фирми продукти
представяме
работа
 
14 полезни употреби на зехтина у дома

 14 полезни употреби на зехтина у дома

Зехтинът е добре познат на хората още от Античността, но той се използва най-често за готвене или като добавка към храната. Освен хранителни стойности обаче, маслиновото масло има и други предимства – то може да се използва като козметично средство за поддържане на кожата и косата, както и като безвредна субстанция при ежедневната грижа за домакинството. Вижте няколко практични, широко разпространени или не толкова известни, приложения на зехтина във Вашия дом.

1. Зехтинът е чудесен природен продукт за полиране на мебелите. Напоете памучно парцалче с малко от течността и добавете няколко капки оцет или лимонов сок, за да получите безвредна и практична смес за почистване на дървените повърхности. Избършете с парцалчето и полирайте.

2. Докато работите в кухнята, освен за готвене, можете да използвате маслиновото масло и за мерителните съдове. Втрийте или напръскайте тънък слой от зехтина по вътрешните повърхности на съдовете, за да предотвратите полепването на лепкави субстанции, например мед,горчица или захарен сироп. Същото можете да направите и с приборите, които използвате за бъркане.

14 полезни употреби на зехтина у дома    14 полезни употреби на зехтина у дома

3. Ако ципът на дрехите или аксесоарите в дома ви е заял, смажете го с памучен тампон, потопен в зехтин. Оставете зехтинът да влезе между зъбците на ципа и внимателно започнете да издърпвате захватката надолу.

4. Със зехтин можете да полирате съдове, аксесоари и мебели от неръждаема стомана, от месинг и мед. Нанесете го с парцалче върху металните повърхности и го втрийте, за да ги предпазите от корозия и потъмняване на материала.

5. Зехтинът е добър и за домашните любимци – добавяйте по една лъжица от него към храната на Вашата котка, за да поддържа тя козината си лъскава. Тази добавка намалява още един неприятен проблем – този с кълбата косми в стомаха на животинката, когато тя се почиства с език.

6. Когато използвате продукти с неприятен мирис или гъста консистенция, можете да си направите почистващ ексфолиант за ръцете от малко маслиново олио и захар или сол. Натъркайте добре и измийте с вода.

7. Когато боядисвате в дома си, често част от боята попада върху кожата или косата Ви. За да я премахнете, използвайте зехтин. Втрийте достатъчно количество от него в кожата и го оставете да подейства няколко минути – изплакнете със сапун и вода. За косата използвайте зехтина върху парче памук и го втрийте върху замърсените с боя места, докато боята падне.

14 полезни употреби на зехтина у дома    14 полезни употреби на зехтина у дома

8. Ако вратите в дома Ви са твърде стари и скърцат при всяко отваряне, намажете пантите им с малко маслиново масло. Повторете процедурата, докато скърцането престане. Същото решение можете да опитате и при скърцащи и трудно подвижни панти на мебелите в обзавеждането.

9. Обувките Ви ще възвърнат блясъка си, ако ги натъркате с памуче, потопено в зехтин или директно ги напръскате с маслото и ги излъскате.

10. Почиствайте лесно градинските инструменти, като ги напръскате с малко зехтин. Тънкият слой мазнина ще намали натрупването на нечистотии върху инструментите и ще ги предпази от ръжда.

11. Използвайте зехтина като безвреден кондиционер за кожените тапицерии и аксесоари. Натъркайте ги с маслиновото масло и го оставете да действа 30 минутки. Избършете излишъка с меко парцалче.

12. Натърквайте периодично дървените кухненски дъски за рязане с малко зехтин, за да предотвратите нацепване, петна и надраскване. Можете да почиствате дъската със смес от зехтин и едро смляна морска сол, и да изплакнете с вода.

13. Потапяйте остриетата на ножчетата за бръснене или инструментите за рязане, за да предотвратите появата на ръжда.

14. Зехтинът е чудесна субстанция за полиране на подовете от дърво и линолеум. Изтъркайте настилките със смес от лимонов сок и зехтин.


Източник: curbly.com







15 април 2011 21:23 | zehtinat na4in na upoytreba
От: vania-ruse
zainteresuvahteme s va6ite idei i predlijeniai 6te gi izprobvam i dono da sa vairni ako e taka bravo ot men
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
идеи за дома, съвети за дома

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg