фирми продукти
представяме
работа
 
9 неща в дома, които можете да изхвърлите

Начинът на живот днес е такъв, че хората са научени да събират купища вещи  дома си, много от които непотребни. Ако оставим настрана философията на източното изкуство фън шуй, което прокламира, че изхвърлянето на старите вещи привлича нови възможности, да се отървете от излишните предмети означава повече място в дома и по-малко безпорядък.

 9 неща в дома, които можете да изхвърлите

Като изключим някои важни вещи с практична или сантиментална стойност, всеки ще открие в своя дом купища безполезни предмети, използвани по веднъж или все още неразопаковани. Същевременно свободното място почти никога не ни достига, тъй като сме претрупани с вещи. Вижте няколко неща, от които можете да се отървете още сега, без да имате угризения на съвестта.


1. Излишни кухненски прибори

 9 неща в дома, които можете да изхвърлите

Сигурно и Вие сте от хората, които трупат нови и нови кухненски прибори, без да изхвърлят старите. Претрупаните шкафове се пукат по шевовете от прибори с еднаква функция, неизползвани дори един път. За да разберете какво всъщност използвате, приберете всички вещи в картонена кутия и изваждайте нужните Ви прибори оттам – когато използвате дадена вещ, връщайте я в чекмеджето. Когато изминат 3-4 седмици, проверете какво е останало в картонената кутия – можете с чиста съвест да изхвърлите съдържанието й или да го подарите на познати. Ако пък не искате да изхвърляте тези прибори, приберете ги с кутията в килера, за да е заемат място в кухненските чекмеджета.


2. Порцеланови чаши


 9 неща в дома, които можете да изхвърлите

Още един вид вещи, които се купуват редовно – ако купувате всяка порцеланова чаша, която Ви хареса на вид, вероятно вече сте събрали цяла купчина и се чудите какво да ги правите. Нека всеки в семейството избере 4-5 от любимите си чаши, а останалите подарете или дайте за благотворителност. Можете да изхвърлите всички чашки, които са нащърбени или повредени, или с отчупени дръжки.


3. Пластмасови кутии

 9 неща в дома, които можете да изхвърлите

Подобно на изгубените чифтове чорапи в пералнята, някои домакини се шегуват, че пластмасовите кутии също имат собствен тайнствен живот. Как иначе, казват те, може да се обясни странният факт, че винаги е пълно с кутии и капаци, които не си съответстват един на друг. Отделете малко време, за да проверите кои части си пасват, а останалите хвърлете – без втората част те са непотребни и заемат излишно място в кухнята.


4. Храна и подправки


 9 неща в дома, които можете да изхвърлите

Докато останалите ненужни вещи са повече досадни и заемащи място, то излишната храна може да бъде опасна за здравето. Направете пълна ревизия на храната в хладилника, килера и мазата си, и изхвърлете онази, която е развалена или с изтекъл срок на годност. Използвайте веднага хранителните продукти, които са с изтичащ срок на годност, за да не ги забравите, преди да се развалят. Изхвърлете старите консерви и буркани, а онези храни, които са годни, но нямате намерение да изядете, подарете на познати.

 9 неща в дома, които можете да изхвърлите

Същото важи и за подправките – старите подправки са засъхнали, втвърдени и с изгубени качества, затова можете да ги изхвърлите спокойно. Можете да запазите само опаковката им, за да я напълните със същата подправка, ако сте я купили в насипно състояние.


5. Детски дрехи


 9 неща в дома, които можете да изхвърлите

Те отдавна са умалели на Вашите деца и няма кой да ги износва. За разлика от дрехите на възрастните, които все на някого ще станат, детските дрешки са преходни – заради бързия растеж на малчуганите, те нямат много време да ги носят. Подарете изпраните дрешки на познати и роднини, или ги дарете за благотворителност. Ако пък дрехите са силно изцапани или скъсани, спокойно можете да ги изхвърлите в коша за смет.


6. Спално бельо


 9 неща в дома, които можете да изхвърлите

Скъсаното или избеляло спално бельо, или части от него, които отдавна не са в комплект, можете да използвате като парцали при чистене. Това, което не можете да използвате, изхвърлете в кошчето или пък приберете под леглото, където няма да Ви пречи.


7. Лекарства


 9 неща в дома, които можете да изхвърлите

Тук вече говорим за необходимост, свързана с Вашето здраве и здравето на цялото семейство. Направете ревизия на лекарствата в домашната си аптечка и изхвърлете всички онези, които са с изтекъл срок на годност или това е въпрос на 2-3 месеца. Не рискувайте дори с на пръв поглед безобидни неща като витамини, козметични кремове и гелове срещу разширени вени. Добре е вместо да ги изхвърляте директно в кошчето за смет, да попитате в местната аптека дали разполагат със специален контейнер за изхвърляне на медикаментите.


8. Играчки


 9 неща в дома, които можете да изхвърлите

Научете децата си да споделят своите играчки, като подарят старите вещи, които вече не използват, за благотворителност. Нека сами изберат кои играчки са им омръзнали или се повтарят, или никога не са харесвали, но са им били подарени. Ако пък децата Ви вече са отраснали, съберете всички вещи за игра, освен тези със сантиментална стойност, и ги дарете на деца в нужда. Това се отнася и за детските книжки. Онези играчки, които искате да запазите, съхранявайте в кутии на тавана или в килера.


9. Вази

 9 неща в дома, които можете да изхвърлите

Колкото и да харесвате всички вази, които сте събрали в дома си, трябва да бъдем честни – няма как да използвате всички тях, освен ако не притежавате огромна цветна градина или цветарски магазин. Затова изберете онези, които харесвате най-много, а останалите подарете на познати или ги занесете в близкия магазин за цветя, където могат да ги използват за растенията.



Източник: familycircle.com







Няма коментари


ключови думи
идеи за дома, съвети за дома, ненужни вещи

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg