фирми продукти
представяме
работа
 
9 проблема в банята и решения за тях

Почистването на банята вероятно не е едно от любимите ви занимания, но е от задълженията, за които трябва да се грижите редовно, ако искате домът Ви да е чист и безопасен за здравето. Вижте няколко решения на най-честите проблеми в банята, що се отнася до почистването.

9 проблема в банята и решения за тях


1. Мухъл по завесата за баня


Изперете завесата в разтвор на белина (носете предпазни ръкавици). Завесите за баня могат да са трудни за почистване, тъй като обикновено са големи и трудно за сгъване. Ако не можете да я изперете в леген или в перална машина, изтъркайте завесата на място или върху пода на банята, като напоите домакинска гъба с разтвор на белина и изплакнете обилно с подвижен душ. Спазвайте инструкциите и съотношението върху опаковката с белина.


9 проблема в банята и решения за тях2. Замъглено огледало


Независимо дали искате да се избръснете или да почистите лицето си по време на баня, вероятно замъгленото от водната пара огледало Ви създава проблеми с това. За да предотвратите запотяването, можете да използвате препарат за миене на стъкла или някой от препаратите, които са срещу изпотяване на автомобилни стъкла. Най-лесният начин е да натъркате повърхността на огледалото с малко сапунена пяна и да избършете със суха кърпа. Добре е да оставите вградения вентилатор в банята включен.


3. Замърсени месингови повърхности

Не пилейте пари за скъпи препарати за почистване на месингови детайли – спестете време и средства, като използвате домашно приготвена почистваща смес. За целта смесете равни части сода за хляб и лимонов сок, докато получите хомогенна паста – с нея почистете добре повърхностите, оставете я да изсъхне за няколко минути и изплакнете добре. Излъскайте с мек парцал и подсушете.


4. Трудни за почистване места из банята


Ако във Вашата баня има труднодостъпни места, които няма как да почистите с традиционните приспособления, използвайте стара четка за зъби. Тя е много удобен инструмент за тесните процепи и ниши, където трудно можете да стигнете с парцал – например фугите в стените, вратите на душ кабината или ваната. Ако местата изискват внимателно почистване, увийте парцалче около четката и минете с нея.


9 проблема в банята и решения за тях 5. Варовикови наслоявания върху батерията

Вместо да харчите пари за специални препарати срещу варовикови наслоявания, използвайте евтин и екологичен вариант – обикновен оцет. Напоете няколко кухненски кърпи с оцета и ги увийте около батерията на мивката. Оставете ги да действат през нощта, а на сутринта изплакнете с четка за зъби и малко течен сапун, за да отстраните остатъците от минералните наслоявания.


6. Мръсна пяна по стените на душ кабината


Изчистването на наслоилата се мръсна сапунена пяна, засъхнала по стените на душа, може да е трудна и бавна задача. Затова предотвратете наслояването с малко масло за поддръжка на мебелите – след като измиете и избършете повърхностите, нанесете маслото и го оставете за няколко минути. Избършете и полирайте със сух, мек парцал. Маслото за мебели оставя тънък слой върху повърхностите и ги защитава от натрупването на нечистотии. Друга мярка срещу мръсната сапунена пяна е да използвате инструмент за почистване на автомобилни стъкла след всяко къпане.


7. Замъглени стъклени повърхности

Стъклените повърхности в банята често се замъгляват от натрупалите се нечистотии. Упоритите варовикови наслоявания могат да се почистят с паста от оцет, сода за хляб и сол. Напръскайте повърхностите с бутилка със спрей, пълна с оцет и оставете да действа няколко минути. Натъркайте с пастата и кухненска гъба, и изплакнете добре с топла вода. Подсушете с мека кърпа, за да не останат капки вода.


9 проблема в банята и решения за тях8. Мухъл по фугите

Плесените по фугите между фаянсовите плочки са не само неприятен, но и нездравословен проблем. Той може да се реши с малко оцет – потопете четка за зъби в оцета и изтъркайте добре. Можете също да напръскате местата с оцет и да го оставите да действа за десетина минутки – изтъркайте с четка и изплакнете. Ако плесените са упорити, използвайте разтвор на белина, но винаги поставяйте предпазни ръкавици.


 9. Залепнали стикери по ваната и плочките

Старите стикери и лепенки, останали от детството на децата Ви или от предишните собственици са неприятни и трудни за почистване детайли, които често загрозяват интериора на банята. С времето лепилото им става все по-трудно за премахване, но не и невъзможно. За да ги отлепите внимателно повдигнете единия им край, като използвате ноктите си или макетно ножче – напръскайте стикерите с препарат за предпране (използва се за премахване на упорити петна) и оставете препарата да действа няколко часа. Когато се върнете в банята, стикерите би трябвало да са много по-лесни за премахване. Изтъркайте остатъците от лепилото, изплакнете и избършете с кърпа.


Източник: rd.com







Няма коментари


ключови думи
идеи за дома, баня, грижи за банята

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg