фирми продукти
представяме
работа
 
8 начина да използвате орнаментни треви в градината

Ако разполагате с дворче или градинка, у дома или на вилата, вероятно ще бъдете завладени от очарованието на декоративните треви. Обикновено те са разновидности, които не растат естествено при нашия климат, но лесно могат да се отглеждат при нашите условия. Орнаментните треви са красиви и ефектни, и добавят текстура към екстериорите.


1. Повече уединение

8 начина да използвате орнаментни треви в градината

Високите декоративни треви са чудесен начин да оформите по-деликатен вариант на жив плет от храсти. Изберете разновидности, които достигат до голяма височина, например прерийната трева андропогон и молиния,  и ги засадете в редичка, за да оформите зелен параван. По този начин можете да оградите кътче за сядане, с пейка и масичка, на което да се отдадете на релаксация с книга в ръка или на раздумка с приятели, без да бъдете обезпокоявани от любопитните погледи на съседите или преминаващите по улицата.


2. Орнаментни ръбове за лехите

8 начина да използвате орнаментни треви в градината

Създайте зелени кантове по ръбовете на лехите в двора, като засадите не много високи декоративни треви. Много подходящ избор е растението фестука, което ще Ви грабне с ефектния син оттенък на зеленината  си. Добре е да засаждате растенията на по-малко разстояние от стандартното, за да създадете кант без прекъсване и без празни пространства между детайлите.


3. Омекотете дизайна

8 начина да използвате орнаментни треви в градината

Орнаментните треви изглеждат много добре до водни детайли, например басейни, фонтани и езера. Те се спускат грациозно над водата и омекотяват дизайна на градината, особено ако той е с прави линии. Декоративните треви омекотяват и студения вид на естествения камък, например каменна пътека, облицовка или саксии, както и този на бетоновите повърхности.


4. Освежете верандата и терасата

8 начина да използвате орнаментни треви в градината

Дори да не разполагате с градина или двор, орнаментните треви могат да освежат дизайна на верандата или терасата на дома Ви. Поставете ги в красиви саксии и ги допълнете с нискорастящи видове и зелени храсти. Много подходяща за целта е тревата пенисетум, която пада като фонтан от стръкчета с пурпурен оттенък и мека текстура в горната си част.


5. Ефектна геометрична градина

8 начина да използвате орнаментни треви в градината

Създайте интересен акцент за екстериора си, като оформите геометрична градинка от два детайла – нискорастяща орнаментна трева и чимшир. Оформете чимшировите насаждения под формата на ромбове или правоъгълници, а между тях засадете декоративни треви. Изберете трева със светлозелени стръкове, за да контрастира на тъмнозеления цвят на храстите. Изберете по-компактни разновидности и избягвайте твърде рехавите треви – подходящ избор е острицата.


6. Градински акцент

8 начина да използвате орнаментни треви в градината

Съчетайте декоративните треви с цветя и растения с ефектна зеленина, за да създадете красив акцент за двора или градината. Ефектно съчетание създават пенисетумът и рудбекията, комбинирани с канна, колеус и петунии, събрани на купчина до високи храсти или ограда. За да създадете усещане за баланс и да унифицирате секторите в екстериора, използвайте същите растения на няколко места из градината.


7. Градинско изкуство с орнаментни треви

8 начина да използвате орнаментни треви в градината

Съчетайте няколко разновидности орнаментни треви с декоративни детайли, например керамични градински фигурки или амфори. Допълнете  с нискорастяща зеленина, за да запълните празнините между детайлите, като изберете растения с нестандартни нюанси, например пурпурно или синьо-зелено. Не се стремете към симетрия, за да създадете естествен по характер дизайн, който да пасва на градината и който да създава усещането за несамоцелно изграден екстериор.


8. Добавка към зеленчуковите растения

8 начина да използвате орнаментни треви в градината

Не ограничавайте употребата на декоративни треви само в дизайна на градината – можете да ги интегрирате и в лехите в двора си, например сред зеленчуковите насаждения. Добавете текстура и ефект във височина на зеленчуковите лехи, като съчетаете растенията с няколко стръка каламагростис или острица, без обаче да прекалявате с броя и. Особено добре изглежда миксът между орнаментни треви и зеленчуци с пурпурна зеленина, например патладжан.


Източник: bhg.com







Няма коментари


ключови думи
идеи за дома, декорация, орнаментни треви, екстериор

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg