фирми продукти
представяме
работа
 
18 ненужни неща у дома

Съвременните хора, особено тези в развитите страни, са свикнали да получават всичко наготово и веднага, опаковано и готово за консумация. А след като го изконсумират, често го изхвърлят директно в кошчето за смет и купуват нов продукт. Ние сме зависими от времето и считаме стоките за еднократна употреба за удобство, без да взимаме предвид факта, че те ни спестяват съвсем малко време, а хабят големи ресурси за производство, закупуване и рециклиране.

18 ненужни неща у дома

Всички тези навици водят до значително замърсяване на околната среда и струват пари. Ето защо всяко домакинство може да направи своя избор и да ограничи някои стоки – например индивидуално опаковани храни, които са много по-скъпи от тези в големи опаковки, или пък стоки за еднократна употреба, които хабят средства и ресурси.


1. Алуминиево фолио – вместо да използвате фолио за всяко печене, използвайте керамични гювечета или съдове с капак, които вършат същата работа, но се използват многократно.

2. Фолио за пакетиране – ако се налага да пакетирате нещо набързо, можете да използвате найлоново фолио, но в ежедневието можете да поставяте продуктите в пластмасови или стъклени контейнерчета с капак – те запазват свежестта за по-дълго време.

3. Почистващи средства за еднократна употреба – кърпи и инструменти за прах, кърпи за прозорци и прочее аксесоари могат да се използват многократно – използвайте за целта микрофибърни тъкани, които попиват добре, не изискват препарати и се перат лесно.

4. Хартиени салфетки – независимо дали ги използвате за почистване, при хранене или като кухненска хартия, салфетките от хартия са хабене на ресурси – вместо това използвайте хавлиени кухненски кърпи и салфетки за хранене, които се перат и използват многократно.

5. Пластмасови съдове и инструменти за хранене – ако отивате на пикник, можете да използвате по-леките и лесни за изхвърляне аксесоари за еднократна употреба, но в ежедневието е по-практично да използвате стандартни аксесоари – измиването им не коства толкова време и енергия, че да прибягвате до тези от пластмаса редовно.

18 ненужни неща у дома

6. Торбички от найлон или хартия – макар да се счита, че хартиените торби за пазаруване са по-добро решение, истината е, че те също хабят много ресурси за производство и рециклиране, но поне са биоразградими, за разлика от повечето найлонови торбички; за да спестите пари и отпадъци, използвайте торби за многократна употреба от тъкан.

7. Пакетирани плодове и зеленчуци – примамливите на вид храни, пакетирани по няколко в опаковка, всъщност не са по-добри от тези на пазара; вместо тях пазарувайте пресни плодове и зеленчуци не от супермаркета, а от местния пазар, където можете да изберете какво и в какви количества да закупите.

8. Самобръсначки за еднократна употреба – вместо да хабите средства за тях, изберете електрическа самобръсначка или такава, на която можете да сменяте ножчетата, когато се изхабят, вместо да купувате изцяло нова самобръсначка, която да използвате няколко пъти.

18 ненужни неща у дома

9. Електрическа острилка за моливи – освен ако не Ви се налага да острите моливи по цял ден, използването на електрически аксесоар е ненужно хабене на ресурси и средства; вместо това използвайте качествена ръчна острилка.

10. Бутилирана вода – освен вредна за организма, бутилираната вода е ненужно хабене на пари и неразградими опаковки; вместо това, ако считате чешмяната вода в дома си за некачествена, поставете филтър на крана или използвайте филтърна кана за пречистване на питейната вода, при която се сменят консумативите.

11. Пластмасови чашки – ако правите купон с много хора и се страхувате да не изпочупят посудата, тогава можете да се доверите на чашите за еднократно ползване; в ежедневието обаче – в дома или в офиса, използвайте собствена керамична или стъклена чаша.

18 ненужни неща у дома

12. Сменяеми батерии – ако използвате редовно уреди на батерии, инвестирайте в устройство за презареждане и в презареждащи се батерии, които можете да използвате многократно, вместо да изхвърляте токсични отпадъци с киселини всеки месец.

13. Електрическа отварачка за консерви – освен ако не сте професионален готвач, вероятно не Ви се налага да отваряте консерви по няколко пъти на ден, затова тази електрическа джаджа е ненужен заместител на обикновената механична отварачка.

14. Антибактериални кърпички – ако трябва да хигиенизирате повърхности, използвайте микрофибърни кърпи, напоени със спирт или подходящ препарат, а за ръцете използвайте антибактериален гел, по възможност без съдържание на алкохол.

18 ненужни неща у дома

15. Хартиени сметки – заменете хартиените сметки по пощата с електронни фактури, които спестяват време и ресурси за изработка на хартията, печатане и доставка.

16. Стандартно осветление в двора – вместо стандартните осветителни тела в градината или коридора, от които се нуждаете само за по няколко минути, инвестирайте в осветление със сензори за движение – те ще се активират само при необходимост и ще спестят средства.

17. Скъпи почистващи препарати – когато е възможно, заменете скъпите и често токсични препарати с по-практични и безопасни решения.

18. Сушилня – ако не разполагате с тераса, през зимата или ако перете често, можете да се възползвате от удобството на сушилнята за дрехи; през лятото, обаче, ако имате възможност, простирайте дрехите си на въздух, където ще изсъхнат без да добавят към сметките Ви за ток.


Източник: care2.com







Няма коментари


ключови думи
идеи за дома, ненужни неща

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg