фирми продукти
представяме
работа
 
Великолепни дръвчета с малки размери

Зимата чука на вратата, а в края на всяка зима за любителите градинари няма по-голямо вълнение от това да знаят, че с пукването на пролетта, тяхната градина ще се изпълни с цвят и аромат от засадените преди това дръвчета. За да стане това обаче, трябва предварително да се погрижите за засаждането. Ето кратък списък с едни от най-красивите дръвчета, чиито малки размери ги правят подходящи дори за най-миниатюрните дворчета и градини.


Киселица


Великолепни дръвчета с малки размери

Пролетната градина разцъфтява с обикновената киселица. Като близка роднина на ябълката, тя има същите великолепни розови цветове и гъста корона. Освен в розово, пролетните цветчета могат да са обагрени в бяло или червено. Киселицата е красива и през лятото, и през есента, когато се отрупва с малки плодчета в златно, бургунди или оранжево. Дръвчето се отглежда лесно, издръжливо е на болести, а на височина достига между 1.8 и 9 метра, в зависимост от разновидността.

Латинско наименование: Malus


Див рожков


Великолепни дръвчета с малки размери

Ценен заради великолепните си ярко розови цветчета, рожковът е лесно за отглеждане дръвче, със сърцевидни листа, които се обагрят в златисто през есента. Дръвчето вирее най-добре на слънце или частична сянка, а на височина достига до 9 метра.

Латинско наименование: Cercis canadensis


Индийски люляк


Великолепни дръвчета с малки размери

Истинско украшение за градината, индийският люляк цъфти в бяло, червено, розово или лавандулово. През есента пък той украсява с ярко обагрените си листа в жълто, червено и оранжево. Кората на този вид люляк също е интересна – тя е в канелен нюанс, а когато се обели, под нея се виждат зелени или сребристи петънца. На височина индийският люляк достига между 1.5 и 7.5 метра, в зависимост от разновидността.

Латинско наименование: Lagerstroemia


Великолепен дрян


Великолепни дръвчета с малки размери

Една от най-красивите разновидности на дряна, която разцъфтява в нежни розови нюанси или в чисто бяло, а през лятото се отрупва с аленочервени плодчета. На височина дрянът достига между 3 и 7.5 метра, а като условия той вирее най-добре при частична сянка.

Латинско наименование: Cornus florida


Ресничесто дърво


Великолепни дръвчета с малки размери

Гъвкаво растение, което може да се развие като малко дръвче или като голям храст. То е любимо на много градинари заради своите ароматни цветове, подобни на малки облачета или къдели от памук. През есента те връзват великолепни синьо-пурпурни плодове, които привличат птичките. Височината на дръвчето варира между 3 и 6 метра.

Латинско наименование: Chionanthus virginicus


Глог


Великолепни дръвчета с малки размери

Ароматният глог разцъфтява в снежнобели снопчета от цветове, които привличат пеперудите и пчелите. През лятото и есента пък насекомите се връщат отново, заради неговите малки плодове, обагрени в червено. Листата пък придобиват ярък червено-оранжев оттенък. На височина глоговото дръвче достига до 7.5 метра.

Латинско наименование: Crataegus crus-galli


Японски клен


Великолепни дръвчета с малки размери

Много малко дървета могат да се мерят по хубост и цвят с японския клен, особено есенно време. Дръвчето достига до височина между 1.8 и 7.5 метра, и вирее добре на места с частична сянка.

Латинско наименование: Acer palmatum


Планинска стевартия


Великолепни дръвчета с малки размери

Елегантното дръвче на стевартията образува в средата на лятото красиви цветчета в бяло и нежно розово. Често подценявана, тя е добър избор за малката градина, тъй като расте бавно и достига височина до 6 метра. През есента листата на дръвчето сменят зеления си нюанс в оттенъци на червеното и оранжевото.

Латинско наименование: Stewartia ovata


Японски люляк


Великолепни дръвчета с малки размери

Ако сте почитатели на люлка, непременно обогатете градината си с тази негова разновидност. Тя цъфти с дребни, но много ароматни снопчета с цветове, обагрени в сметаново. Най-голямото предимство на разновидността, обаче, е фактът, че тя разцъфтява в началото на лятото, когато повечето люлякови видове са прецъфтели. Растението расте до височина 9 метра и се отличава с бляскавата си дървесна кора в медени тонове.

Латинско наименование: Syringa reticulata


Калиандра (ангелски коси)


Великолепни дръвчета с малки размери

Наричат го още "пухче за пудра", заради специфичната форма на цветовете му. Може да се отгледа като малко дръвче или като храст. Цветовете му освен красиви, са много ароматни, а ярките им нюанси се превръщат в акцент на екстериора. Растението обича високите температури и е издръжливо на засушаване, а на височина достига до 9 метра.

Латинско наименование: Calliandra haematocephala


Юлибрисинова албиция (копринено дърво)


Великолепни дръвчета с малки размери

Бързорастящото копринено дръвче се отличава с деликатната си зеленина и пухкавите снопчета, с които разцъфтява лятно време. То е толерантно към засушаване и достига височина до 6 метра.

Латинско наименование: Albizia julibrissin


Източник: bhg.com







28 октомври 2010 12:30 | отговор
От: comfort.bg
Здравейте, запитвания за тези дръвчета можете да отправите към фирмите, предлагащи растителност тук: https://www.comfort.bg/bg/фирми/озеленяване.html
27 октомври 2010 14:39 | запитване
От: vasko56kn
наистина са мн.красиви.но каде може човек да си купи фиданки за да си ги посади на вилата?
26 октомври 2010 16:43 | strahotni dravcheta
От: kalina
DA, i az iskam da popitam otkade chovek moze da si kupi,za da si zasadi v dvora
26 октомври 2010 16:25 | Великолепни дръвчета
От: наташа филчева
Чудни са, но откъде да си купим фиданките
1 ]
4 резултата в 1 страница


ключови думи
градина, двор, дръвчета, цветове, идеи за дома

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg