фирми продукти
представяме
работа
 
Нетрадиционна окачена градина за дома

Дори да не разполагате с много място в дома си, на терасата или пък в двора, можете да създадете тази семпла окачена градина, позната в Япония като ‘кокедама’. Тези топки мъх със зеленина са не само много нетрадиционни като дизайн, но и лесни за създаване. Вижте инструкции как можете да ги създадете.

 Нетрадиционна окачена градина за дома

Готовите детайли можете да окачите на тавана в стаите, на терасата или върху клоните на дърветата в двора. Броят им зависи от Вашето желание и възможности да се грижите за растенията. Можете да окачите различните растения на различни дължини, за да създадете разчупен дизайн на градинката.


Необходими материали:


* малки растения - мъхът не понася директната слънчева светлина, затова изберете сенчестолюбиво растение, например папрат
* торфена почвена смес и акадама, почвена смес за бонсай, в съотношение 7:3
* сух торфен мъх
* мокър горски мъх
* памучен конец
* канап, най-добре сизал
* работни ръкавици

Акадама може да се закупи от специализираните цветарски магазини. Почвената смес включва гранули от изпечена минерална глина и торф.


Инструкции:


1. Поставете работните ръкавици. Извадете от саксиите растенията, които ще засаждате и премахнете колкото може повече от пръстта по корените им. Разделете корените, без да ги повреждате.

 Нетрадиционна окачена градина за дома

2. Смесете торфената почвена смес и акадамата, като добавите постепенно вода. Подходящата за детайлите консистенция е с такава гъстота, че да можете да оформите от сместа топки, които да не се ронят.

 Нетрадиционна окачена градина за дома

3. Оформете сместа на топки с размерите на портокал, като създадете желания брой детайли. Ако има необходимост добавете малко вода, за да създадете консистенция на тесто или глина за печене.

 Нетрадиционна окачена градина за дома

Топките трябва да са с размери, достатъчни да поберат корените на избраните за засаждане растения, така че те да не стърчат настрани.

 Нетрадиционна окачена градина за дома

4. Вземете шепичка от сухия торфен мъх и внимателно го обвийте около корените на растенията. Оформете мъха като топка. Увийте неколкократно около мъховата обвивка памучен конец. С времето той ще се разгради по естествен начин.

 Нетрадиционна окачена градина за дома

5. Направете отвори във всяка топка от почвената смес и много внимателно вмъкнете в него по едно растение. Без да натискате силно затворете отвора със сместа.

 Нетрадиционна окачена градина за дома

6. Вземете малко парче свеж горски мъх и го поставете върху топката. С натиск захванете мъха добре към детайла и продължете да добавяте парчета мъх. Целта е да не оставяте празни места по топката. Увийте канапа около всяка топка, за да захванете мъха, като оформите мрежа. Оставете краищата достатъчно дълги, за да ги използвате за окачване.

7. Завържете възел в горната част на топката и окачете на желаното място в дома и двора. Водата, необходима за растенията, доставяйте чрез спрей. Най-добре е да напръсквате топките сутрин и вечер, имитирайки естествена роса.

 Нетрадиционна окачена градина за дома


Източник: designspongeonline.com







Няма коментари


ключови думи
нетрадиционна градина, окачена градина, идеи за дома

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg