фирми продукти
представяме
работа
 
10 неочаквани употреби на корковите тапи

Ако сте почитатели на хубавото вино, вероятно разполагате с цял куп непотребни коркови тапи, които се чудите какво да правите. Тапите са на пръв поглед безполезни, но се оказва, че те имат доста приложения в дома, за някои от които дори не сте предполагали. Вижте няколко идеи.

 10 неочаквани употреби на корковите тапи


1. Създайте корков перваз – срежете наполовина няколко коркови тапи и ги залепете върху МДФ дъска с дебелина 6 мм. Изравнете височините им и монтирайте по двата ръба дървени летви с ширина 2 см. Поставете така получения практичен перваз в долната част на стените.

 10 неочаквани употреби на корковите тапи

2. Почистете ножовете – за да почистите някои видове ножове, без да надраскате остриетата, използвайте малко почистващ препарат, капнат върху коркова тапа.

3. Добавка към почвата – нарежете на ситно или смелете няколко коркови тапи. Те са чудесна добавка към почвата за домашните растения – екологична и безопасна, която абсорбира влагата и я задържа по-дълго.

4. Шкурка за детайлите – малките части на мебелите и аксесоарите са трудни за обработване с шкурка, но можете да създадете мини абразивно блокче. Залепете парче шкурка около стара тапа по периферията или в двата й края. Използвайте тапата, за да изшкурите труднодостъпните детайли.

 10 неочаквани употреби на корковите тапи5. Уплътнители за картини – срежете по ширина коркова тапа, за да получите четири еднакви по дължина детайла. Залепете ги в четирите ъгъла на рамките, които окачвате на стената, за да омекотите контакта.

6. Подпалки за камината – потопете 4-5 тапи в изопропилов алкохол и ги поставете под дървените пънове в печката, за да разгорите огъня по-бързо.

7. Предпазител за шкафовете – срежете на кръгчета коркова тапа и ги залепете към долните повърхности на шкафовете, за да уплътните контакта им с пода. Залепете няколко коркови детайла към вратичките, от вътрешната им страна, за да не се затварят шумно и да се повреждат при контакт.

8. Стопер за вратата – срежете под ъгъл стара тапа надве и я използвайте под вратата като стопер, за да я държите отворена. Можете да залепите другата половина върху рамката или върху подвижната част на вратата, за да намалите рисковете от хлопване или тряскане при затварянето й.

9. Предпазители за инструменти – предпазете острите инструменти, като пробиете отвор през стара тапа, без да стигате до края, и вкарате остриетата в отворите. По този начин ще намалите рисковете от инциденти.

10. Боровинкови щампи - освежете бързо и лесно тъканите в дома си – завеси, покривки за масата, тапицерии, салфетки за хранене, платнени аксесоари за готвене и прочее. Използвайте корковите тапи, за да направите щампи с боровинки - срежете с макетно ножче малко хиксче (Х) върху двата различни по размер края на тапите. Потопете всеки край в синя боя за тъкани, за да създадете два размера плодчета, а листата направете със зелена боя, като използвате за щампа срязана надве тапа.


 10 неочаквани употреби на корковите тапи


11. Корково килимче – направете от старите коркови тапи практично килимче за банята, като ги срежете надве по дължина и ги залепите със силикон към постелка за баня. Вижте подробности тук.

 10 неочаквани употреби на корковите тапи

Или пък създайте ефектни подложки за масата:

 10 неочаквани употреби на корковите тапи

Източник: thisoldhouse.com

 







19 май 2011 21:49 | Още едно приложение
От: Читател
Може да сложите коркова тапа в кухата част на дръжката на капака на домакински съд. Корка не се загрява и така ще можете да вдигате капака по време на готвене без да ползвате ръкавица.
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
идеи за дома, практични съвети

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg