фирми продукти
представяме
работа
 
Красив релеф за тавана от... картон

Ако сте виждали красивите винтидж релефи върху таваните на някои къщи и сте харесали ефекта, ето един лесен проект за направата на подобни детайли. Акцентите са от картон и имитират ефектните гипсови релефи, с които се освежават таваните. Същите детайли могат да се използват не само до осветителните тела, но и на други места върху тавана и стените.

Красив релеф за тавана от... картон

С няколко прости сметки, молив и картон ще можете да създадете свой собствен дизайн, който да претворите в релефни детайли. Ето и подробни инструкции.

Красив релеф за тавана от... картон


Необходими материали:

* няколко парчета плътен картон или подобен материал
* тиксо
* шпакловъчна паста
* бяла боя
* изолирбанд и самозалепваща се бояджийска лента
* паста за тапети
* строително лепило
* фина шкурка


Инструкции:


1. Измерете капачката на осветителното тяло, ако ще поставяте детайлите до него – иначе можете да създадете дизайн с желаните от Вас параметри, без да се съобразявате с размерите на лампите. Ако изберете да използвате осветителното тяло като основа, окръжността на детайла трябва да е съобразен с размерите на капачето.

Красив релеф за тавана от... картон

2. Начертайте на ръка формата, която искате за релефния дизайн, като напишете размерите на детайлите. С линийка и пергел очертайте формата, като имате предвид, че страничните детайли трябва да бъдат релефни.

Красив релеф за тавана от... картон

3. Започнете да изрязвате детайлите – ‘лъчите’ на дизайна. Първо изрежете четирите по-малки детайла, както и триъгълно парче, което се намира в края на формата. За да се прегъне детайлът, линиите не трябва да са напълно прави (вижте изображението), а към малкия триъгълник трябва да добавите толеранс отстрани, за да прилепне плътно към двата големи триъгълника.

Красив релеф за тавана от... картон

4. Залепете с малко тиксо всеки детайл, за да запази формата си. Когато направите всички детайли – малките и големите ‘лъчи’, залепете ги към базата, за да оформите цялостната конструкция на дизайна.

Красив релеф за тавана от... картон

5. Облепете изцяло детайлите с подходящ по цвят изолирбанд, за да предпазите картона от влага и повреда. Тъй като следващата стъпка включва техника от типа ‘папие-маше’, то облепването е особено важно за запазването на формата на всеки детайл.

Красив релеф за тавана от... картон

6. Направете пастата за тапети и накъсайте на ивици стари вестници. На принципа на създаването на форми от типа ‘папие-маше’ – поставяте хартиените ивици и нанасяте с четка пастата, за да създадете пластове. Целта е всеки детайл да изглежда така, сякаш е направен от гипс, затова изглаждайте пластовете добре, докато ги нанасяте. Облепването трябва да става при вече оформен релеф на детайлите.

Красив релеф за тавана от... картон

7. Оставете папие-машето да изсъхне добре и нанесете върху детайлите малко паста за шпакловане, за да запълните неравностите. Оставете материала да изсъхне добре.

Красив релеф за тавана от... картон

8. Когато шпакловъчната паста изсъхне, обработете всички детайли с фина шкурка и избършете с влажна кърпа, за да премахнете остатъците.

Красив релеф за тавана от... картон

9. Демонтирайте абажурите и полилеите, за да можете да поставите върху осветителното тяло релефния детайл. Нанесете строително лепило върху долната част на детайла, която е гладка, и много бързо го залепете за тавана. Не използвайте друг тип лепило, защото така има риск детайлите да изпопадат, преди да са успели да залепнат за тавана или стените.

Красив релеф за тавана от... картон

10. Когато детайлът е залепен, избършете излишъка от лепило по контурите и го залепете с малко бояджийска лента, която да му осигури допълнителна поддръжка, докато изсъхне. Оставете лепилото да стегне за поне една нощ.

Красив релеф за тавана от... картон

11. Запечатайте вече залепения детайл по ръбовете, като използвате още малко шпакловъчна паста. Това ще Ви осигури мек ефект върху повърхностите, сякаш релефът е продължение на тавана, а не допълнителен детайл върху повърхността му. Нанесете сместа по ръбовете, изгладете я и оставете да изсъхне. Вече сухите повърхности обработете с шкурка и избършете. Ако все още виждате несъответствие или ако повърхностите са в друг цвят, нанесете малко от същия цвят боя и върху детайлите, и оставете да изсъхне.

Красив релеф за тавана от... картон

Красив релеф за тавана от... картон



Източник: thevintagecabin.com







Няма коментари


ключови думи
идеи за дома, декорация, дизайн, винтидж релефи

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg