фирми продукти
представяме
работа
 
11 растения със сребриста зеленина

 

Свежата зеленина е много привлекателна, особено през пролетта, но тя често става твърде монотонна. Разчупете еднообразната палитра с растения, чиито листа са обагрени е сребристи оттенъци, вместо само с традиционните зелени нюанси. Ето няколко предложения.


1. Брунера (кавказка незабравка)

растения в сребристо

Макар и семпли като форма, листата на брунерата са интересни като цвят, съчетавайки тъмнозелена периферия със сребриста вътрешна част. Растението е един от най-сполучливите решения за сенчести градини. През пролетта то цъфти с дребни сини цветчета, а през лятото радва очите с гъстата си зеленина. Брунерата харесва сянката и влагата, както и добре дренираната и добре подхранена органична почва. На височина достига до 45 сантиметра.
Латинско наименование:  Brunnera macrophylla 'Jack Frost'


2. Японска папрат

растения в сребристо

Японската папрат е перфектно допълнение към брунерата – и двете растения притежават красива сребриста зеленина, но папратта добавя текстура към микса. При някои разновидности ефектно нарязаните листа са обагрени и в бургунди, създавайки дълбочина и обем на дизайна. Японската папрат е бавнорастящ вид, така че няма да завземе външна територия. Тя обича сянката и влагата, както и добре дренираната и добре подхранена органична почва. На височина достига 30 сантиметра.
Латинско наименование: Athyrium niponicum Pictum


3. Пурпурна мъртва коприва

растения в сребристо

Пълзящо растение, създаващо своеобразен зелен килим, мъртвата коприва добавя към екстериора щипка цвят със сребристите си листа и тъмни пурпурни цветове. Тя расте бързо и завзема нови територии, затова й е необходимо достатъчно пространство, за да се развива. Растението предпочита сянката и влагата, както и добре дренираната почва. На височина достига 20 сантиметра, а на ширина може да достигне метър. Освен сорта 'Purple Dragon', красиви нюанси притежават още сортовете 'White Nancy', 'Pink Pewter', 'Red Nancy', както и 'Orchid Frost'.
Латинско наименование:  Lamium 'Purple Dragon'


4. Спореж

растения в сребристо

Спорежът е любим на градинарите, особено в съчетание с червен здравец и винка. Неговата мъхеста зеленина е в приятен синьо-зелен цвят със сребрист оттенък. Много добре се съчетава и с растения, обагрени в пурпурно, например червено цвекло и батат. На височина и широчина спорежът достига докъм 60 сантиметра. Растението предпочита харесва силното слънце и добре дренираната почва.
Латинско наименование: Senecio cineraria


5. Имортела (къри)

растения в сребристо

Макар от него да не се прави пикантната подправка къри, често растението е наричано именно по този начин, заради ароматните си листа. Може да се отглежда заради красивата си сребристо-синя зеленина с формата на шипчета или заради силния си аромат. Растението достига височина до 40 сантиметра, обича слънчевите градини и добре дренираната почва.
Латинско наименование: Helichrysum italicum subsp. serotinum


6. Рожец

растения в сребристо

Наричат това растение "летен сняг" заради снежнобелите му, красиво оформени цветчета. Страхотен избор на пълзящо растение за горещите сектори в градината, рожецът притежава не само красиви цветове, но и интересни листа. И най-хубавото – растението е доста издръжливо, дори ако се случи някое от децата да тича по зеления килим от листа и цветове. То достига височина 7.5 сантиметра и харесва силното слънце и добре дренирана почва.
Латинско наименование: Cerastium tomentosum


7. Перовския (руска салвия)

растения в сребристо

Широко разпространено растение, салвията притежава не само чудесен аромат, но и нежни сребристосиви листа, допълнени от меките лавандулови цветчета. Растението е много подходящо за късните летни дни и началото на есента. То е издръжливо на засушаване и обича харесва слънчевите градини и добре дренираната почва. На височина достига до 10 сантиметра.
Латинско наименование: Perovskia atriplicifolia


8. Заешко ухо

растения в сребристо

Формата и мекотата на листата на растението сами по себе си говорят за избора на име - "заешко ухо" или "агнешко ухо". Те са с мек зеленикаво-сив оттенък и са допълнени от малки снопчета от дребни лилави цветчета. Растението е чудесен избор за създаването на зелен килим, особено за онези части на градината, в които виреят само издръжливите на високи температури и засушаване растения. То расте много добре върху склонове и харесва слънцето, и добре дренираната почва.
Латинско наименование: Stachys byzantina


9. Пелин

растения в сребристо

Интересната текстура на растението и добрата покривност на листата правят пелина отличен избор за градината. Яркият синьо-зелен нюанс на зеленината е с ефектен сребрист подтон и се съчетава чудесно с цвета на орнаментните треви. Растението достига до височина 30 сантиметра, а на ширина обикновено е към 45 сантиметра. Пелинът предпочита огрените от слънцето части на градината и добре дренираната почва.
Латинско наименование: Artemisia schmidtiana


10. Фестука (синя орнаментна трева)

растения в сребристо

Великолепната орнаментна трева притежава очарователен сиво-син нюанс на листата, спускащи се като фонтан от основата на растението. Тя е страхотен избор за периферията на градината или саксиите, създавайки мек кант и водопад от зеленина. Фестуката достига височина до 30 сантиметра и харесва слънцето и добре дренираната почва.
Латинско наименование: Festuca glauca 'Boulder Blue'


11. Сребрист смърч

растения в сребристо

Този вид сребрист смърч притежава корона в невероятно красиви сини нюанси със сребрист оттенък. Дървото ще радва очите Ви през цялата година, дори да изберете някой от по-малките сортове с храстовидни характеристики. Сребристия смърч харесва слънчеви градини и добре дренирана почва.
Латинско наименование: Picea pungens f. glauca


Източник: bhg.com

 







Няма коментари


ключови думи
градини, двор, зеленина

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg