фирми продукти
представяме
работа
 
12 бързи решения за проблемите у дома

Вижте няколко бързи решения за няколко често срещани проблеми при поддръжката на дома. Те не изискват особени усилия, нито средства, но са бърз помощник при необходимост, когато нещо у дома се повреди.


1. Изхабен или повреден линолеум


 12 бързи решения за проблемите у дома

Натъркайте повреденото място върху настилката с малко обикновена бяла паста за зъби, като използвате сух парцал или ученическа гума. Втрийте леко пастата, оставете да подейства и избършете с кърпа, напоена със смес от малко течен препарат за миене на съдов и вода.


2. Суха и захабена кухненска дъска за рязане


 12 бързи решения за проблемите у дома

Освежете старата дървена дъска за рязане, като използвате леко затоплено чисто минерално масло (mineral oil), закупено от аптеката. Използвайте минерално масло, безопасно за допир с храна или пък естествен пчелен восък – така ще намалите абсорбирането на частици от храна и течности. Не използвайте растителни масла, тъй като с времето те ще гранясат.Маслото затоплете в съд, поставен в купичка с гореща вода. Нанесете го с парцалче върху повърхностите на кухненската дъска, изчакайте 4-6 часа и избършете излишъка от маслото. Преди да използвате дъската, измийте я добре с препарат и гъба.


3. Заседнали плъзгащи се врати и прозорци


 12 бързи решения за проблемите у дома

Използвайте обикновен силиконов спрей – лубрикант, продаван в магазините за домашни потреби и железариите, за да поправите заседналите плъзгащи се панели на вратите и прозорците у дома. Нанесете спрея върху парцалче и минете с него по жлебовете на плъзгащата система. Тази техника действа както при метални, така и при пластмасови и дървени панели.


4. Обезформени възглавници и седалки

 12 бързи решения за проблемите у дома

Ако възглавниците за спане, декоративните възглавниците или тези на седалките на мебелите са се сплескали и обезформили, извадете ги на слънце в градината или на терасата и ги оставете на въздух за няколко часа. Слънцето ще изпари влагата в пълнежа, която се натрупва с времето и която степва частиците. Преди да приберете възглавниците в дома си, хубаво ги разтръскайте, за да разпределите равномерно пълнежа им.


5. Замърсени стъклени съдове


 12 бързи решения за проблемите у дома

За да почистите замърсените стъклени или керамични съдове, които са с форма, трудна за почистване, използвайте няколко капки течен сапун или препарат за съдове, малко гореща вода, малко оцет и чаша несварен ориз. Смесете всички съставки вътре в съда и разтръскайте добре, за да могат оризовите зрънца да почистят нечистотиите отвътре. Излейте остатъците, изплакнете с гореща вода и оставете да изсъхнат.


6. Оплетени дълги кабели

 12 бързи решения за проблемите у дома

За да не се оплитат кабелите, които използвате в дома си, навивайте ги на намотки и ги съхранявайте в малка кофа или друг подходящ по форма съд. Ако използвате кабелите, но не цялата им дължина, можете да пробиете в съда дупки, през която да минава кабелът, без да се налага да го развивате изцяло, рискувайки да се заплете.


7. Отлепващи се тапети

 12 бързи решения за проблемите у дома

Използвайте нож, за да размажете малко паста за тапети върху парче обикновена хартия. Натъркайте с парчето вътрешната страна на отлепения сектор от тапета и притиснете добре към стената. Внимателно извадете хартията изпод тапета и изгладете повърхностите с чисто парцалче.


8. Изхабени плетени мебели

 12 бързи решения за проблемите у дома

С времето плетените мебели се изкривяват и деформират, особено ако ги използвате навън. За да поправите щетите и да стегнете частите на мебелите, използвайте гъбичка, напоена с топла вода, за да навлажните долната част на повредените сектори. Оставете да изсъхне за няколко часа и ако се налага повторете.


9. Мръсен полилей

 12 бързи решения за проблемите у дома

Изгасете осветлението и оставете полилея да изстине. Поставете на ръцете си чифт бели памучни ръкавици – едната навлажнена с препарат за прозорци, а другата суха. За кристални полилеи вместо препарат за стъкла, използвайте смес от изопропилов спирт и дестилирана вода, в съотношение 1:3. С влажната ръкавица изтривайте детайлите на полилея, а със сухата ги подсушавайте.


10. Залепнали по ваната стикери

 12 бързи решения за проблемите у дома

Старите стикери и лепенки са неприятни и трудни за почистване, а освен това с времето лепилото им става все по-трудно за премахване. За да ги отлепите, внимателно повдигнете с нокти или ножче единия им край, а повърхността им напръскайте изцяло с препарат за предпране (използва се за премахване на упорити петна) или с широко разпространения многофункционален спрей  WD-40. Оставете препарата да действа няколко часа, изтъркайте остатъците от лепилото, изплакнете и избършете с кърпа. Изтъркайте цялата повърхност с кърпа, напоена с разтвор на малко препарат за миене на съдове и вода.


11. Трудни за отвиване крушки

 12 бързи решения за проблемите у дома

Срежете парче от изолирбанд с дължина 50-60 сантиметра, залепете двата му края, за да получите обръч и залепете средата му към крушката, която искате да отвиете, предварително изключена и изстинала. Залепете всеки край на парчето от двете страни на крушката, за да създадете захватки. Като държите всеки край между двата си пръста, започнете да въртите крушката обратно на часовниковата стрелка, за да я отвиете, без да се налага да я чупите.

 12 бързи решения за проблемите у дома

 12 бързи решения за проблемите у дома


12. Замърсена вана


 12 бързи решения за проблемите у дома

Смесете равни части крем тартар и сода за печене, и добавете достатъчно лимонов сок, за да направите паста. Втрийте сместа към петната върху фаянса или порцелана, като използвате пръсти или парцалче. Оставете да действа за 30-ина минутки, изплакнете добре и подсушете.


Източник: realsimple.com







Няма коментари


ключови думи
идеи за дома, бързи решения, поддръжка на дома

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg