фирми продукти
представяме
работа
 
Съвети за осветлението на всяка стая - 2

Правилното осветление е в състояние да се превърне в основна част от интериора, да създаде желаната атмосфера и дори да поправи някои недостатъци на помещенията. Ето защо е много важно осветителните тела да се поставят на правилните места и по правилния начин. Специалистите по интериорен дизайн съветват да създадете осветлението във всяка стая на пластове, така че да осигурите светлина на най-важните места и да имате по-прецизен контрол.

Част 1

 Съвети за осветлението на всяка стая - 2

Осветление на кухнята

 Съвети за осветлението на всяка стая - 2

Кухните изискват по-сложно оформление на осветлението, тъй като обикновено са по-усложнени като дизайн Тук ключово значение има разпределението на пластове и акцентът върху основните места. Поставете таванско осветление, което да осигури светлина в цялото помещение, когато е необходимо. Поставете допълнително вградени луни над кухненския плот, както и стенни лампи на най-важните места – до кухненския остров, до печката, до мивката.

 Съвети за осветлението на всяка стая - 2

В тази стая са поставени две тавански осветителни тела, разположени над кухненския остров. Ъгловите прозорци осигуряват достатъчно светлина през деня, а през нощта се използват стенни лампи. Правилото тук е: полилеят се поставя на разстояние 85-100 сантиметра над работната площ.

  Съвети за осветлението на всяка стая - 2  Съвети за осветлението на всяка стая - 2

Пластовете светлина зависят от броя и вида на работните сектори – печка, плот, кухненски остров, маса за хранене, бюфет. Колкото по-голямо е помещението, толкова повече са пластовете. Вместо един полилей, в по-просторните интериори могат да се инсталират две и повече лампи, които обикновено се разполагат по дължина на кухненския остров. Могат да се добавят и малки лампи вътре в кухненските шкафове, които да работят с превключвател, за да се включват при отваряне.


Осветление на спалнята

 Съвети за осветлението на всяка стая - 2

Най-често осветлението в спалнята се състои от полилей и няколко настолни лампи, към тях могат да се добавят още акцентни вградени луни и стенни абажури. Тук е от особена важност да се инсталира система за контрол на интензивността на светлината, за да се създаде нужната атмосфера.

 Съвети за осветлението на всяка стая - 2

Тази спалня е нещо повече от място за сън – тя се използва за четене и работа. Работното бюро е разположено до големия прозорец, за да се възползва от естествената светлина, а вечер се включва настолната лампа. Таванският полилей пък е допълнен от меката светлина на вградените лампи.

 Съвети за осветлението на всяка стая - 2

За по-големите спални с висок таван може да се инсталира цяла система от подвижни лампи, разположени върху тавана, които са насочени в няколко посоки. Това осигурява цялостно осветление в спалнята, като същевременно акцентира върху детайлите на стената.


Осветление на банята


 Съвети за осветлението на всяка стая - 2

Ако банята е с разчупен дизайн и не разполага с прозорци, таванският полилей или плафон ще осигури цялостно осветление на интериора, но ще се наложи да добавите и няколко стенни лампи на ключови места. Друг вариант са вградените лунички над тоалетката и огледалото, чиято светлина се разпръсква от повърхността му. Настолните лампи не са добра идея за банята, тъй като винаги има риск от намокряне и издърпване на кабелите.

 Съвети за осветлението на всяка стая - 2

Ако банята Ви е с прозорци, атмосферата в нея трябва да бъде различна през деня и пред нощта – сутрин тя трябва да създава ободряващо настроение, а вечер – да успокоява сетивата Ви. За целта осигурете подходящи завеси или щори, както и осветление с контрол на интензивността на светлината на лампите.


Осветление на кабинета


 Съвети за осветлението на всяка стая - 2

Ако работите често от вкъщи, осветлението в кабинета трябва да е съобразено с това колко естествена светлина влиза през прозорците и с това какви са основните сектори в интериора. Таванското осветление може да е допълнено с няколко стенни лампи, например до библиотеката или над дъската за бележки. Настолната лампа е неотменна част от работното бюро, тъй като осигурява таргетирана светлина при работа.

 Съвети за осветлението на всяка стая - 2

Осветителните тела могат да бъдат не само практични, но и ефектни детайли в интериора на домашния кабинет. Изберете гъвкаво осветление чрез работна лампа на бюрото, която може да се огъва и измества, за да осигури светлина там, където е нужно.


Източник: bhg.com







Няма коментари


ключови думи
идеи за дома, интериор, осветителни тела

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg