фирми продукти
представяме
работа
 
Как да защитите дома си от външната мръсотия

Как да защитите дома си от външната мръсотия

Всеки ден ние влизаме и излизаме от дома си многократно, внасяйки всеки път част от мръсотията на външния свят – кал, фекалии, прахоляк, автомобилно масло и какво ли още не. Тази мръсотия разнасяме навътре в дома си и впоследствие я вдишваме чрез праха във въздуха. Дори да събувате обувките си още на входа, има риск да замърсите дома си, като разнесете частиците навътре. Вижте няколко съвета как да намалите тези рискове.


Как да защитите дома си от външната мръсотия1. Нека мръсотията остане на прага


Тъй като няма как да контролирате мръсотията извън дома си, трябва да се постараете да я спрете на прага на своя дом. Нечистотиите влизат чрез обувките, чрез чантите, чрез връхните дрехи, дори чрез въздуха. И докато няма как да не проветрявате дома си, трябва да обърнете внимание на онези детайли, които можете да контролирате. Поставете на прага на входната врата изтривалка – отвън и отвътре. Ако имате антре, поставете груба изтривалка пред входната врата и втора изтривалка – вътре в антрето. И не забравяйте да изтръсквате и почиствате редовно изтривалките – ако не го правите, те няма да имат способността да задържат мръсотията.


2. Изберете подходящата изтривалка


Изборът на правилната изтривалка ще Ви спести време за почистването й, както и за почистването на дома. Тайната тук е да определите подходящите размери – изтривалката трябва да е достатъчно дълга, за да можете да стъпвате върху нея с двата крака, без да правите усилия. Тя обаче не трябва да надвишава ширината на входната врата. Най-подходящият материал за интериорната изтривалка е арил, съчетан с винилов или гумен гръб, а за външната изтривалка – гума или облечена тел. Колкото повече мръсотия се внася обикновено в дома, толкова по-груба трябва да е повърхността. За цвета се спрете на нюанс, който координира с палитрата на интериора или екстериора, но с няколко тона по-тъмен.


Как да защитите дома си от външната мръсотия3. Добавете килимче в антрето

Ако разполагате с антре, поставете в него не много голям килим, отделно от изтривалката. То ще обере остатъците от нечистотии, които изтривалките не са задържали. Ако настилката е от фаянс, има опасност килимчето да се хлъзга, затова изберете аксесоар с гумен гръб.


4. Почистване на замърсените изтривалки


Когато изтривалките се замърсят, изтупайте ги добре на открито. Ако замърсяването е по-сериозно, измийте ги със силна струя от маркуч и ги натъркайте с течен миещ препарат, като използвате груба четка. Оставете ги да изсъхнат напълно, преди да ги върнете на местата им – ако в тях остане влага, тя може да повреди подовата настилка в дома Ви. Когато изтривалките се повредят или скъсат, заменете ги, защото това редуцира значително качествата им.


5. Спрете мръсотията на входа

За да намалите рисковете от замърсяване, добре е домът Ви да разполага само с един вход – така ще можете да се фокусирате върху основния източник на мръсотия, идваща в дома Ви отвън. Ако в жилището влизат много хора и използват входа често, добре е настилката на входа да е лесна за почистване, за да можете да я избърсвате редовно с парцал. Целта е нечистотиите да останат в началната част на дома, без да се разнасят из останалите помещения.


Как да защитите дома си от външната мръсотия6. Вето над обувките

Добре е да направите така, че в дома Ви да не се съхраняват обувки на открито. Дръжте обувките в шкафове или отделете антрето с вътрешна врата. По никакъв начин не позволявайте на семейството и гостите си да влизат навътре с обувки, колкото и чисти да изглеждат те на външен вид – миниатюрните частици, невидими на пръв поглед, са също толкова опасни, колкото калта.


7. Дизайн срещу нечистотии


Когато обзавеждате антрето или правите ремонт, избирайте детайлите внимателно. Вместо дървена настилка, например, поставете ламиниран паркет, който изисква значително по-малко грижи и се почиства лесно. Избирайте гладки, лесни за избърсване с парцал, повърхности, тъй като малките пукнатини задържат мръсотия. Материите не трябва да задържат прах и трябва да се изпират лесно.


8. Затваряйте вратите


Мръсотията може да влезе в дома и чрез въздуха, а оттам полепва по обзавеждането, което я прави трудна за почистване. Затова я спрете още на прага на дома си – дръжте вратите затворени. Това се отнася не само за входната врата, но и за вратите на гардеробите, шкафовете и чекмеджетата. Когато се събличате и събувате, дръжте вратата на антрето затворена, особено ако изтупвате връхните дрехи. Ако помещението разполага с прозорци, почиствайте редовно завесите или щорите, защото те са истински магнит за нечистотиите.


Как да защитите дома си от външната мръсотия9. Съвети за домашните любимци

Ако можете да контролирате мръсотията, идваща чрез хората, то с животните проблемът е по-голям – ако котката или кучето Ви обичат да се разхождат навън, те също внасят солидно количество кал и нечистотии. Ето какво можете да направите по въпроса:

1) Дръжте на входа чисто парцалче, с което да избърсвате лапите на животното веднага, след като влезете в жилището.

2) Редовно почиствайте животното на открито, като изчетквате козината му с четка и избърсвате с влажен парцал.

3) Почиствайте редовно повърхностите с мощна прахосмукачка и влажен парцал, тъй като животинските косми лесно се смесват с праха от въздуха и се трансформират в алергии.





Източник: rd.com







Няма коментари


ключови думи
идеи за дома, полезни съвети

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg