фирми продукти
представяме
работа
 
Най-мръсните места у дома... и не само

Погрешно е да смятаме, че най-мръсните места у дома или пък в офиса са основно тоалетната чиния и кошчето за смет. Оказва се, че има места в домовете ни и извън тях, които смятаме за сравнително безобидни, а могат да ни докарат значителни проблеми. Вижте някои от най-мръсните места в нашето ежедневие и няколко съвета как да се справите с бактериите в тях.

Най-мръсните места у дома... и не само

Според доктор Чарлз Герба, професор по микробиология в Аризонския университет, микробите често ни чакат именно там, където най-малко ги очакваме. Подробни микробиологични изследвания показват, че върху копчетата на асансьора например, има повече микроби, отколкото върху тоалетната чиния. И докато се суетим около кошчето за смет или тоалетната, често забравяме за рисковете, които ни заобикалят на други места...


Ваната


Най-мръсните места у дома... и не само

Неочаквано, но вярно – мястото, на което се очаква да станете по-чисти, всъщност гъмжи от бактерии. Американски учени са открили значително количество от стафилококовата бактерия, причинител на сериозни кожни болести, в 26% от изследваните домове, като процентът за кошчетата за смет е едва 6%. Всъщност, когато се замислим, се оказва, че в този факт има много логика – при къпането ние измиваме бактериите от себе си, и така те попадат в една перфектна среда за развитие – наситената с влага вана. Оказва се също, че мръсната сапунена пяна е любимо убежище за бактериите.

Съвет: Веднъж седмично дезинфекцирайте ваната с подходящ препарат – изтъркайте повърхностите добре и изплакнете обилно с топла вода. Подсушете, за да намалите количеството влага, така че да не оставите възможност на микробите да процъфтят отново във влажната среда.


Купчините с мокро пране


Най-мръсните места у дома... и не само

Макар да се смятат за чисти, мокрите, току-що изпрани дрехи съдържат значително количество бактерии. При прехвърлянето на пране от пералнята към сушилнята, Вие получавате солиден брой от тях по ръцете си, като това се отнася в особено силна степен за бельото. Да не говорим за това, че дори една-единствена мръсна дреха може да разпръсне бактерии по цялото пране в пералнята.

Съвет: Изпирайте прането си на по-висока температура, а към бялото пране прибавяйте белина, която убива 99% от бактериите. Прехвърляйте дрехите между пералнята и сушилнята бързо, за да нямат възможност микробите да се размножат. Перете бельото си отделно от останалите дрехи, а ръцете си измивайте добре след простиране.


Кухненската мивка

Най-мръсните места у дома... и не само

Тук могат да се открият средно по 75 хиляди бактерии на квадратен сантиметър. Кухненската гъба за почистване на плотовете също гъмжи от микроби, както и гъбата за миене на съдове. Не са никак чисти и ръкохватките на батерията, особено ако са от стандартния тип кранче.

Съвет: Почиствайте кухненските плотове и мивката в кухнята с подходящи антибактериални препарати, особено ако сте приготвяли сурови зеленчуци, плодове и месо. Изплаквайте добре препаратите, за да не се получи контакт с храната. Сменяйте често гъбичките за почистване, а мивката изтърквайте добре. Почиствайте редовно както мивката, така и канала с чаша сода за хляб и малко оцет.


Телефонът в офиса


Най-мръсните места у дома... и не само

Когато сте в офиса, особено ако в него работят повече хора, не пренебрегвайте рисковете за замърсяване от офисния телефон. Рискови места са и принтерът, бюрата, клавиатурата на компютъра, както и мишката. Телефоните обаче, стационарни или мобилни, са покрити с бактерии, идващи от ръцете и устата на хората, което е особено опасно по време на грипна епидемия или сериозна болест на някой от работещите в офиса.

Съвет: Почиствайте редовно бюрото си, клавиатурата и мишката с антибактериални кърпички. Използвайте ги и за почистване на телефоните – както слушалките, така и копчетата за набиране, дори вилката, откъдето микробите могат да се пренесат отново върху слушалката. Избягвайте да се храните на работното бюро, тъй като рискувате да оставите след себе си разнообразие от частици, с които да нахраните бактериите и да им създадете чудесна среда за развитие.


Дистанционното в хотелите


Най-мръсните места у дома... и не само

Хотелите сами по себе си са развъдник на микроби, тъй като сменят често обитателите си. Най-опасно в това отношение обаче е дистанционното, което ежемесечно бива пипано от десетки хора. Други рискови места по време на почивката или командировката са дръжките на вратите, ключовете на осветлението, кранчетата на мивката.

Съвет: Почистете изрядно всички тези места с антибактериални кърпички или парцал, напоен със спирт, преди да ги използвате. Не ходете боси по пода на стаята, тъй като по килимите има значително количество мръсотия и микроби.


Рогозките и уредите във фитнеса


Най-мръсните места у дома... и не само

Рогозките за йога, аеробика и каланетика гъмжат от стафилококови бактерии, резистентни на антибиотици. Във фитнеса или училищния салон значително количество бактерии има и по уредите за упражнения.

Съвет: Почиствайте уредите преди да ги използвате и носете свое собствено килимче за йога. След упражненията се измийте добре – както тялото, така и ръцете.


Детските площадки


Най-мръсните места у дома... и не само

Децата обикновено се увличат в игри и не се интересуват от всички онези бактерии и телесни течности, които оставят след себе си. Най-големият риск обаче е фактът, че те обичат да слагат ръцете си директно в устата, независимо какво са пипали преди това.

Съвет: И тук на помощ идват антибактериалните кърпички, с които да почиствате ръцете на детето си, както и Вашите собствени, особено преди хранене навън. Избирайте за игри горещите и слънчеви дни, когато лъчите на слънцето ще се погрижат за част от микробите, действайки като природен дезинфектант. Повечето бактерии не издържат дълго върху горещите и сухи повърхности.


Количката за пазаруване в магазина


Най-мръсните места у дома... и не само

Дори не искате да знаете какво може да се открие върху дръжките на пазарските колички... Всеки ден стотици хора използват едни и същи колички и кошници за пазаруване, като освен човешкия фактор, не трябва да забравяме и това, че суровата храна може да носи опасни патогени.

Съвет: Почиствайте дръжките с антибактериален гел или кърпички, а продуктите си поставяйте в отделни найлонови торбички, за да избегнете контакт с метала. Можете да използвайте и парче найлон, донесен от вкъщи, с който да покриете вътрешността на количката.


Източник: myhomeideas.com







29 октомври 2010 16:54 | Затрупани с реклами за препарати
От: Охооо
То ако се замисли човек... не ходете по улиците, защото там ходят много хора и разнасят много бактерии (или почистете улицата преди да минете по нея). Не се качвайте в градски транспорт или такси, защото там са се качвали много хора и е пълно с бактерии (или внимателно почистете с препарат автобуса преди да се качите). Или пък ако ви дойде някой на гости (леле ако са няколко човека!) - милиони бактерии са нахлули в дома ви, затова почистете всеки сантиметър с препарат, след това избършете със суха кърпа... Човека е живял толкова векове с бактериите но ние сега ще ги унищожим!
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
съвети за дома, идеи за дома, почистване

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg