фирми продукти
представяме
работа
 
6 миниатюрни градинки за дома

Зимата дойде, но това не означава, че не можете да се радвате на миниатюрна градинка у дома си, създадена в керамичен съд. Много градинари използват големи теракотени буркани от ягодово сладко, които съдържат няколко отделение за различните растения. На пазара обаче се предлагат подобни керамични съдове, създадени специално за целта, с различна форма и размер.

6 миниатюрни градинки за дома

Тази конкретна форма е особено подходяща за оформянето на малка градинка, заради нейните "разклонения", които позволяват на градинарите да засаждат странично растенията, оформяйки истински миниатюрен модел на легендарните висящи градини на царица Семирамида.

6 миниатюрни градинки за дома

За целта съдът се запълва с почвена смес, а растенията се засаждат или присаждат в горната му част и по страничните отвори. Идеята е особено подходяща за пълзящи растения, които падат грациозно по страничната част на керамичния съд. Ето няколко зелени идеи:


1. Кулинарна креативност

6 миниатюрни градинки за дома

Чудесен избор за кухнята, тази мини градинка с билки и подправки винаги ще е на ръка разстояние при необходимост. Тук са съчетани 7 различни растения, които се спускат встрани от съда и създават красив и ефектен фонтан от зеленина.


2. Ефектен седум

6 миниатюрни градинки за дома

Седумът е едно от най-лесните за отглеждане растения, което освен всичко разполага с разнообразие от разновидности. Затова тази мини градинка, създадена само от седум, не изглежда монотонно и скучно. Тя съчетава растения в разнообразие от нюанси – червеникави, зеленикави и бронзови, а различните по форма листенца създават интересен ефект. Седумът вирее чудесно на всякакви труднодостъпни места – пукнатини, покриви и цепнатини, затова керамичният съд е чудесно място за него.


3. Елегантен бръшлян

6 миниатюрни градинки за дома

Бръшлянът е елегантно растение, което се спуска грациозно по стените на керамичния съд, частично скривайки го със зеленина. Растението вирее добре както при силно слънце така и при дебела сянка. Тук бръшляновите стебла се спускат от всички страни и процепи на керамичния съд, създавайки ефектен водопад от листа и гъвкави филизи.


4. Слънчева композиция


6 миниатюрни градинки за дома

Розовата и червената разновидност на здравеца стоят в основата на тази слънчева миниатюрна градинка. Те са засадени в горната част на съда, а отдолу са съчетани цветни калдаръмчета и синя лобелия. Тази градинска изисква минимални грижи, но пък е истинска феерия от цветове за мрачните зимни месеци.


5. Сенчест характер


6 миниатюрни градинки за дома

Сенчестите места у дом си можете да озарите с цвят чрез това свежо съчетание – мини градинка в керамичен съд, съчетаваща зеленина с ефектни цветове в бяло и пурпурно. Миксът от лобелия и бровалия създава мек контраст на фона на спскащат се като водопад зеленина.


6. Ароматна съблазън

6 миниатюрни градинки за дома

Осигурете в дома си не само цвят, но и чудесен аромат, като съчетаете в мини градинката подходящите за целта растения. Ако осигурите на растенията подходящите  условия, ще се радвате на красотата и аромата им дори през зимата. Особено красиво е съчетанието между лимонова върбинка, хелиотроп, игловръх и други ароматични растения.


Източник: bhg.com







Няма коментари


ключови думи
градина, растения, керамични съдове, идеи за дома

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg