фирми продукти
представяме
работа
 
Стъклен дом сред природата

Архитектът Томас Файфър е създателят на този стъклен павилион, който сякаш се слива със зеленината наоколо, размивайки границите между вътрешен и външен дизайн. Постройката е разположена сред водите на Атлантическия океан, на о-в Фишърс - малък остров, попадащ в границите на американския щат Ню Йорк, който се намира на 2-3 километра от бреговете на континента.

Стъклен дом сред природата

Основното вдъхновение за архитекта е вече създадената градина, оформена с кокетни пътечки, редички с ябълкови и липови дръвчета. Целият терен е покрит с гъста и мека трева, която създава невероятен фон за изграждане на постройката. Старата къща на семейството, която се е намирала на същия терен, изгаря при пожар, затова Томас Файфър се заема със задачата да построи на мястото й нова сграда. Идеята на собственика е павилионът да е изграден от стомана и стъкло, за да се вижда отвътре цялото изящество на градината.


* Къщата е с площ 427 кв. м и по форма прилича на стъклена кутия за обувки, през която преминават два основни коридора, по цялата й ширина. Чрез комбиниране на стоманени рамки и стъклени стени, постройката почти изчезва от погледите, на фона на зеленината около нея. Тази прозрачност действа в две посоки – отвън-навътре и обратното, за да се размият границите между екстериор и интериор.

Стъклен дом сред природата


* Всекидневната представлява просторно помещение с прозрачни стени, с декоративна колона в единия край на стаята. В колоната е вградена семпла, но стилна камина, която преминава през цялата й ширина. Оттук, освен зелените дръвчета навън, се виждат и лазурните води на океана.

Стъклен дом сред природата


* В слънчевата трапезария собствениците на павилиона могат да се насладят на красотата на небосвода, като погледнат през кръглия покривен прозорец в тавана. Стените на интериора са декорирани с малко на брой, но силни като присъствие картини в ярки цветове. Тези наситени акценти изпъкват красиво на фона на черно-бялата палитра, допълнена със сиво.

Стъклен дом сред природата


* Вън от спалнята семейството са поставили голям моренен камък, който сякаш е вграден в мраморната облицовка на верандата. Той е спомен от старата къща, на чието място стои павилионът. Встрани от постройката, на няколко метра разстояние, са засадени равни редички с дървета.

Стъклен дом сред природата


* Ето и подробният план на разпределение в къщата:

Стъклен дом сред природата

1 Преден двор
2 Всекидневна
3 Коридор
4 Декоративен басейн
5 Трапезария
6 Кухня
7 Библиотека
8 Спалня


* Правоъгълният декоративен басейн в задния двор е основната връзка между основните две "съставки" – природа и структурни форми. До него води тясно мостче, започващо от верандата в задната част на къщата, която е чудесно място за почивка в топлите дни. Тя е също символичната граница между вътрешните и външни пространства.

Стъклен дом сред природата


Източник: architecturaldigest.com







31 януари 2011 09:09 | Перфектният дом
От: васка
Просто мечта е тази къща. Но все пак сме в България и престъпността е добре развита :)
15 ноември 2010 10:15 | Невъзможна красота
От: zora cherneva
Къщата е прекрасна, но не е подходяща за условията у нас. Имам предвид високита битова престъпност.
11 ноември 2010 11:08 | Дом на мечтите
От: Радка Йорданова Башалова
Страхотна идея.Мечта за всеки.Ако имах възможност бих се възползувала.
10 ноември 2010 19:12 | стъклен дом
От: Тимнвева
Къща- мечта! Само, че в това време на решетки...Как да сме спокойни???
4 октомври 2010 20:18 | Уникална идея
От: Geleto
Най-доброто за живот място. Дай боже всекиму. Респект
16 септември 2010 10:28 | Мечта
От: Katia
Най-красивата къща, която съм виждала. Имам предвид, че е стъклена. Всичко е в хармония.
1 ]
6 резултата в 1 страница


ключови думи
стъклен дом, вътрешен дизайн, мраморна облицовка, декоративен басейн, идеи за дома

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg