом

Темата за екологията е многостранна, но противно на всеобщото мнение, не е необходимо да променяте дома си коренно, за да го превърнете в екологичен. Вижте няколко лесни стъпки, с които да започнете положителната промяна.


Подобрете изолацията


 8 лесни начина да създадете еко дом

Изолацията на дома редуцира средствата на домакинството за ток и отопление. Проверете прозорците и вратите за неравности и пролуки, а стените по възможност изолирайте отвън. Заменете старата дограма с нова или уплътнете рамките с дунапренови ивици. Тези малки промени могат да редуцират енергията с 20-30 процента. Ако не можете да си позволите големи ремонти, заменете обикновените щори с термални, които блокират горещината отвън през горещите месеци и задържат топлината вътре през студените дни. Ако входната врата не е добре уплътнена, тя пропуска значително количество студ и топлина, затова монтирайте от външната страна защитен праг.


Оформете вегетарианско меню поне веднъж седмично


 8 лесни начина да създадете еко дом

Ако се въздържате от консумация на месо поне веднъж в седмицата, а вместо това сготвите паста или вегетарианска супа, това влияе значително на бюджета и на околната среда. Според експерти този акт се равнява на това да шофирате хибридна кола. Отглеждането на добитък е причина за отделяне на огромни количества парникови газове, затова редуцирането на месото е от съществено значение.


Оставете обувките на входа

 8 лесни начина да създадете еко дом

Гледайте на този акт като на измиване на ръцете. Не е достатъчно да събуете обувките на входа или в антрето, тъй като можете да разнесете част от нечистотиите във вътрешността на къщата. Поставете обувките в шкаф или върху поставка, за да пазите пода чист. Почиствайте редовно входния сектор и измивайте мръсните обувки. Така ще предпазите семейството си от разнасяне на пестициди, мръсотия, химикали и опасни токсини.


Купете микровълнова печка със стъклена предна част


 8 лесни начина да създадете еко дом

Нагряването на пластмасата може да е причина за отделяне на токсични изпарения, които попадат в продуктите, които загрявате. Пластмасовите съдове, за които пише, че са безопасни за употреба в микровълнова фурна, могат да издържат по-високи температури, но това не е пълна гаранция за здравето. Затова купувайте микровълнови печки с преден панел не от пластмаса, а от стъкло.


Не изхвърляйте, подарете


 8 лесни начина да създадете еко дом

Ако искате да изхвърлите годни за употреба стоки, които обаче не желаете да трупате в къщата си, не ги изхвърляйте на сметта, а ги подарете или дарете в дом за сираци. Това могат да са стари дрехи, обувки, играчки, съдове за готвене, уреди. Това спестява енергия и ресурси за произвеждане на нови стоки и може да зарадва хора, които не могат да си позволят да си ги купят.


Изберете безопасни съдове за готвене на храната

 8 лесни начина да създадете еко дом

Съдовете, с които готвите, имат въздействие върху храната, която консумирате. Изберете някоя от безопасните опции за материал, чугун, неръждаема стомана или емайлиран метал. Избягвайте тефлоновите съдове и тигани, тъй като по време на нагряването те могат да отделят токсини, особено ако надраскате тефлоновото покритие и то попадне в готвените продукти.


Купувайте продукти без аромати

 8 лесни начина да създадете еко дом

Продуктите, които имат приятен аромат, обикновено съдържат химически съединения, които могат да увредят здравето като се вдишат. Ако се използват за измиване, тези вещества попадат в екосистемата. Ако обичате да използвате сапуни, гелове и почистващи продукти с приятна миризма, изберете такива, които съдържат натурални есенциални масла, които се извличат от растения.


Намалете употребата на пестициди и спрейове

 8 лесни начина да създадете еко дом

За да се борите с вредителите използвайте техники за превенция. Предпазете дома си от насекоми като почиствате редовно повърхностите от храна, която може да докара цели орди мравки в кухнята. Ако вече имате вредители, опитайте се да ги премахнете с натурални средства, например боракс и лимон, с капани вместо отрова и с препарати, за които сте уверени, че не са токсични. Използвайте козметични продукти във формата на рол он, вместо спрей под налягане.


Източник: realsimple.com







Няма коментари


ключови думи
еко дом, полезни съвети, идеи за дома

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg