фирми продукти
представяме
работа
 
16 решения на проблеми с жилището - 2

Всички сме се сблъсквали с редица тривиални проблеми с дома – от мухъл, през течове, до повредена настилка. Специалистът Дани Липфорд дава няколко съвета как да се справите с няколко от най-разпространените повреди във Вашето жилище.

Част 1


9. Влага по прозорците


 16 решения на проблеми с жилището - 2

Въпрос: Как можем да предотвратим натрупването на влага между пластовете стъкло на прозорците си?
Отговор: Двойните панели на прозорците обикновено се състоят от два пласта стъклопакет, запечатани по ръбовете, за да не влиза между тях влага. Така запечатаният между пластовете въздух или инжектиран инертен газ се използва като изолатор. С времето обаче, разликите в температурите водят до изкривяване, свиване или разширяване на двата слоя и между тях се появяват пукнатини. Това позволява газът да започне да излиза навън, бивайки заменен от влажен въздух, който кондензира – това е причината за появата на малките капки влага между стъклопакетите. Ако прозорците Ви са още в гаранция, фирмата ще инспектира за повреди и ще поправи щетите. Ако ли не – извикайте специалист, който ще направи проверката и ако е необходимо ще смени стъклопакетите, ще премахне конденза или ще запечата процепите.


10. Повредена рамка на вратата

 16 решения на проблеми с жилището - 2

Въпрос: Как да поправим изгнилата дървена рамка на входната врата?
Отговор: Решението на проблема зависи от това в каква степен е повредена рамката. Ако секторът не е много голям, изрежете го с подходящ трион или нож, и дообработете с чук и длето. Запълнете дупката с подходяща смес, например такава на основата на изкуствена смола, и изчакайте да изсъхне. Добре е да добавите няколко метални винта за повече стабилност. С длетото и чука отстранете излишъка и оформете спрямо рамката. Когато сместа стегне, обработете с шкурка и нанесете върху нея боя. Ако секторът е твърде голям, ще трябва да демонтирате рамката и да замените повредената част, или да извикате специалист.


11. Горещина в стаите

 16 решения на проблеми с жилището - 2

Въпрос: Как да намалим горещините у дома, без да скриваме прозорците със завеси?
Отговор: UV лъчите и слънчевата радиация влизат през прозорците и могат да увредят мебелите и материите в помещенията. Освен това те повишават температурата в стаята. За да решите този проблем, без да се налага да поставяте плътни пердета и да блокирате изцяло слънчевата светлина, поставете специален защитен филм от вътрешната страна на стъклата, който филтрира вредните лъчения и намалява температурите. Ако прозорците Ви са с двоен стъклопакет, проверете предварително дали поставянето на защитата няма да повреди изолацията между пластовете и да наруши условията в гаранцията. Ако тепърва ще сменяте прозорците си, изберете такива със защита, наричани още low-E.


12. Изгорени дървени мебели


 16 решения на проблеми с жилището - 2

Въпрос: Как да поправим петната от изгорено върху мебелите от дърво?
Отговор: Ако сте изгорили мебела с гореща ютия и петното е повърхностно, то трябва да поправите само покритието на дървесината. Пробвайте да натъркате изгорените сектори с препарат за полиране на автомобили. Тези смеси са под формата на паста и съдържат фини абразиви, които ще изпилят повредения слой. Нанесете пастата с мек парцал и с кръгови движения. Когато изгореното петно изчезне, изтъркайте с влажен парцал, за да отстраните остатъците, и подсушете, за да не остават бели петна. Ако изгореното не е само повърхностно, а е в структурата на дървото, обработете го с фина шкурка, избършете с парцалче и нанесете нов слой лак.


13. Повреден тавански вентилатор

 16 решения на проблеми с жилището - 2

Въпрос: Как да поправим хлабавия тавански вентилатор?
Отговор: Изключете повредения вентилатор и проверете дали е добре монтиран към повърхността на тавана. Ако свръзките са хлабави, затегнете винтовете и вижте дали проблемът не е в самия вентилатор. Ако вентилаторът не се върти както трябва, или витлата са изкривени, или са разбалансирани.  Тествайте свръзките на витлата на вентилатора и на мотора. Ако уредът все още хлопа, вижте дали витлата са изравнени. Ако има изкривени детайли, опитайте се да ги изравните, без да натискате твърде много, за да не ги счупите.


14. Наводнен гараж

 16 решения на проблеми с жилището - 2

Въпрос: Как да предотвратим стичането на вода към гаража при дъждовно време?
Отговор: Дори да не говорим за гараж, а за мазе, приземен етаж или градинска барака, важно е да не позволявате на водата да се процежда в интериорите. Тъй като е по-лесно да блокирате влагата от външната страна, отколкото от вътрешната, тествайте наклона на настилката през сградата. Ако все още нямате улуци и канавки, направете ги, като е важно улуците да са достатъчно дълги, за да изхвърлят водата надалеч от фасадата. Можете да създадете не много дълбок канал за стичане на водата до вратата на съоръжението и да запълните пукнатините в основата на сградата. Използвайте водоустойчив препарат за запечатване.


15. Повредени керемиди


 16 решения на проблеми с жилището - 2

Въпрос: Как да почистим керемидите, върху които са се появили петна от дърветата над тях?
Отговор: Тъй като петната вероятно се дължат на спорите на синьо-зелено водорасло, които се развиват във въздуха. Тези петна обикновено могат да се премахнат с почистващ препарат, но те най-често се появяват отново. Ако използвате твърде често агресивни средства, например белина или водна струя под налягане, това може да повреди керемидите. Ако спорите са на водорасли, монтирането на обков от цинк или мед ще ги унищожи, защото е токсичен за тях. При дъжд измивайте добре керемидите, за да премахнете остатъците към улуците.


16. Повредена дървена настилка


 16 решения на проблеми с жилището - 2

Въпрос:
Как да поправим повредения сектор върху дървената настилка, без да правим ремонт на целия под?
Отговор: Ако използвате шкурка, за да отстраните повредата, вероятно ще отстраните и горния слой на настилката. За да изравните цвета на секторите, трябва да изберете внимателно нюанса на препарата, с който ще обработите поправените сектори - с времето оригиналното покритие върху настилката се е променило като цвят и сега трябва да намерите начин да се доближите като оттенък до него. Ако не успеете, използвайте килимче или мебел, за да скриете секторите.


Източник: bhg.com







Няма коментари


ключови думи
идеи за дома, полезни съвети

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg