фирми продукти
представяме
работа
 
Стилен дом с грижа за природата

В този страхотен проект модерният дизайн се среща с грижата за природата, за да се създаде тази стилна еко къща в слънчева Калифорния.


Екологичен дизайн и модерна конструкция


Стилен дом с грижа за природата

Креативен и стилен, дизайнът на тази къща е съобразен с множество фактори, и най-вече с околната среда. Сградата се намира на малък хълм в окръг Марин, което прави изборът на архитектура доста по-труден от стандартните проекти. Конструкцията е разработена във вертикала, за да се оползотвори максимално пространството във височина. Наред със стандартните интериорни помещения, за да се компенсира малката площ на терена и липсата на двор, са оформени и няколко екстериорни помещения. Общата площ на къщата е около 200 кв.м., като сградата е сертифицирана за своята екологичност със сертификат от най-висок клас.


Всекидневната


Стилен дом с грижа за природата

Най-горният етаж представлява едно общо помещение с отворен дизайн. То включва всекидневната, трапезарията, кухнята и външно помещение, поместено под покривното пространство. Етажът разполага с огромни прозорци, които осигуряват изобилие от светлина, както и великолепна гледка към околната зеленина.


Трапезарията

Стилен дом с грижа за природата

Трапезарията и кухнята се намират в едно общо помещение и са обособени само чрез едно стъпало, повдигащо кухнята няколко сантиметра по- нависоко. Разчупеният дизайн и короните на близките дървета пък осигуряват уединение, както от съседните къщи, така и вътре в сградата.

Екологична мисия: Тук тя е изпълнена основно чрез материалите – покривът и таванските греди са от рециклиран чам; кухненските шкафове са от орехова дървесина, сертифицирана от горските служби, а масата за хранене е направена от дърво, намерено съборено в гората. Що се отнася до пестенето на енергия, за това се грижат лъчистото подово отопление и двойно изолираните прозорци и врати.


Класически декор


Стилен дом с грижа за природата

Екологичният дизайн е концепция, която се е доказала във времето и която не се влияе от модните тенденции. Интериорният дизайнер на проекта, Ерин Мартин, избира този стил и заради факта, че по този начин няма да се налага интериорът да се реновира при всяка смяна на модните тенденции и с растежа на децата. За тази момичешка стая е избрана неутрална палитра, като на няколко места са вкарани пръски цвят, основно чрез аксесоарите – например килимът и плюшеният жираф. Така, както и в останалата част на дома, дизайнерът предпочита да обзаведе интериорите с антикварни или рециклирани мебели, аксесоари, акценти.

Екологична мисия: Спалното бельо е от органичен памук, а килимчето е от естествена вълна, която пази топло през зимата и хладно през лятото. Стаята е боядисана с т.нар. zero-VOC бои, които не съдържат вредни вещества, които се отделят във въздуха и го замърсяват.


Външна баня


Стилен дом с грижа за природата

Почти всяка стая в къщата разполага с балкон или веранда, което засилва връзката с околната природа и създава усещането за отворени пространства. Основната спалня например разполага с балкон, на който е оформен кът с лятна баня. Тук на открито е поставена не много голяма вана, до която има достъп от спалнята и от малката баня в съседство, където се намира душът.


Полянка на покрива


Стилен дом с грижа за природата

Между горните етажи, като част от разчупената архитектура на сградата, се намира голяма открита тераса, оформена като място за отмора и спорт. Тя е облицована с настилка от изкуствена трева и служи за йога, и игра на децата.

Екологична мисия: Облицовката на фасадите (сайдингът) е от рециклиран червен кедър. Сградата разполага с 50 фотоволтаични панела и 2 термални соларни панела за екологична и възвръщаема енергия. Изкуствената трева е създадена на основата на соеви остатъци от преработката на растението.


Разпределение на долните етажи – гараж и първи етаж на къщата


Стилен дом с грижа за природата

Разпределението включва площадка за паркиране и закрит гараж, гостна, веранда, тераса, детска стая, перално помещение и дори два асансьора. Екипът, създал и осъществил проекта се състои от архитекта Скот Лий и дизайнера Ерин Мартин.


Разпределение на горните етажи – втори и трети етаж на къщата


Стилен дом с грижа за природата

Тук се намират терасата с изкуствена трева, заедно с още две тераси, екстериорната всекидневна под покрива, основната спалня, веранда, бебешката стая, гардеробната, домашен кабинет и огромното отворено помещение с дневна, трапезария и кухня.

Екологична мисия: Сградата е сертифицирана по така наречената система LEED-H (Leadership in Energy and Environmental Design for Homes), която е в сила от 2008 г. Тя представлява система за оценяване на водещи проекти в сферата на спестяването на енергия и екологичен дизайн. Изискванията включват например кранчета за вода с нисък интензитет на изтичане, минимални излишъци на материали при строежа и прочее. Системата включва 8 категории, които определят нивата на сертификатите – Сребро, Злато или Платина. Сградата е от ниво Платина и е вероятно единствената от тази категория в цялата област Марин.

Източник: sunset.com







Няма коментари


ключови думи
еко къща, всекидневна, трапезария, декор

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg