фирми продукти
представяме
работа
 
8 съвета за по-лесна поддръжка на градината

Ако обичате да работите в градината и за Вас това е не задължение, а хоби, вижте тези съвети. С тях можете да спестите време и усилия за грижата за зеленината, без да рискувате да занемарите градината си.


Избирайте правилно растенията

 8 съвета за по-лесна поддръжка на градината

Първото правило за създаване на лесна за поддръжка градина е да изберете подходящите растения. Добре е да засадите такива, които познавате добре, които виреят добре при конкретните температури и влажност, и които не изискват много усилия, за да се развиват добре. Съобразете се и с рисковете, които има в градината, например популация от вредители.


Добавяйте защитен слой

 8 съвета за по-лесна поддръжка на градината

За да запазите влагата в почвата и да не се налага да поливате толкова често създайте слой от дървени стърготини с дебелина 2-5 сантиметра. Слоят не само поддържа нивата на влага в почвата, но и намалява развитието на бурените. Избирайте материали с органични ингредиенти, които са естествени за растенията.


Монтирайте капкова система за саксиите

 8 съвета за по-лесна поддръжка на градината

През горещите дни е добре да монтирате на по-големите саксии в двора или на терасата капкова система за напояване. Тя спестява вода и предпазва растенията от прекомерно изсушаване чрез редовно напояване. Системите за капково напояване могат да се намерят в специализираните магазини и се монтират за няколко часа, но спестяват време за поливане за няколко месеца.


Премахвайте бурените навреме

 8 съвета за по-лесна поддръжка на градината

Премахвайте бурените още докато не са се развили достатъчно. Ако ги махате навреме кореновата им система ще е по-неразвита, а и ще намалите рисковете от разпространение. Някои растения могат да произведат 150 000 семена за сезон, което означава поне няколкостотин нови бурени.


Създавайте кантове

 8 съвета за по-лесна поддръжка на градината

За да оформите лехите и да обособите ливадата използвайте кантове от камък, от винил или от дървени детайли. Добре е да създадете кантовете на дълбочина поне 15 сантиметра, за да спрете корените на растения от разпространение извън зоните.


Консултирайте се със своите записки


 8 съвета за по-лесна поддръжка на градината

Ако сте запалени градинари, създайте си журнал за грижа за градината. В него можете да залепите изрезки с полезни съвети, записки за растенията, календар за грижа и прочее практични бележки. Можете да залепите снимки на растенията през сезоните, за да направите сборника по-цветен.


Оформяйте повдигнати лехи

 8 съвета за по-лесна поддръжка на градината

Ако не обичате да газите в лехите повдигнете ги на височина. Повдигнатите на поне 30-40 сантиметра лехи са по-лесни за поддържане и спестяват време за грижата за растенията. Те са с много по-функционираща дренажна система, а напролет можете да започнете засаждането по-рано от растенията в другите сектори. Добре е да оформите няколко по-малки повдигнати лехи, за да можете да се движите по-лесно между тях.


Укротете склоновете


 8 съвета за по-лесна поддръжка на градината

Секторите на склонове са по-трудни за поддържане и окосяване на тревата. За да оформите тези части на градината си можете да обособите секторите на етажи. Вижте тук един проект за градина върху склон, с който да оформите предната част на дома си.


Източник: bhg.com







Няма коментари


ключови думи
практични съвети, поддръжка на градина, идеи за градината

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg