фирми продукти
представяме
работа
 
Тайландско съкровище

Сгушен между хълмовете на величествените Хималаи, този тропически оазис е създаден в стила на Югоизточна Азия. Той е разположен в северната тайландска провинция Chiang Mai и включва тучна зеленина, мистична архитектура и цели стада слонове, които обитават района. Собственикът на екзотичната резиденция е американец, който се влюбва в страната и се жени за тайландка. Семейството иска да създаде дом в традиционен тайландски стил, далеч от шумните градове и суматоха. Те закупуват 10 акра земя и възлагат задачата за строежа на архитекта Бил Бенсли, който се заема с всички аспекти – архитектура, ландшафт и дизайн.

Тайландско съкровище

Бентли избира да създаде иновационна резиденция, състояща се от няколко части – седем на брой, включващи всекидневна, трапезария, спалня, студио и гостни, както и три градински беседки, наричани от местните salas. Според архитекта, това разделение на сградите по функция е типична тайландска традиция. Основно преимущество на терена е заобикалящата среда – свежа зеленина, тропическа растителност и красивите планини Mae Rim в далечината. Сградите са разпръснати покрай огромно изкуствено езеро, заобиколени почти изцяло от вода, и са свързани чрез дървени мостове.


* Входната порта на резиденцията е изградена от малки медни плоскости. За дръжки на вратите са поставени т.нар. Ръце на Буда, чиято символика е в позиционирането. Целта е гостите да влизат в дома с мир.

 Тайландско съкровище


* Покривите на сградите са в традиционния тайландски стил. Облицовката е от тикова дървесина, което е единственият по рода си натурален репелент. Тъй като тиковите дървета са застрашени, за изграждането на резиденцията е използвана рециклирана дървесина. Интериорът на павилионът всекидневна е решен в меки тонове на дървесните оттенъци, съчетани с меки жълти и оранжеви нюанси. Обзавеждането включва много детайли с индийски, тайландски, мианмарски и африкански произход. Вратата на помещението е плъзгаща се и свързва помещението със заобикалящата го веранда.

Тайландско съкровище

* В павилиона с кухня и трапезария може да се види голяма тикова маса от Бирма, създадена по дизайн от компанията на Бенсли. Цветовете отново са меки и ненатрапчиви – дървесни оттенъци, съчетани с меки жълти тонове.

Тайландско съкровище


* Архитектът създава интериори и архитектура, които са естествено продължение на ландшафта. Сред свежата зеленина и водите на езерото той изгражда малка беседка, свързана с останалите сгради чрез семпло мостче.

Тайландско съкровище


* Спалнята наподобява на стая от източен палат. Интериорът включва коприна върху стената зад леглото и успокояващи оранжеви нюанси, съчетани с мека светлина на пластове.

Тайландско съкровище


* Подобно на копринен пашкул, павилионът гостна обгражда от всички страни и отделя от външната среда. Сградата е заобиколена от три страни от градините, а встрани разполага с баня, отделена чрез частична стена. Палитрата на интериора включва жълто, бежово и червено-кафяво.

Тайландско съкровище


* Беседката за вечери на открито се намира между павилиона на спалнята и павилиона с кухня и трапезария. Трите сгради са с достъп до басейна, облицован в зелено, който играе ролята на унифициращ детайл.

Тайландско съкровище


* Градините, заобикалящи конструкциите в резиденцията, са създадени от дизайнера Jirachai Rengthong. Те включват сочна зеленина, тропически растения и дори екстериорно помещение с каменни аксесоари върху чакъл, обградени от бетелови палми и жълт бамбук.

Тайландско съкровище




Източник: architecturaldigest.com







Няма коментари


ключови думи
интериор, интериорен дизайн, архитектура, дизайн

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg