фирми продукти
представяме
работа
 
9 неочаквани употреби на яйчените черупки

Яйчените черупки най-често отиват в кошчето за смет, а са ценен източник на калций и мек абразив за грижа за дома. Черупките от яйца, сурови или сварени, могат да са полезни при грижата за чистотата, затова не ги захвърляйте веднага в кошчето, а вижте няколко начина, по които да ги употребите в своя дом. Те са чудесна еко алтернатива на някои препарати и са стъпка за намаляване на отпадъците, които изхвърляме, а можем да употребим многократно.

 9 неочаквани употреби на яйчените черупки

1. Репелент за охлюви – натрошете няколко черупки и ги наръсете покрай растенията, нападнати от охлювите. Острите ръбове на яйцата ще попречат на мекотелите да преминат през тях. Освен това черупките са полезни за растенията.

2. Добавка за домашните растения – натрошените черупки, смесени с почвата в саксия или в двора ще обогатят с калций и ще решат проблемите с твърде високо киселинните почви. За по-бърза абсорбация изпечете суровите яйчни черупки във фурната и ги смесете с вода, а течността сипете в пулверизатор и напръскайте.

3. Съдове за разсад – лесни за употреба и напълно разграждащи се, черупките могат да се използват за поникване на разсад. Сипете малко почвена смес в парчетата и пробийте отвор в долната им час. Засадете семената и поставете съдовете в картонена кора. Пръскайте с вода разсада, докато растенията покълнат. Можете да засадите зеленината като строшите черупката или директно.

 9 неочаквани употреби на яйчените черупки

4. Аксесоари за елхата
– пробийте отвор в горната част на суровите яйца и издухайте съдържанието. Черупките можете да боядисате и да залепите върху тях стикери, дори да поставите малки пластилинови фигурки.

5. Домашно изработен тебешир
– ако децата Ви обичат да рисуват с тебешир по асфалта, използвайте черупките на няколко яйца, изсушени и натрошени, и ги смесете с лъжица вряла вода, лъжица бяло брашно и по желание някаква боя за хранителни продукти. Смесете добре ингредиентите, а пастата увийте с хартия и оставете да изсъхне за 2-3 дена. Този домашен тебешир не може да се използва за ученически дъски.

 9 неочаквани употреби на яйчените черупки

6. Препарат за канали – натрошете няколко яйчни черупки и ги сипете в канала. Парчетата постепенно ще се разтрошат на по-малки частици и ще подействат абразивно на стените на канала, като почистят част от натрупаните замърсявания.

7. Препарат за чайниците
– лесен начин за почистване на чайниците, оцветени от кафе и чай. Натрошете черупки и ги сипете в съда. Разтръскайте активно за няколко минутки и оставете да преседи за нощта. Добавете вряла вода и разтръскайте, изхвърлете черупките и преплакнете съда.

8. Нощна лампа
– внимателно изрязаните по ръбовете черупки могат да се използват за нощна лампа. Използвайте LED лампи, например на батерии, и ги монтирайте върху дървена основа. Залепете върху основата черупката, за да процежда светлината от лампите. Ако успеете да счупите яйцето на две части, без да го натрошите, можете да сглобите нощна лампа във формата на яйце, като поставите в него лампичките и залепите двете части една за друга.

 9 неочаквани употреби на яйчените черупки

9. Детска мозайка – натрошените на не много големи частички черупки можете да използвате, за да оформите цветни детски мозайки. Малчуганите вероятно ще се забавляват да оцветяват  боички и художнически четки парчетата, и да сглобяват картини и любимите си герои в ярки багри. Ако залепите мозаичните произведения върху картон, можете да нанесете отгоре полиуретан и да ги окачите в детската стая. Можете да залепите парчетата, а да нанесете боичките върху залепена основа.


Източник: greenparenthood.com







9 ноември 2011 00:00 | 9 неочаквани употреби на яйчените черупки
От: Luciana
Като добавка към стайни растения е изпитано и ефектът е изумителен - зеленината става по-тъмна и по-свежа.
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
яйчени черупки, практични приложения, съвети за дома

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg