фирми продукти
представяме
работа
 
Кратък наръчник при боядисване

Ако възнамерявате да правите ремонт в дома си или пък обичате да експериментирате с цветовете, ето няколко съвета от експерта по боядисване Брайан Сантос. Те ще Ви бъдат от полза при решаване на най-честите проблеми, с които се сблъскват обикновените хора при процеса на боядисване.


Основни съвети за начинаещите

 Кратък наръчник при боядисване

Въпрос: Кои са основните три неща, които трябва да знаят начинаещите бояджии?

Отговор: Колкото и да е учудващо, съветите не са свързани с купуването на боя, с грундирането и подготовката на стените за нанасяне на боя. Първото основно правило е да не използвате боята директно от кутията – по този начин замърсявате материала, вкарвате частици и подпомагате бързото изсъхване. Затова използвайте кутията за боя само като опаковка, най-малкото защото ако я носите из стаята, има голяма опасност да я изпуснете и да изсипете цялото съдържание на пода. Второто правило е да не сипвате в бояджийския панер повече от 1-1.5 сантиметра от материала – това ще Ви принуждава да сипвате по-често нови количества, което ще запази гъстотата на боята. Третият съвет е свързан със съхранението на боята – трябва да знаете, че най-големият враг на сместа е въздухът, който я кара да съхне и да се напуква, а кислородът сгъстява съдържанието. Затова затваряйте опаковката с капаче винаги, когато не я използвате.


Тестване на боите


 Кратък наръчник при боядисване

Въпрос: Какъв е най-лесният начин да се тестват боите и защо цветовете са различни на стената и на тестерите?

Отговор:
Трябва да избирате цветовете, като ги тествате както на естествена, така и на изкуствена светлина, тъй като в различните части на деня те имат различен вид. Затова вземете тестера и го вижте в стаята, в която ще използвате цвета, заедно със смяната на часовете. Един съвет от експерта – ако стаята е голяма и затова се затруднявате с решението, закупете малка опаковка от боята и нанесете цвета върху бяла дъска с неголеми размери. Поставете дъската до стената и вижте как ще изглежда избраният от Вас нюанс. Така можете да тествате и как ще изглежда обзавеждането на фона на стените в конкретните нюанси.


Матови или гланцови бои

 Кратък наръчник при боядисване

Въпрос: Какви бои са по-подходящи за стаята - матови или гланцови?

Отговор: Гланцът е важен фактор при избора на вида боя, тъй като той се отнася до количеството светлина, която се отразява от него и по този начин до общия вид на стените и мебелите, боядисани в конкретния цвят. Най-предпочитани са полугланцовите бои, които не са нито твърде матови, нито твърде гланцирани. Колкото повече гланц има боята, толкова по-издръжлив е слоят боя, заради добавените количества лак.


Цветови решения на интериорни проблеми

 Кратък наръчник при боядисване

Въпрос: Как да използваме цветовете и боите, за да решим проблеми в интериора?

Отговор: Колкото по-големи са повърхностите, които боядисвате, толкова по-силен ефект те имат върху интериора. Затова, ако не обичате да експериментирате с цветовете, за стените, кухненските шкафове и големите мебели е добре да изберете неутрален цвят. Ярките цветове са ефектни, но в големи количества те могат да превърнат интериора в кичозна комбинация от контрасти. Трябва да знаете, че светлите цветове разширяват оптически помещенията, а тъмните ги карат да изглеждат по-тесни. Вижте тук как въздействат цветовете на настроението и на интериорите.


Количеството боя


 Кратък наръчник при боядисване

Въпрос:
Колко боя да закупя за боядисването?

Отговор: В интернет има онлайн програми, които изчисляват грубо необходимото количество боя, спрямо размерите на помещенията. Напишете в търсачките ‘калкулатор за боя’ или ‘paint calculator’ и тествайте някое от приложенията. Брайан Сантос обаче има свой собствен метод за изчисление – измерете височината на стената и нейната дължина, за да получите общата площ. От нея извадете площта на прозорците и вратите, ако има такива. Имайте предвид, че като цяло опаковка от 4 литра боя стига за площ между 23 и 27 квадратни метра, така че ще трябва да изчислите количествата спрямо размерите на стените. Ако нанасяте два слоя, удвоете количеството боя. Добавете няколко литра повече, за да сте сигурни, че няма да се наложи да тичате към магазина, докато боядисвате.


Избор на инструменти

 Кратък наръчник при боядисване

Въпрос: Как да изберем подходящите инструменти за нанасяне на боите?

Отговор: Може ми ще се изкушите да закупите по-евтин валяк за боядисване, но това ще създаде повече проблеми, отколкото смятате – заради порьозността си, дунапреновите валяци нанасят сместа по-бързо и равномерно от тези с мъхеста повърхност. Валякът е по-подходящ от четките за боядисване, особено ако боядисвате по-големи повърхности, защото попива повече боя с едно зареждане. Четките, с косъм или от дунапрен, са подходящи при малки сектори или при боядисването на детайли, тъй като осигуряват прецизност. Що се отнася до основата на бояджийските валяци, избирайте такива от неръждаема стомана или издръжлива пластмаса, и се уверете, че дръжката е удобна за хващане. За високи сектори купете дръжка-телескоп, която се разтяга, за да не се налага да се качвате по стълби и маси, за да боядисате тавана.


Работа с бояджийско тиксо


 Кратък наръчник при боядисване

Въпрос: Как да не позволим на боята да попадне под бояджийското тиксо?

Отговор: Бояджийското тиксо е почти неотменен аксесоар при боядисване, особено при декоративните техники, при които се налага да обособявате отделни части от други. За да не позволите боята да се процеди под тиксото, когато го залепите, използвайте задната част на макетен нож като основен инструмент. С ръба на инструмента минете по ръбовете на тиксото с лек натиск. Когато махате ивиците, не чакайте боята да изсъхне – не повече от час след нанасянето. Така няма да отлепите част от сместа заедно с тиксото. Не бързайте обаче и твърде много, за да не попадне течността извън обособените сектори.


Почистване на инструментите

 Кратък наръчник при боядисване

Въпрос:
Какъв е най-лесният начин за почистване на използваните инструменти?

Отговор: След като използвате бояджийските инструменти, не ги захвърляйте в мивката или на двора, за да не се налага да купувате нови. Грижете се за инструментите, за да си спестите пари и време. Докато боядисвате с водоразтворими смеси, почиствайте четките на всеки два-три часа и ги измивайте в края на деня. Ето лесен начин за почистване.

1) Премахнете излишъка от боя от четките със специален инструмент-гребен. Смесете 3-4 литра вода с половин чаша омекотител за пране, а при нужда използвайте повече вода в същото съотношение. Омекотителят разтваря боята.

 Кратък наръчник при боядисване

2) Потопете четките в разтвора и разбъркайте за десетина секунди – боята ще се разтвори и ще се утаи на дъното на кофата. За да подсушите четките, създайте специален аксесоар – срежете отвор в капака на кофа за боя, поставете парче найлон върху кофата и поставете над найлона срязания капак. Не използвайте сапун и не изплаквайте с вода. Същата техника можете да използвате, за да почистите валяците и дунапреновите четки, но изчакайте поне минутка.

 Кратък наръчник при боядисване


Почистване на рисунки с пастели

 Кратък наръчник при боядисване

Въпрос:
Как да почистим рисунките с пастели от боядисаните стени?

Отговор:
За да почистите пастелите от боядисаните стени, поставете сгъната стара тениска върху стената и минете отгоре с гореща ютия. Рисунките би трябвало да се попият от тъканта на тениската.


Източник: bhg.com







Няма коментари


ключови думи
идеи за дома, наръчник при боядисване, декорация, дизайн

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg