фирми продукти
представяме
работа
 
10 употреби на утайката от кафе у дома

Не изхвърляйте утайката от сутрешното кафе – вместо това я съберете в подходящ съд и я използвайте при грижата за дома. Ето и няколко идеи:

10 употреби на утайката от кафе у дома

1. Използвайте утайката като дезодориращ агент за кухнята. За целта оставете остатъците върху парче кухненска хартия, за да изсъхнат добре и ги поставете в купа. Купата вкарайте в хладилника, за да поеме кафето неприятните миризми. По същия начин можете да се отървете от миризмата на разлята храна във фризера – поставете вътре няколко купички с утайка и ги оставете за едно денонощие. За да добавите щипка аромат, можете да смесите кафето няколко капки ванилова есенция. Ако пък готвите с риба, чесън или лук, и ръцете Ви придобият от тяхната силна миризма, натъркайте ги с кафеена утайка, за да премахнете аромата.

10 употреби на утайката от кафе у дома

2. Утайката е чудесна добавка за растенията – някой домашни и градински растения (розови храсти, азалии, рододендрони, вечнозелени видове, камелии и прочее) предпочитат почви с по-висока киселинност, затова можете да смесите почвата, в която ги засаждате, с малко кафеена утайка.

3. Използвайте утайката като репелент за насекомите у дома. Поръсете    кафето около местата, през които влизат насекоми вътре в жилището и около местата, до които не искате да достигат те. Можете да поръсите утайката директно покрай мравуняците в градината – насекомите бързо ще изоставят дома си. Кафето не се нрави като аромат и от охлювите – обикновени и голи.

 4. Утайката може да се използва като смес за скриване на драскотините по мебелите. За целта накиснете добре остатъците във вода и нанесете малко от течността върху драскотините с памучно тампонче за почистване на уши.

 5. Използвайте кафето за боядисване – накиснете утайката в гореща вода и ще получите кафява боя за тъкани, с която можете да боядисате материи, дрехи и дори хартия. За да си направите домашен пергамент, накиснете в кафеения оцветител парче хартия и го оставете настрани да изсъхне.

10 употреби на утайката от кафе у дома6. Утайката е също практичен абразив за почистване на кухненските    съдове, прибори и повърхности. Използвайте я самостоятелно или в съчетание с малко почистващ препарат, за да изтъркате желаните аксесоари или плота в кухнята. Кафето премахва мазните петна, но не трябва да се използва върху повърхности, които лесно се оцветяват или надраскват.

7. Използвайте кафеената утайка за обезмирисяване на дома си. За целта изсипете утайката върху парче кухненска хартия и я оставете да изсъхне. Напълнете стар чорапогащник с нея и завържете края му – поставете така получения обезмирисител в гардероба или в обувките си, за да поеме неприятните миризми.

8. Ако имате в дома си котка и искате да я държите надалеч от дадени    части на жилището или двора, поръсете малко утайка, смесена с портокалови корички. Тази идея е особено подходяща за домашните растения, които не искате котката да използва като лична тоалетна.

9. Утайката от кафе е и натурален препарат срещу бълхи върху домашните любимци. За да я използвате, смесете утайката с малко шампоан и втрийте сместа в козината на кучето или котката, изплакнете и подсушете.

10 употреби на утайката от кафе у дома

10. Почистете канализацията в дома си, като изсипете шепа прясна утайка в канала на мивката или ваната. Пуснете силна струя на водата, за да отмие остатъците.



Източник: curbly.com







2 април 2016 03:24 | кафеена утайка
От: елеонора георгиева
Не съм съгласна.че утайката може да се използва директно за тор за цветя. Ако се изп.прави белокрилки.които оманяват растението. Трябва да се осъави да огние. Прави бяла плесен.когато е готова за използване. Но трябва да се използва размесена с почвата
14 октомври 2013 18:39 | 10 начина за използване на утайката от кафе
От: Боян Косадинов
Ето и 11 - ти. Събирайтея и тези които имат червени калифорниски червеи, ще получат още малко хумос.
1 ]
2 резултата в 1 страница


ключови думи
грижа за дома, утайка от кафе

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg