фирми продукти
представяме
работа
 
Аризонска мечта

Там, където горещите пясъци на пустинята се срещат с изящната съвременна архитектура и дизайн, там се намира великолепният курорт Миравал. В сърцето на пустинята Сонора, в покрайнините на град Туксон (щата Аризона), курортът се простира върху площ от 400 акра и разполага с 16 частни резиденции. Великолепната архитектура е дело на студио Mithun, а интериорите са създадени от дизайнера Clodagh.


* Този оазис насред пустинята предлага по малко от двата свята – уединение, достигащо почти до пълна изолация, и всички съвременни удобства, които човек може да пожелае. Основната цел на екипите, изградили вилите в курорта, била да създадат просторни пространства, в които се съчетават хармонията на духа и рационалното използване на ресурсите. Показаната тук тераса на една от вилите, гледаща към задния двор, разполага с всичко необходимо за отмора, среща с приятели, хранене и дори плуване. Луксозният таван, облицован с кедрова дървесина, разполага дори с естествен отдушник – отвор за извеждане на дима от огнището отдолу.

Аризонска мечта


* Изходът към вътрешния двор на една от вилите е облицован с плочки от трамбована теракота, а стената към двора е изцяло остъклена, за да се създаде защита срещу горещините и пясъчните бури. Оттук се достига и до другата част на къщата, в която са разположени гостната и СПА-центърът. Намиращата се до стената семпла дървена пейка пък дава възможност за кратка почивка и съзерцание на обвития в зеленина вътрешен двор.

Аризонска мечта


* При създаването на интериора на вилите, основен елемент е вплетеният дизайн. Тези семпли, но ефектни вътрешни стени например, създават усещане за уединение, като същевременно не отделят напълно помещенията едно от друго и не блокират изцяло светлината. Входната врата към гостната и СПА-центъра също е с подобна "мрежеста" структура. Тези ажурни паравани се срещат навсякъде из интериора на вилите, чиято площ варира между 450 и 560 кв.м, за да обособят помещенията в тях.

Аризонска мечта


* Слънчевата трапезария е част от общото помещение, което включва още всекидневната и кухнята. Тя гледа към вътрешния двор и е отделена от останалите пространства с частична плетена стена. Обзавеждането е семпло, но стилно, без да се добавят излишни детайли и аксесоари. Над дългата маса за хранене е монтирано ниско осветително тяло с формата на паралелепипед, което осигурява достатъчно светлина на точното място. Освен функционална, то има и декоративна роля, тъй като внася ефектен скулптурален елемент в интериора.

Аризонска мечта


* Просторната всекидневна разполага с огромен прозорец, заемащ цялата външна стена, от който се открива спираща дъха гледка към пустинята и близките планински хълмове. Стените са облицовани с теракотени плочки, а в едната от тях е вградена семпла камина. Дизайнът на помещението въплъщава контрастите в пустинята – суровата й красота, горещите дни и студените нощи, борбата за оцеляване. И тук акцентът е върху цялостната атмосфера на интериорите, затова обзавеждането е по-скоро скромно, макар и стилно.

Аризонска мечта


* Кухнята се намира в близост до трапезарията, а дизайнът й е едновременно стилен и разчупен. В помещението навлиза изобилна естествена светлина, а избраната цветова палитра е светла и ненатрапчива. Кухненските плотове са от луксозен лят бетон в карамелен нюанс, а шкафовете са от светла ясенова дървесина, която кореспондира като цвят с избраната схема. Останалите елементи в кухнята са от неръждаема стомана, а вградените уреди допълват чудесно изискания интериор с изчистените си линии.

Аризонска мечта


* Основната спалня е с изглед към верандата и пустинята – тук също едната стена се заема изцяло от огромен прозорец, така че в помещението навлиза изобилие от естествена светлина. Освен това по този начин се създава усещане за плавно размиване на границите между външните и вътрешните пространства. Целта на дизайнерите е била да се създаде интериор, който да бъде едновременно луксозен и ненатрапчив, комфортен, но близо до природата. Тук естетиката е изградена чрез скромни, но издръжливи материали, а цветовата палитра залага на неутралните нюанси. Обзавеждането е семпло, но удобно, а в чупката на една от стените е вградена стилна камина.

Аризонска мечта


* Когато човек иска да се почувства близо до природата, той трябва да отпусне напълно сетивата си и да излезе на открито. Една от баните например е чудесно място за една такава медитация, тъй като част от нея се намира под небето. Като е осигурено необходимото уединение, тук дизайнът дава възможност на човек да се потопи във ваната на открито и да си вземе освежаващ душ директно под небосвода. Допълнителните детайли са семпли и в умерени количества, а използваните материали са органични и в неутрални цветове.

Аризонска мечта


Източник: architecturaldigest.com







Няма коментари


ключови думи
съвременна архитектура, дизайн, пустиня, резиденция, идеи за дома

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg