фирми продукти
представяме
работа
 
10 неочаквани употреби на пясъка у дома

Пясъкът е евтин и лесно достъпен материал, който може да Ви е полезен не само при строеж и ремонти, но и при решаването на проблеми при поддръжката на дома. Вижте няколко идеи как можете да използвате обикновен пясък в ежедневието си.


1. Почистете мазните петна

10 неочаквани употреби на пясъка у дома

Ако забележите мазно петно – например върху настилката на гаража си или пък върху кухненските шкафове, поръсете отгоре малко фин пясък и го оставете да попие мазнината. Изметете мръсния пясък с четка и почистете с препарат и вода. Ако почиствате кухненски повърхности, не търкайте пясъка, за да не ги надраскате.


2. Създайте меко осветление в двора

10 неочаквани употреби на пясъка у дома

Изплакнете и подсушете няколко стъклени бурканчета и ги напълнете с няколко пръста пясък. Поставете във всеки буркан по една висока декоративна свещ и ги подредете покрай пътеката. Когато имате нужда, използвайте бамбуково шишче, за да ги запалите.


3. Помогнете си при майсторене

10 неочаквани употреби на пясъка у дома

Ако майсторите някакви аксесоари или поправяте повредени предмети, пясъкът ще играе ролята на трета ръка, която държи едната част на предметите. Сипете малко пясък в кутийка и поставете в него аксесоара – чаша, топка за елха, парчета от статуетки и прочее. Така няма да се притеснявате, че основата ще се мести и обръща, докато добавяте детайли или лепите повредени парчета.


4. Добавете грапавост към боите

10 неочаквани употреби на пясъка у дома

В кофа смесете 2 чаши от избраната от Вас боя и ¾ чаша фин пясък. Използвайте сместа, за да боядисате стъпалата у дома, на верандата или в двора, за да ги направите грапави, така че да не се плъзгате по тях. Върху този слой нанесете слой боя и оставете да изсъхне. По този начин можете да получите ефектен декоративен детайл и у дома.


5. Направете домашна детска площадка


10 неочаквани употреби на пясъка у дома

Ако сте решили да направите детска площадка за своите деца, омекотете настилката с пясък, особено в секторите с люлките, катерушките и пързалката. Нанесете 30-сантиметров пласт от пясъка или подложете част от тази дебелина с малко дървени стърготини като основа.


6. Състарете дървените мебели


10 неочаквани употреби на пясъка у дома

Ако искате да състарите дизайна на мебелите от боядисано или оцветено дърво, смесете пясък и вода в съотношение 2:1, и използвайте сместа, за да изтъркате повърхностите на дървените мебели. Така ще им придадете старинен и рустикален дизайн.


7. Потушете запалените мазнини

10 неочаквани употреби на пясъка у дома

Дръжте до барбекюто кофа с пясък, за да контролирате запалените мазнини в грила. Ако се появи огън, наръсете малко от пясъка върху него.


8. Поддържайте градинските инструменти

10 неочаквани употреби на пясъка у дома

Напълнете голяма кофа с пясък и добавете около литър моторно масло. Разбъркайте сместа и я поставете в гаража си или в градинската барака, при инструментите си. Използвайте я, за да почиствате градинските инструменти, като ги забиете в пясъка няколко пъти и избършете излишъка с четка.


9. Почистете съдове с тясно гърло


10 неочаквани употреби на пясъка у дома

Освен оризови зърна пясъкът също може да е добър помощник при почистването на високи вази, буркани и шишета, които трудно достигате с четка или гъбичка. Сипете в съдовете малко пясък, вода и препарат, разтръскайте хубаво, и изплакнете.


10. Създайте подпорки


10 неочаквани употреби на пясъка у дома

Сипете пясък в найлонова торбичка и я вържете добре. Торбичката поставете в средата на правоъгълно парче плат, съберете краищата и ги вържете с шнурче. В зависимост от размерите на аксесоара, можете да го използвате като стопер за вратата или като подпорка за книгите.


Източник: thisoldhouse.com







Няма коментари


ключови думи
идеи за дома, практични приложения, поддръжка на дома

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg