фирми продукти
представяме
работа
 
Градинка с функция и чар

Не е необходимо да разполагате с огромно пространство до дома или вилата, за да създадете уютна и практична градина. Вижте как дизайнерите на този екстериор са създали кокетна градина от няколко сектора, заобикалящи сградите. Заради разчупения ландшафт екстериорът е разпределен на сектори, обособени по различен начин и с различна практическа насоченост.


Вход към къщата

Градинка с функция и чар

Високите растения и храсти, заобикалящи пътеката към къщата, създават ефект и осигуряват уединение. Те обособяват секторите в градината. Пътеката е изработена от пясъчник и е заобиколена от пустинно агаве, ароматна лавандула и новозеландски лен, съчетани с още няколко сухолюбиви растения, подходящи за района на Калифорния, в който се намира градината. Условията са чудесни за растения като алоето и красивото новозеландско растение питоспорум.


Разпределение на секторите

Градинка с функция и чар

Тесният вход е успореден на широка пътека покрай жив плет, която води към открита веранда с екстериорна трапезария, към просторна градинка с фонтанче и към полянката с растения. Секторите са обособени чрез живи плетове и оградки, а между зеленината са обособени оазиси на релаксацията с водни съоръжения, мебели за сядане и дръвчета за сенчести горещи дни.


Кът за саксии


Градинка с функция и чар

Сочната ешеверия (Echeveria imbricate) ярко обагрени бромелии, съчетани с каланхое и екзотична тиландсия във височина, са обособени като компактна градинка от саксии. Върху стените са окачени свежи папрати, които допълват комбинацията от зеленина.


Сенчеста спа феерия

Градинка с функция и чар

Под дебелата сянка на дръвчетата, почти до входа на имота, е оформена спа градинка с мека трева, ситен чакъл и сочнолистни растения. Агавето и алоето са типични детайли за озеленяване в полупустинните части на Северна Америка. Растенията обграждат градинката и малкия каменен фонтан върху чакъловата настилка.


Фонтан и сукулентни растения

Градинка с функция и чар

Правоъгълното фонтанче на открито е допълнено със сукулентни растения, хелихризум петиоларе, лавандула и ахмея. Този район от градината е сравнително просторен и е с настилка от камък. Каменната пътека води до входната врата.


Цветни експлозии


Градинка с функция и чар

Ярко обагрените плодчета на финиковата палма (Archontophoenix cunninghamiana) контрастират на цветовете в този сектор. Червените оттенъци са свеж акцент за сребристо-зелените тонове на тиландсията и испанския мъх.


Триумфална арка

Градинка с функция и чар

Дървената арка, която обособява градината от поляната, е върху основа от чакъл. Тревните сектори са обградени от високи храсти и дървета, и от сочни растения. За цвят те са комбинирани с батат, неорегелия и бругмансия. Цикасовите растения, които често се бъркат с палмите, добавят свежи тропически акценти към градинския екстериор.


Кът за отмора

Градинка с функция и чар

До стената на къщата, на сянка на закритата веранда, е обзаведен сектор за четене и разговори. Обзавеждането се състои от две столчета, огледало и масичка от цистерна. Върху стената е монтиран аксесоар с растение. Цветовете на екстериора са меки и не много ярки. Оттенъците на жълтото, зеленото и синьото се съчетават чудесно, без да създават контраст с естествената среда в градинските сектори.


Трапезария на открито

Градинка с функция и чар

Каменните стълби, които водят до малкия сектор за хранене, са заобиколени от зеленина. Секторът е обособен чрез жива ограда от лаврови храсти, оформени до желаните размери. Обзавеждането се състои от дървена маса и столчета, както и зелени акценти, и декоративни възглавнички с ярки багри.


Източник: marthastewart.com







Няма коментари


ключови думи
идеи за градината, декорация, екстериор

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg