фирми продукти
представяме
работа
 
9 азиатски елемента в банята

Модерният напоследък азиатски стил се асоциира с хармония, с източни детайли и екзотика. Ако и Вие искате да пресъздадете в банята си мистиката на Далечния Изток, вижте няколко специфични елемента за тази култура.


1. Асиметрия

9 азиатски елемента в банята

За разлика от европейската култура, в която симетрията е хармония, в източните култури балансът невинаги се търси в симетричните дизайни. В тази баня, например, от едната страна на шкафа в банята се намират огледалото, мивката и лампата, а от другата са вградената луна, декоративна ниша с цветна облицовка и няколко ефектни детайла. С асиметрията се постига баланс – хармония между елементите, които балансират един с друг.


2. Декоративни ниши в стената

9 азиатски елемента в банята

Традиционните японски помещения включват ‘tokonoma’, специална ниша в стената, в която се поставят декоративни елементи. Тя, макар да е добре скрита, всъщност представлява прозорец с бамбукови щори. В тази баня нишата е обградена от две интересни като дизайн произведения на изкуството, а фокусна точка е будистката статуя между двете мивки.


3. Връзка с природата


9 азиатски елемента в банята

Природата е основно вдъхновение в източната култура. В тази баня, например, са добавени речни камъчета към стенната облицовка в душ-кабината. Те наподобяват водопад, който се стича по стените, и се асоциират с движението на водата. Същият елемент се повтаря като дизайн и върху шкафчето в банята.


4. Шинуазри, дзен и фън шуй

9 азиатски елемента в банята

‘Chinoiserie’ е френска дума, която обобщава всичко китайско и се асоциира с ориенталските традиции в дизайна и изкуството. Тези екзотични елементи навлизат широко в Европа, и по-конкретно във Франция, в средата на 18 век. Мебелите, декорирани с източни детайли, обикновено включват детайлни сцени, изрисувани върху лакирани дървени повърхности. Що се отнася до понятията ‘дзен’ и ‘фън шуй’, то те се свързват не само с китайската култура, а с Далечния Изток като цяло, и обхващат цяла философия за хармонията в тялото, душата и дома.


5. Естествени материали в обзавеждането


9 азиатски елемента в банята

Бамбук, естествен камък, дърво, зелени растения – всички тези материали се асоциират с природата и затова са добре дошли в баните с азиатски интериори. В източните дизайни можете да видите настилки от дървесина, облицовки от камък и елементи, оформени с речни камъчета. Всички те създават екзотична хармония в интериорите.


6. Семпъл дизайн


9 азиатски елемента в банята

Минималистично обзавеждане, семпли мебели и оформени с вкус интериори. Това са основните елементи на азиатските дизайни. Тази баня е обзаведена семпло, с шкаф с мивка, душ кабина и един източник на светлина, монтиран над мивката. Според философията на фън шуй, безпорядъкът спира движението на положителната енергия чи, а подредените помещения създават хармонични условия за просперитет и баланс между енергиите.


7. Изчистени линии

9 азиатски елемента в банята

Семплият дизайн е допълнен от мебели и аксесоари с изчистени линии, които не затормозяват погледите с излишни детайли. Геометричните форми – квадрати, правоъгълници и кръгове, са най-добрият избор за азиатската баня. Елементите са съчетани помежду си с внимание към детайла, така че те взаимно да разкриват пълния си потенциал. Цветовете също са основно в неутралната гама, за да се допълни хармоничният дизайн на интериорите.


8. Кръгове

Кръгът в източната култура е символ на безкрайността, на слънцето и на хармонията. Той се съдържа в японското знаме, като асоциация с наименованието ‘страна на изгряващото слънце’, както и в символа на ин и ян. Кръгът може да бъде вграден в дизайна по много начини – чрез елементите на обзавеждането, като аксесоар, мотив или детайл.


9. Орхидеи, черешов цвят и бамбук

9 азиатски елемента в банята

Растенията като цяло са важна част от азиатските интериори и екстериори. Това включва пищни орхидеи, свеж бамбук и деликатен черешов цвят. Тези елементи – като зелени растения, като материал или като мотиви в обзавеждането, добавят свежи щрихи в интериора на банята.


Източник: houzz.com







Няма коментари


ключови думи
идеи за дома, азиатски стил, интериор, дизайн

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg