фирми продукти
представяме
работа
 
Кратък наръчник за подготовка на градината за зимата

Независимо дали разполагате с огромна градина пред дома си или само с малко дворче на вилата, можете да използвате тези кратки съвети, за да подготвите градината си за студените месеци. Целта е да създадете оптимални условия, за да се радвате на красиви резултати с настъпването на пролетта.

Кратък наръчник за подготовка на градината за зимата


Ранна есен


Кратък наръчник за подготовка на градината за зимата

- Закупете луковиците за цветята, които искате да засадите в градината си. Ако мястото е застрашено от диви животни, изберете растения, които те не обичат – например нарцис, сибирски синчец или фритилария (ходжово лале).

- Почистете основата на розовите храсти – махнете опадалите листа, парчета кора и прочее, които могат да предпазят причинителите на болестите по растенията, докато трае зимата, за да се развихрят те напролет.

- Засадете новите храсти и вечнозелени растения, които искате да добавите в двора или градината си. Това ще им даде време да се вкоренят добре и да се приспособят за зимните студове.

- Вода, вода и пак вода – полейте обилно многогодишните растения, особено дръвчетата си, за да натрупат те достатъчно влага в кореновата система, за да изкарат зимните месеци.

Кратък наръчник за подготовка на градината за зимата

- Подгответе почвата за следващия сезон, като я прекопаете и добавите естествена торова смес от листа и дървесна кора.

- Засадете есенните едногодишни растения – когато летните растения увехнат, идва време за малко ярък цвят от техните есенни заместители – хризантеми, теменуги и декоративно зеле.


Средата на есента

- Намалете височината на тревата, като регулирате косачката на по-ниско ниво от стандартното. През есента тревата расте по-бавно, но това не означава, че не трябва да се грижите за нея и да я поддържате. По-ниската ливада позволява на влагата да се изпарява по-бързо, което ще е от полза през пролетта.

Кратък наръчник за подготовка на градината за зимата

- Погрижете се за птичките. Ако нямате овощни дръвчета и реколта, за която да се притеснявате, приемете птичките радушно в градината си. Погрижете се да им осигурите храна за студените месеци, а защо не и къщичка за птици, закачена на някое от дръвчетата.

- Разделете многогодишните растения – за една година те вероятно са се разраснали и размножили, затова трябва да ги разделите едно от друго и да ги пресадите, за да разредите лехите. Има обаче растения, чието разделяне е добре да оставите за пролетта – например астрите, хризантемите и други цъфтящи през есента видове.

Кратък наръчник за подготовка на градината за зимата

- Съберете листата с градинско гребло и ги изгорете или превърнете в подхранваща смес. Ако се оставят върху почвата, купчините с листа могат да намалят драстично достъпа на кислород до тревата на ливадата

- Извадете летните луковици и ги поставете за съхранение в градинската барака или в килера. Луковиците на далиите, каладиумите, калите и другите подобни растения се съхраняват най-добре в торфен мъх, на хладни места.


Късна есен


Кратък наръчник за подготовка на градината за зимата

- Засадете пролетните луковици, които искате да обагрят градината Ви с настъпването на новия сезон. Побързайте да направите това, докато не са паднали първите слани, тъй като прекопаването на замръзналата почва става значително по-трудно.

- Изберете растения за интериора и ги засадете в саксии – заради топлината на дома, можете да се наслаждавате на цветовете и ароматите на редица растения (например нарцис и зюмбюл) извън сезона им, дори в най-студената зима. Трябва обаче да се погрижите за растенията така, че да им осигурите необходимите за тяхното развитие условия.

Кратък наръчник за подготовка на градината за зимата

- Подхранете ливадата – уверете се, че сте осигурили на тревните площи достатъчно хранителни вещества, за да изкарат студените месеци, докато карат своя зимен сън под снежната покривка.

- Внесете деликатните растения вътре, особено онези, които са чувствителни на студ. Предварително ги почистете от изсъхналите части, листа и цветове, и разрохкайте почвата в саксиите. Това се отнася особено за по-екзотичните, тропически видове, които могат да се повредят и при най-малкото понижение на температурите. Погрижете се и за вредителите – преди да ги внесете в дома си, напръскайте срещу насекоми, ако видите, че има риск.

- Погрижете се за градинските аксесоари – изпразнете маркучите, фонтанчетата и напоителните системи, за да не се повредят при замръзване на водата. Приберете аксесоарите на сухо място в дома си или в градинската барака.

- Почистете лехите от листа, клончета, дървесна кора и плевели, за да не позволите на вредителите да се установят там през зимата, за да нападнат Вашата градина при първото затопляне.

Кратък наръчник за подготовка на градината за зимата

- Премахнете едногодишните растения – увехналите растения могат да се превърнат в подхранващ компонент за новите растения, които ще разцъфнат през пролетта.

- Предпазете чувствителните на студ растения – храсти, розови насаждения, малки дръвчета и прочее, като ги защитите от студа с топлоизолиращ "кожух" от сухи листа, увити около основата с конопена материя, завързана с канап.


Източник: bhg.com







25 ноември 2010 09:41 | Благодаря за чудесните съвети и идеи като цяло
От: zora cherneva
Мисля, че всичко, което изпращате като информация е или би могло да е полезно.
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
есенна градина, градина, двор, идеи за дома

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg