фирми продукти
представяме
работа
 
4 често срещани грешки с интериорните цветове

Когато избираме цветовете за своя дом, много често правим едни и същи грешки, които пречат на интериора да разгърне пълния си потенциал. Дизайнерката Алисън Ариеф ще Ви помогне да поправите тези грешки с няколко кратки съвета по отношение на интериорните палитри.

4 често срещани грешки с интериорните цветове

1. Търсите цветове, които съвпадат точно с цветовете на любимите си аксесоари

Ако искате любимите Ви акценти да изпъкват на фона на останалите детайли в интериора, изберете цветове, които сходни на техните, а не напълно еднакви. Подберете за фона по-меки нюанси, за да се отличи яркият ефект на акцентите. Например, вместо да търсите същия зелен оттенък, в който е ефектната декоративна възглавничка, изберете по-пастелен и ненатрапчив зелен нюанс, който ще подчертае яркият характер на аксесоара.

4 често срещани грешки с интериорните цветове


2. Залагате на бялото и кремавото, защото са безопасен избор

Дори неутрални цветове, каквито са бялото, кремавото, сивото и бежовото, имат различни по характер оттенъци, от които можете да изберете най-подходящите. Днес разнообразието от нюанси на пазара е толкова голямо, че е ненужно да продължавате да използвате само три-четири нюанса, чиято безопасност сте изпитали във времето. Ако не искате да рискувате с по-нестандартни цветове, спрете се на пастелни, но наситени нюанси от неутралната палитра. Можете да тествате цветовете върху една от стените в стаята – обособете малки квадрати с бояджийска лента и ги оцветете с желаната боя, за да наблюдавате как се променят те с промяната на светлината в стаята.

4 често срещани грешки с интериорните цветове


3. Избирате цветове, които са твърде ярки

Ярките и силни като излъчване цветове са твърде наситени за повечето помещения, затова те трябва да се подбират внимателно. Дори да харесвате аксесоари в даден нюанс, той ще изглежда съвсем различно, ако се използва върху стените или мебелите. Можете да изберете ярък нюанс за всекидневната или трапезарията, ако обаче помещението е достатъчно голямо и в него навлиза достатъчно слънчева светлина. На такива места можете да използвате яркожълто или наситено зелено, тъй като тези цветове създават настроение, но в повечето случаи ярките тонове създават напрежение на ума и сетивата. Ако винаги сте искали например яркочервена трапезария, изберете по-ненатрапчив нюанс на червеното или боядисайте в ярък оттенък само една, акцентна стена.

4 често срещани грешки с интериорните цветове


4. Избирате цветове, които не са подходящи за конкретния интериор


Дали става въпрос за типа на помещението (за почивка, за забавление, за хранене) или за размера му, цветовете трябва да бъдат внимателно подбрани спрямо конкретните му характеристики. Така например за трапезарията най-подходящи са топлите червени тонове, луксозните сливови оттенъци и златистите нюанси. Синьото и зеленото пък успокояват сетивата, затова са добър избор за спалнята – ако тук използвате ярки цветове, вероятно ще имате проблеми със съня. И обратното – изберете за работния кабинет слънчеви нюанси на жълтото и оранжевото, които ще създадат настроение още от сутринта. Зеленото пък не е подходящ цвят за банята, тъй като създава неприятни усещания. Що се отнася до размерите, ако използвате тъмни нюанси в малко по размер помещение, то ще изглежда мрачно и свито, а ако използвате светли цветове, които разпръскват светлината, те ще разширят визуално пространството.

4 често срещани грешки с интериорните цветове


Две сестри, два стила на декорация

4 често срещани грешки с интериорните цветове

Алисън Ариеф признава, че интериорите в голяма степен се влияят не толкова от правилата, колкото от вкусовете. Тя споделя колкото различен вкус имат тя и сестра й например. Според нея тяхната естетическа сензитивност е сходна, но методите, които двете използват, са коренно различни. Алисън обича да премисля нещата добре, докато сестра й е спонтанна – това също е основна разлика между техните вкусове. Въпросът тук е обаче, в зависимост от характера, какви грешки можем да допуснем. Дизайнерката споделя, че често съжалява за решенията, за които не е имала достатъчно време да вземе, докато сестра й рядко има проблеми с резултатите на своя спонтанен избор.


Ярки нюанси или бяло?

4 често срещани грешки с интериорните цветове

Често хората искат нещо различно като цвят, но нямат смелостта да го използват в дома си. Накрая се оказва, че човек, който има редица любими нюанси, е обзавел дома си в стандартното бяло. За онези, които не искат да рискуват, добър вариант е акцентната стена, боядисана в ярък нюанс. Така цветът няма да превземе целия интериор, но ще се превърне в ефектен акцент на дизайна. Понякога обаче, ако цветът е твърде ярък, акцентната стена също не е решение на проблема, тъй като се получава твърде силен контраст между нея и белите стени. В този случай ярките оттенъци могат да се заменят с нещо по-ненатрапчиво, а желаният цвят да се добави в интериора чрез други детайли – ваза, декоративна възглавничка или пък табуретка.

Източник: sunset.com







Няма коментари


ключови думи
интериор, трапезария, спалня, аксесоари

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg