фирми продукти
представяме
работа
 
Колко дълго издържат навън подове от иглолистна дървесина, импрегнирана под налягане?

Импрегнираната под налягане иглолистна дървесина издържа много повече години, отколкото неимпрегнираната. Дървесината на открито е изложена на гниене, причинено от гъби и други организми, които могат да доведат до повреждане. Повечето видове дървесина издържат едва 5 до 8 години при тези условия. Импрегнираната под налягане дървесина е инжектирана с консерванти, за удължаване на живота й от 20 до 25 години. Легитимните производители маркират или сертифицират импрегнирания дървен материал в съответствие със стандарт EN 335-1 (класове за защита 1 до 4), EN 351 EN 599, BS 8417.

Колко дълго издържат навън подове от иглолистна дървесина,импрегнирана под налягане?

Гниене на дървесината


Дървесината, използвана за открити конструкции, гние основно под въздействието на плесени и дърворазрушаващи гъби, които усвояват целулозата. Вследствие на това въздействие дървесината изгнива и омеква. Плесените се нуждаят от  температура, влага, кислород и храна, за да се развиват.

Неимпрегнираният дървен материал, който е в контакт със земята, се поврежда от комбинацията между кислород и влага в почвата. Дърворазрушаващите насекоми (дървояди) също увреждат дървесината, тъй като нарушават структурата й.


Импрегнирана дървесина


За да се предпази дървесината от гниене, консервиращи химикали са внедрени дълбоко в нея, като се използва процес с високо налягане. Химикалите замърсяват източника на хранителни вещества на плесените – дървесни захари и целулоза. Високото налягане е най-ефективният метод да се осигури адекватно задържане и проникване на химикалите в дървесината. Пропиването и зъдържането на консерванта в дървесината зависи от степента на желаната защита или съответния клас на защита.


Импрегнирана иглолистна дървесина


Беловината на повечето дървесни видове може да бъде пропита с консерванти, но степента на пропиване в ядрото може да варира. Ядрото на повечето иглолистни дървесни видове се импрегнира сравнително трудно. Без импрегниране очакваният живот на ядрото е от 2 до 6 години. Импрегнираните под високо налягане иглолистни видове издържат 20 до 25 години.

Консерванти за дървесина за третиране под налягане


Импрегнирането под налягане в автоклав е най-ефикасният метод за защита на външни подове (декинг), парапети, обшивки (сайдинг), дървени огради и др.

Единствено този метод и качеството на консерванта са гаранция за дълготрайна защита на дървесината. Традиционните препарати, използвани в миналото, са били на базата на мед, хром и арсен (CCA). Промените в законодателствата на много държави ограничи или забрани използването на хром и арсен като съставки на консервантите за дървесина. През 2003 година употребата на ССА консерванти за дървесина са забранени за употреба за външни подове и детски съоръжения.

С оглед на бъдещето още през 1980 година е разработен нов продукт - ''Tanalith'' на база медни азоли, който осигурява дълготрайна защита от 15 до 60 години срещу дърворазрушаващи гъби, насекоми (дървояди) и термити.







Няма коментари


ключови думи
иглолистна дървесина, импрегнирана дървесина, консерванти за дървесина

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg