фирми продукти
представяме
работа
 
Градински проекти: Издръжлива градинка за лятото

Ако живеете в район, в който лятото е горещо и сухо, тази градинка е подходяща именно за такива условия. Независимо дали искате да освежите екстериора на дома или вилата си, тя не изисква твърде много усилия и време за поддържане, а ще изпълни лятото Ви с цвят и аромат, чак до есента. Градинката е с оригинални размери 3.6 х 3.6 м, но Вие можете да я оразмерите спрямо сектора, с който разполагате в двора си. Като ефектен акцент можете да добавите сред растенията керамична баня за птици или фонтан, който да разхлажда в горещите летни дни.


 Градински проекти:  Издръжлива градинка за лятото

Списък на предложения за растенията

(Забележка: Растенията трябва да се съобразят с мястото, където ще виреят и условията там. Дадените растения са примерни и алтернативни, което означава, че Вие трябва да изберете едно от тях или друго растение по Ваш избор.
ВНИМАНИЕ: Някои от избраните от Вас растения и техните плодове може да са отровни – не яжте плодовете, листата или други части от растения, за които нямате изрична информация, че са напълно безвредни за човека.)

 Градински проекти:  Издръжлива градинка за лятото

A. Сребриста сантолина (Santolina chamaecyparissus) – 4 броя
B. Английска лавандула (Lavandula angustifolia ‘Munstead’) – 4 броя
C. Жълт равнец (Achillea ‘Moonshine’) – 1 брой
D. Флокс (Phlox paniculata) – 6 броя
E. Руска салвия (Perovskia atriplicifolia) – 3 броя
F. Пурпурна ехинацея (Echinacea purpurea) – 3 броя
G. Огненочервен пенстемон (Penstemon eatonii) – 5 броя
H. Пенстемон (Penstemon pinifolius) – 5 броя
I. Непета /коча билка/ (Nepeta × faassenii) – 5 броя

 Градински проекти:  Издръжлива градинка за лятото A. Сребриста сантолина  Градински проекти:  Издръжлива градинка за лятото F. Пурпурна ехинацея
 Градински проекти:  Издръжлива градинка за лятото B. Английска лавандула  Градински проекти:  Издръжлива градинка за лятото G. Огненочервен пенстемон
 Градински проекти:  Издръжлива градинка за лятото
C. Жълт равнец  Градински проекти:  Издръжлива градинка за лятото H. Пенстемон
 Градински проекти:  Издръжлива градинка за лятото D. Флокс  Градински проекти:  Издръжлива градинка за лятото  I. Непета
 Градински проекти:  Издръжлива градинка за лятото E. Руска салвия    


1. Подготовка

При този проект от особена важност е подготовката. Предварително си отговорете на няколко въпроса:
• Разполагате ли с готово място за изпълнение на плана? Схемата показва приблизителната големина на проекта, но Вие можете да увеличите тези мащаби или пък да ги намалите, като спазите съществуващото съотношение и увеличите/ намалите броя на растенията от всеки вид (или пък като премахнете от плана някои растения).
• Изисква ли почвата на терена подобряване? Повечето от избраните растения не са капризни в това отношение, но добре овлажнената почва е отлична среда за тяхното развитие. За да тествате почвата, намокрете един сектор от нея с маркуч и изчакайте 24 часа. След това стиснете с ръката си буца пръст – пръстта трябва да се оформя на топка, но да се рони лесно при натиск. Ако тя става на топка, но не се рони, вероятно пръстта е твърде глинеста, а ако не иска да се оформи в топка – вероятно е твърде песъчлива. И в двата случая почвата изисква подобрение – за целта можете да добавите подходяща торова смес.

 Градински проекти:  Издръжлива градинка за лятото

2. Създаване на основата
За да очертаете основата можете да използвате градински маркуч, с който да оформите границите на лехите. Когато сте доволни от резултата използвайте абсорбираща се спрей-боя, за да направите по-ясни очертанията. С помощта на остра права лопата окопайте границите, за да оформите ръба на всяка леха. Градински проекти:  Издръжлива градинка за лятото

Ако теренът е покрит с трева имате няколко възможности. Ако секторът е малък, можете да премахнете чимовете с помощта на права лопата (предварително намокрете почвата), а накрая да обработите почвата отдолу. За по-големи терени обаче ръчна орачна машина, с която да обработите тревата, така че тя да бъде смесена с почвата. Така не само ще премахнете чимовете, но и ще обогатите почвата с органични вещества.

 Независимо как ще решите да обработите терена, уверете се, че сте обработили почвата на дълбочина поне 15- 20 см. След като подготвите мястото, полейте почвата добре и изчакайте няколко дена. Ако през това време се появят бурени ги почистете, а ако използвате за целта химикали проверете върху етикета на препарата колко време трябва да изчакате преди да засадите растенията.

3. Засаждане

Идва времето и на най-забавната част от проекта – засаждането на растенията. Готовите растения (разсад) извадете от саксиите (закупен или засаден предварително) и ги поставете на местата им в лехата. Това ще позволи да видите как ще изглежда лехата и дали има нужда от допълнително донагласяне. Уверете се, че растенията са на подходящо разстояние едно от друго, за да могат да растат и да се развиват нормално.


Източник: bhg.com







Няма коментари


ключови думи
градински проект, екстериор, ефектен акцент

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg