фирми продукти
представяме
работа
 
Карирана текстура за стената

Красотата на карето може да бъде претворено и върху стените. С тази лесна за изпълнение техника, Вие можете да създадете ефектна, но деликатна като присъствие декорация за стените в дома си. За целта Ви е необходим специален инструмент, подобен на гребеш, който можете да потърсите в специализираните магазини. При работата стената се разделя на сектори, които се обработват един по един – карето се оформя чрез хоризонтални и вертикални райета, създадени чрез инструмента.

Карирана текстура за стената

Т.нар. gingham е памучен или ленен плат на карета, широко разпространен при производството на облекла и аксесоари за дома. Той е основното вдъхновение за тази декорация. Вижте два подобни проекта тук  и тук.

Карирана текстура за стената


Какво Ви е необходимо:

* латексова боя в избрания нюанс – за базисен цвят (тук е използвано светложълто)
* латексов или акрилен гланц в избрания нюанс – за декорацията (тук е използвано наситено жълто)
* специален инструмент тип "гребен" или т.нар. potter's rib (направен от гума) – разстоянието между райетата, хоризонтално и вертикално, зависи от гъстотата на зъбците, изрязани от Вас или фабрично върху инструмента
* валяк за боядисване
* нивелир
* изтриващ се молив
* самозалепваща се бояджийска лента

Карирана текстура за стената


Инструкции:

1. Нанесете с валяк боята за базисния цвят върху цялата стена и оставете да изсъхне добре.

2. Използвайте молив и нивелир, за да разграфите стената на сектори с размер около 60- 100 сантиметра. Обособете секторите с бояджийска лента, като поставите лентата вертикално по вече очертаните с молив линии.

3. Смесете 1 част от латекса с 1 част от гланца и добавете 2 части вода. Ако вместо латексова боя, използвате такава на маслена основа, смесете 1 част от нея с 1 част гланц на маслена основа и 1 част разредител (минерален спирт).

4. С валяк нанесете на тънък слой така получената гланцова смес върху единия сектор, обособен с бояджийска лента. Тя е с нюанс, който е малко по-наситен от този на базисния слой.

5. Започнете да влачите инструмента през гланца, като правите възможно най-равни вертикални ивици. Трябва да оформите ивиците от най-горната част на стената, чак до пода, като не прекъсвате движението на инструмента Отлепете бояджийската лента в съседство и продължете със съседния сектор, като нанасяте гланцовата смес отделно за всеки сектор, за да не изсъхне гланцът. Когато обработите цялата стена, оставете да изсъхне напълно.

6. Обособете сектори, като залепите бояджийска лента хоризонтално. Нанесете с валяк гланцовата смес и повторете процедурата с инструмента, като правите ивиците хоризонтално на вече създадените по вертикала. Движете се отгоре – надолу, като постепенно се местите към съседните сектори. Когато обработите цялата стена, оставете да изсъхне напълно.


Ето два варианта на тази декорация, в различни цветове:

В синьо

Карирана текстура за стената

В жълто

Карирана текстура за стената



Източник: marthastewart.com







Няма коментари


ключови думи
декорация, идеи за дома, интериор, аксесоари

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg