фирми продукти
представяме
работа
 
Лесни саксии по поръчка

Пролетта е на прага, а за любителите на градинарството това означава нови предизвикателства в градината. Вместо обаче да се впускате в покупки на нови саксии и сандъчета от пластмаса и керамика, вижте как можете да си направите такива сами, само с помощта на подръчни материали. И най-важното – можете да ги оформите според своите собствени желания и нужди, както по размери, така и по форма.

 Лесни саксии по поръчка

Така създадените саксии и сандъчета наподобяват естествен камък, но те всъщност са смес от пясък и цимент. Към сместа можете да добавите желаните декоративни детайли, например парчета цветно стъкло. Съчетайте няколко различни по размер и форма сандъчета, за да оформите красив кът в двора или градината си, а защо не и на терасата.

 Лесни саксии по поръчка

Необходими материали (за направата на саксия с размери 40 х 40 сантиметра):

* портланд цимент
* перлит
* съд за смесване на съставките
* линийка
* парчета стиропор и шперплат
* 8 броя пирони
* предпазни ръкавици
* изолирбанд
* по желание: фибри за бетон
* дюбел
* спрей-бутилка за вода
* метална четка


Инструкции:

1. Подгответе матрицата

 Лесни саксии по поръчка

Използвайте остър нож, за да изрежете от стиропора парчета, от които да създадете матрицата, за да получите саксия с желаните от Вас форма и размери. Сглобете частите и ги облепете добре с изолирбанд. Добавете и няколко пирончета за повече стабилност. Ако желаете сандъче с друга форма, нарежете парчетата и ги сглобете по желания начин.

2. Изберете дебелина

 Лесни саксии по поръчка

Отбележете върху матрицата дебелината на дъното на саксията, като измерите желаното разстояние от долната част на парчетата от матрицата. Колкото по-големи са размерите на саксията, толкова по-дълбоко трябва да е дъното й, за да бъде тя стабилна.

3. Направете сместа

 Лесни саксии по поръчка

Поставете предпазните ръкавици и поставете в желания съд достатъчно количество от сместа за цимент. Добавете същото количество перлит и двойно количество торфен мъх. Смесете всички съставки добре, преди да добавите водата. Ако желаете, можете да добавите шепа фибри за бетон, които подсилван структурата. Добавете достатъчно вода, за да получите консистенция, подобна на тесто за сладки. Сместа не трябва да се рони, но и не трябва да е твърде мека.

4. Оформете

  Лесни саксии по поръчка

Поставете мтрицата върху широка шперплатова дъска и започнете да оформяте сандъчето. Добавяйте постепенно от сместа, оформяйки първоначално дъното, а след това и стените на саксията, с желаната дебелина. Обработвайте стените постепенно, работейки на малки сектори, а ако се налага, добавяйте по малко вода със спрей-бутилката, за да запазите повърхностите влажни. За да осигурите на саксията дренаж, използвайте дъбела, за да оформите няколко дренажни отвори върху дъното. Оставете готовото сандъче да стегне добре за около 48 часа.

5. Извадете формата от матрицата

 Лесни саксии по поръчка

Внимателно отлепете изолирбанда и извадете пирончетата, а след това разглобете матрицата на съставните й части. Готовата форма обработете с телена четка, за да изгладите повърхностите.

6. Оставете да стегне

 Лесни саксии по поръчка

Поставете готовото сандъче на сенчесто място и го оставете да стегне добре поне за месец-два, преди да го използвате. Можете да напръсквате редовно повърхностите с вода, за да подпомогнете процеса и да намалите времето за съхнене.

По желание: Добавете крачета

 Лесни саксии по поръчка

Когато правите сандъчетата, можете да добавяте към всяко от тях крачета от същата смес. Оформете четири крачета с желаната форма и размери, и ги оставете да съхнат до саксиите.

Засадете

 Лесни саксии по поръчка

Когато сандъчетата изсъхнат добре, можете да засадите в тях желаните растения и да добавите декоративни детайли – камъчета, керамични фигурки, мъх и прочее.




Източник: bhg.com







Няма коментари


ключови думи
идеи за дома, декорация, саксии, градина

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg