фирми продукти
представяме
работа
 
Няколко хитринки за малките кухни

Малко са щастливците, които разполагат в дома си с достатъчно голяма кухня, за да им стигне мястото за всичко. Ограниченото пространство обаче не бива да е пречка да обзаведете кухнята си така, че да се чувствате добре в нея. Вижте няколко идеи, които ще Ви помогнат да оформите кухнята си така, че тя да изглежда по-просторна и стилна, без да се налага да правите ремонти.


Боядисайте я в бяло

кухни

Белият цвят е най-добрият Ви съюзник при обзавеждането на малката кухня. Той отразява светлината и създава усещане за простор. Боядисайте стените, тавана и кухненските шкафове в бяло, яйчена черупка или кремаво, а на този неутрален фон можете да добавите пръски цвят като акцент – ярки декорации, плодове и аксесоари.


Нисък контраст

кухни

Използвайте цветова палитра с нисък контраст – това означава да подберете светли тонове, които са близки по интензивност, за да не се създава контрастиращ ефект. Това създава усещането за повече простор в помещението, тъй като погледът няма върху какво да се спре. Добро цветово съчетание за кухнята е например палитрата в бяло, светлосиво и много светло зелено.


Заменете вратичките с остъкление

кухни

Създайте илюзията за повече място в кухнята, като замените непрозрачните вратички на кухненските шкафове с прозрачни стъклени панели. От една страна това ще Ви спести усилията да добавяте декорация, тъй като съдовете върху рафтовете ще играят тази роля, а от друга страна светлината ще преминава свободно през повърхностите и ще създава илюзията за по-голям интериор. Ако не искате да излагате на показ всичките си кухненски вещи, можете да изберете частично или изцяло матирани (заскрежени) стъкла, или пък релефи стъклени плоскости, които скриват вещите.


Повече светлина

кухни

Изобилието от естествена светлина увеличава визуална всяко помещение, особено ако в интериора има огледала или отразителни повърхности. Светлината подчертава светлите тонове в помещенията и подсилва ефектът им. Ако имате възможност, не покривайте прозорците си със завеси или изберете лесни за манипулация щори от полупрозрачна материя. Що се отнася до осветлението, осигурете си добра изкуствена светлина над работното място и монтирайте осветителните тела на пластове (вградени луни, абажур, осветление над кухненския остров и прочее).


Избор на мебели

кухни

В малката кухня няма много място за обзавеждането, затова трябва внимателно да използвате всеки сантиметър. За да съберете повече мебели, без да правите компромис със свободното място, изберете такива, които са с изчистен дизайн и компактни размери. Тук например кухненският остров, който по принцип заема доста от мястото в помещението, е заменен с малка метална масичка на колелца. В долната й част има място за съхранение на продуктите, а горната и плоскост се използва като работен кухненски плот. Освен това масичката може да служи за хранене и бърза закуска, а колелцата я правят лесно подвижна, за да се премести при нужда.


Шарки за настилката

кухни кухни

Макар да не можете да разширите подовото пространство, без да правите ремонт, добре подбраните шарки могат да направят това визуално. Чрез оптическа илюзия, големите ромбове в два нюанса ще разширят визуално пода, особено ако комбинирате тази техника с правилото за нисък контраст. Същия ефект имат и райетата – поставени върху пода, ивиците в два цвята го разширяват оптически. Ефектът можете да постигнете чрез дървени дъски в два нюанса или пък с боя в два цвята.


Откраднете си допълнително място в кухнята

кухни

Ако конструкцията на помещението го позволява, създайте в стената ниша, в която да монтирайте вградени рафтчета. Дори тя да не е много дълбока, вероятно ще Ви предостави достатъчно място за няколко декоративни аксесоара или цветен сервиз.


Накарайте вратите да "изчезнат"

кухни

Ако Вашата кухня е много малка, добре е да замените стандартната единична или двойна врата с плъзгащи се врати или врата тип хармоника. Те заемат по-малко място и не изискват толеранс за отваряне. Що се отнася до вида на вратите, изберете такива с остъкление (прозрачно или матирано) – по този начин ще си осигурите допълнителна светлина в интериора, а вратите няма да контрастират толкова видимо.


Източник: bhg.com







31 октомври 2010 20:37 | Малката кухня
От: виолета тимнева
Преди да пхрочета това съм се съобразила с моята малка кухня. Вратата ми е плъзгаща с матово стъкло.Шкафовете ми са с матирани стъкла , почти видими.Нареденото вътре в тях допълва цветното петно в кухнята ми.Прозорците са ми големи, почти на цялата южна стран, даже на изток и запад.Това създава илюзията за голяма кухня, гостна и спалня.Блягодаря ви за съвета.
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
кухня, идеи за дома, интериор, дизайн

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg