фирми продукти
представяме
работа
 
9 неща, които е добре да изхвърлите от дома си

Всекидневно сме обградени от множество вредни вещества, токсини и бактерии, с които трябва да се борим – както в дома, така и извън него. И докато навън няма много неща, които можем да направим, за да намалим отровите, с които имаме контакт, то в дома си можем да направим всичко възможно, за да е той възможно най-здравословен за нас и нашето семейство. Ето няколко неща, които е добре да изхвърлим от дома си.

9 неща, които е добре да изхвърлите от дома си

Екологичният начин на живот се базира на това да отхвърлим най-лесния начин в името на здравето си. Рекламите всеки ден ни внушават, че съвременната домакиня може да върши своята работа, само ако разполага с чудодейни продукти, с които няма нужда да се търка и бърше. Това обаче има своята цена, още повече, че има много лесни и безвредни начини да вършите домашните си задължения (вижте няколко идеи тук). За да се улесним максимално, ние рискуваме здравето си ежедневно, а всъщност можем да постигнем много по-добри резултати без тези чудодейни продукти. Да не говорим за рисковете от смесване на токсините – белината и амонякът например, смесени един с друг, произвеждат отровни изпарения, използвани някога в Първата световна война.


1. Съдове за готвене с незалепващо покритие

9 неща, които е добре да изхвърлите от дома си

Така наречените тефлонови тигани, тенджери и тави вече могат да се видят в почти всяко домакинство. Когато се пускат на пазара за първи път, в САЩ през 60-те години на миналия век, те са считани за чудодеен продукт, който ще спести на домакините часове търкане. С времето обаче се оказва, че покритието хич не е безопасно - веществото polytetrafluoroethylene, съкратено PTFE, при нагряване освобождава токсични съединения, които учените свързват с редица болести, например рак, проблеми с органите и прочее. Проблемите с тефлона се появяват при нагряване на висока температура, затова изхвърлете тефлоновите съдове или ги използвайте за готвене при средна или ниска температура. Вместо тях изберете такива от неръждаема стомана, анодиран алуминий или чугун. Ако пък се притеснявате, че така ще трябва да използвате при готвене твърде много мазнина, заменете пърженето с далеч по-здравословните печене или задушаване.


2. Стандартни почистващи препарати

Освен риск да бъдат намерени и погълнати от деца или домашни любимци, тези продукти носят риск при почистване с тях. Дори да ползвате маска и ръкавици, те отделят вредни съединения във въздуха на Вашия дом и се натрупват върху мебелите, поразявайки най-вече дихателната система. Според статистиките на Американската асоциация за контрол на отровите, само за 2006 година почистващите препарати са отговорни за инциденти с над 120 хиляди деца. На пазара вече се предлагат екологични и нетоксични продукти за почистване, които се справят чудесно с всички задачи в домакинството. Тяхната по-висока цена ще Ви се отплати чрез здравето на Вас и Вашето семейство. Освен това, за по-лесните задачи, винаги можете да използвате природни компоненти – лимонов сок, сода за печене, оцет и прочее.


3. Пластмасови бутилки


9 неща, които е добре да изхвърлите от дома си

Вероятно сте наясно с рисковете за здравето заради отделяните във водата вещества от пластмасата на бутилките. Това се отнася в още по-голяма степен за лошия навик пластмасовите бутилки да се използват многократно, особено ако се загряват или охлаждат. Съединението BPA може да се открие не само в бутилираната вода, но и в други опаковки, макар че вече се произвеждат пластмаси, несъдържащи BPA. В никакъв случай не поставяйте тези опаковки в микровълновата фурна, а при възможност купувайте напитки и използвайте многократно само стъклени бутилки. За ежедневна употреба пък можете да използвате питейна вода от кана с филтър, вместо обичайната минерална или трапезна вода в бутилки. Да не говорим за екологичните аспекти на този проблем, които също не са за подценяване.


4. Химични инсектициди и хербициди

Ако имате градина в двора или на терасата, вероятно се налага да използвате препарати за защита на растенията от насекоми и бурени. Това улеснява работата Ви, но вреди в дългосрочен план на Вашето здраве – чрез отрови в продукцията и замърсяване на въздуха. Същото важи и за стандартните препарати срещу насекоми в дома, които могат да увредят очната лигавица, кожата, белите дробове и нервната система. Избирайте по-скъпи, но по-безвредни продукти или се поинтересувайте от природни решения на проблемите. Оцетът например действа добре срещу бурените, а борната киселина (която трябва да използвате с внимание) действа срещу хлебарките.


5. Антибактериални продукти

9 неща, които е добре да изхвърлите от дома си

Широко разпространени в борбата срещу микробите, продуктите с антибактериално действие често са твърде агресивни към кожата, а в един момент бактериите стават резистентни към тях, подобно на антибиотиците. Освен това повечето от тях съдържат съединението трихлозан, което вреди на имунната система и се натрупва в организма. Той може да бъде открит в широк спектър продукти – от сапуни, през пасти за зъби, чак до бельо. Според изследванията, в САЩ около 97% от кърмещите майки имат трихлозан в кърмата си, което безспорно вреди на кърмачетата. Проблемът при съвременните хора е, че те се стремят средата им да бъде без микроби, а целта е тя да е чиста. Наличието на някакви микроби създава имунитет в организма, затова стерилната среда не е препоръчителна. Достатъчно е да почиствате повърхностите с вода и сапун, да използвате природни продукти или да забърсвате много замърсените сектори с малко спирт.


6. Химически торове


Те замърсяват питейната вода и продукцията, затова ги заменете с органични торове от сухи листа и хранителни остатъци от кухнята, например яйчени черупки. Ако разполагате с градина, събирайте сухите растения, листа и окосената трева на купчини, и вместо да ги изгаряте, използвайте ги за наторяване.


7. Освежители за въздух


9 неща, които е добре да изхвърлите от дома си

Също като останалите химични препарати в дома, те са много примамливи като действие, но това има своята цена – респираторни проблеми, алергии, астма. Дори онези, които са означени като естествени, често съдържат фталати – химикали, които вредят на организма и на хормоните. Вместо тях използвайте природни продукти – препечена канела, цитрусови корички, свежи билки, както и етерични масла.


8. Крушките в дома


Енергоспестяващите лампи са все по-често използвани в домакинствата, вместо стандартните крушки с жичка. За ползата и вредата от тях се говори много, като мненията не са еднозначни. От една страна те спестяват енергия, което е добре за природата, но пък съдържат в себе си живак, който е потенциално опасен за здравето. Затова, ако изберете този вид осветление, бъдете много внимателни при употребата и рециклирането на енергоспестяващите крушки.


9. Найлонови торбички

9 неща, които е добре да изхвърлите от дома си

Макар все повече магазини да пускат в обръщение биоразградими найлонови торбички, не трябва да забравяме, че найлонът като цяло се разгражда за около 300 години. Според учените съществува цяла купчина от торбички, наречена Тихоокеанскоo отпадъчно петно, което плува на хиляда мили от бреговете на Калифорния и е с площ, два пъти колкото Тексас. Вместо тези сериозни замърсители на природата, използвайте многократно текстилни торбички за пазаруване.



Източник: care2.com







28 април 2011 21:53 | Браво!
От: Цветанка
Полезни съвети
18 април 2011 16:41 | нещата, които ще изхвърля
От: cifra
ще изхвърля пластмасовите изделия и тефлона
15 април 2011 16:00 | 9 неща които е добре да изхвърлим от дома си
От: anirak
Сърдечни благодарности на този които ни предоставя материала. Здравето ни е по важно от тези 9 неща които наистина трябва да се изхвърлят не само от дома ни но и от живота ни въобще.
15 април 2011 07:51 | съгласна съм, дори още ги използвам
От: Hope25
забравихте микровълни печки!
12 април 2011 19:38 | нещата които ще изхвърля
От: симона
тефлоновите съдове,разните препарати и химикали за почистване. пластмасовите бутилки за вода- отдавна им се каня . Благодаря за съветите
1 ]
5 резултата в 1 страница


ключови думи
идеи за дома, полезни съвети

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg