фирми продукти
представяме
работа
 
14 идеи за кухненските подправки

Кухненските подправки са неизменна част от всеки дом, но те обикновено заемат твърде много пространство или са неорганизирани, разпръснати из цялото помещение. За да въведете ред в кухнята си, ето няколко идеи за това как да съхранявате подправките - чрез рафтчета, чекмеджета и ниши.


Създайте ниши в стената

 14 идеи за кухненските подправки

Най-подходящият сектор за създаването на ниша с рафтове за подправките е стената до кухненската печка. Така всяка подправка ще е на ръка разстояние при необходимост, а и ще спестите пространство. Подходящи за целта са нишите в стените, особено при гипскартон конструкции, както и тези в стените, обособяващи секторите в кухнята. Ако кухненските шкафове, горни и долни, са свързани помежду си, можете да обособите рафтовете върху свързващото звено.

 14 идеи за кухненските подправки

Нишата може да се създаде и в стената, обособяваща кътчето за готвене, като то може да е заобиколено от ефектна облицовка от лесни за почистване керамични плочки в ярки оттенъци. Фонът й може да е контрастен на стените, за да се създаде ефектен контраст.


Поставки на стените


 14 идеи за кухненските подправки

Има множество практични и функционални продукти, които можете да използвате, или да създадете сами. Вероятно най-лесно е да монтирате метална поставка директно за стената, а подправките да подредите върху нея чрез магнити върху опаковката. Така бурканчетата могат да се използват и съхраняват лесно, без да пречат и да заемат твърде много пространство. Върху магнитни поставки могат да се държат и ножовете – практично и безопасно.

 14 идеи за кухненските подправки

Дори да разполагате със съвсем тясна ивица стена до килера или между кухненските шкафове, можете да монтирате тесен и висок метален рафт – поставка за подправки или няколко отделни рафтчета за бурканчетата. Рафтчетата можете да окачите не само върху стена, но и върху вратичките на килера или пък отстрани на дървения кухненски шкаф.

 14 идеи за кухненските подправки

Върху част от стената може да се създаде цяла система от рафтове с различни размери, които да съхраняват различните по форма и височина подправки. Дървените кутийки са лесни за сглобяване и инсталация, и могат да се създадат спрямо обзавеждането във Вашата кухня и формата на свободното пространство, с което разполагате.


Функционални чекмеджета


 14 идеи за кухненските подправки

Чекмеджетата са може би най-практичният и функционален начин да съхранявате подправките, тъй като почти не се нуждаете от допълнителни детайли към обзавеждането на Вашата кухня. Можете да добавите дървен или пластмасов органайзер за чекмеджетата, чрез който да подредите по-лесно бурканчетата, но можете да ги съхранявате и директно на дъното на чекмедже с избраната дълбочина.

 14 идеи за кухненските подправки

Поставките за бурканчетата леко повдигат опаковките и ги правят по-лесни за изваждане. Добре е обаче те да са с еднаква височина.

 14 идеи за кухненските подправки

Можете да подредите бурканчетата и в специално чекмедже с органайзер, в който подправките са подредени почти изправени. Така можете да съхранявате повече опаковки на по-ограничено пространство, а и достъпът е по-лесен.

 14 идеи за кухненските подправки

Тесните и високи рафтчета, които се издърпват като чекмедже, са особено практичен детайл за кухнята. Те спестяват пространство и съхраняват доста голям брой шишенца и бурканчета.

 14 идеи за кухненските подправки

Освен че спестяват място в кухнята, високите чекмеджета могат да се монтират на места, които иначе не се използват – например между кухненските шкафове и печката, в малка ниша, която може да се оползотвори по цялата й дълбочина.

 14 идеи за кухненските подправки

Чекмеджетата с рафтове могат да се монтират не само в долната част на кухненските шкафове. Ако искате да използвате пространството в горните шкафове, можете да монтирате такъв детайл, който прави достъпа до подправките по-лесен. Друг вариант е да инсталирате специална система, която се издърпва навън и надолу, и се сгъва навътре, з ада се спести пространство.

 14 идеи за кухненските подправки

Високият рафт-чекмедже може да съхранява цял куп подправки от двете си страни. Той може да се монтира върху кухненските шкафове и да достига чак до тавана.


Рафтове на кухненския остров


 14 идеи за кухненските подправки

Страничните части на кухненския остров в помещението също могат да се използват за съхранение на подправки. Оформете ниша с рафтове, с или без вратички. Ако изберете отворен дизайн, монтирайте на всеки рафт по един метален или дървен лост, който да играе ролята на опора за подправките.


Рафтове върху вратите на кухненските шкафове


 14 идеи за кухненските подправки

Не пилейте пространството върху вътрешната част на вратичките – те са практичен сектор, на който да монтирате рафтове за подправки. Използвайте вратите на шкафовете и килера, като инсталирате не много широка дървена система с рафтове. Уверете се, че вътрешната част на шкафовете е леко навътре, за да могат вратите им да се затварят свободно. Обмислете и поставяне на магнити, които да държат вратичките добре затворени.


Източник: houzz.com







Няма коментари


ключови думи
идеи за дома, полезни съвети, кухня

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg