фирми продукти
представяме
работа
 
12 съвета на експертите за уютен дом

Домът е Вашата крепост и ако искате да се чувствате у дома си още по-комфортно и уютно, прегледайте тези няколко съвета, дадени от експертите по вътрешен дизайн. Те ще Ви помогнат да превърнете всяка стая в оазис за релаксация и отмора на сетивата, за да сте заредени с енергия за ежедневните задачи.


1. Одеяла и калъфи


12 съвета на експертите за уютен дом 12 съвета на експертите за уютен дом

Един от най-бързите начини за промяна на интериора е да използвате калъфи за мебелите – те се сменят бързо и лесно и могат да променят мигновено дизайна на помещенията като цвят и текстура. Можете да сменяте калъфите със смяната на сезоните, като избирате подходящите за целта материи и цветове – например леки ленени платове в светли нюанси през лятото и плътни вълнени материи в шоколадово през зимата. Що се отнася до студените месеци, можете да допълните интериора с няколко меки одеяла, които да засилят усещането за домашен уют.


2. Повече текстура


12 съвета на експертите за уютен дом

Независимо от сезона, аксесоарите и детайлите с богата текстура винаги са подходящ избор за интериора. Те създават ефектни акценти и вдъхват живот на дизайна. Такъв детайл е например тази плетена масичка за кафе с кубична форма, както и семплото плетено килимче от морска трева. Техните естествени цветове и органична текстура създават усещане за връзка с природата, което от своя страна успокоява сетивата. Според експертите, дори не е необходимо да обзаведете цялото помещение с един вид материал – ратан или пък вълна, а можете да ги съчетаете така, че да се чувствате комфортно в така създадената атмосфера.


3. Повече цвят


12 съвета на експертите за уютен дом

Ако се чувствате добре сред ярки нюанси, не се колебайте да се обградите с такива в дома си. Тайната на балансирания дизайн е да използвате цветове със сходно местоположение в палитрата и да съчетаете ярките тонове с неутрални нюанси. В тази уютна всекидневна например е заложено на студената цветова гама, а палитрата е съчетана с плетени мебели, боядисани в снежнобяло.


4. Черно-бели акценти

12 съвета на експертите за уютен дом

Не е задължително домът да бъде изпълнен с ярки цветове – черно-белите детайли също могат да бъдат очарователно допълнение към интериорите. Те са своеобразен символ от миналото и затова създават усещане за домашен уют и топлина. Експертите съветват да поставяте черно-белите снимки върху бял фон и в черни рамки, за да получите деликатен и стилен контраст.


5. Органични декорации


12 съвета на експертите за уютен дом

Не е задължително да декорирате дома си само с красиви цветни букети – всякакви акценти, събрани от природата, могат да се превърнат в ефектен детайл у дома. Съчетайте свежи стръкчета цветя с парчета дърво, миди, речни камъчета и прочее, аранжирани в прозрачен стъклен съд. Семплата красота на тази декорация ще подсили релаксиращата атмосфера у дома и ще Ви накара да се почувствате по-близо до природата.


6. Меки матови нюанси


12 съвета на експертите за уютен дом

Лъскавите повърхности и блестящи детайли създават твърде формална атмосфера, в която малко хора се чувстват удобно. Затова заложете на матовите акценти и меки пастелни нюанси, които създават непринуден дизайн, подходящ за отпускане на сетивата. За целта можете да напръскате с матова спрей боя лъскавите повърхности или да замените блестящите детайли с такива в матови нюанси.


7. Семпъл дизайн

12 съвета на експертите за уютен дом

Семплият и непринуден дизайн помага да се отпуснете и да релаксирате, затова не се престаравайте при обзавеждането. В тази уютна трапезария например малката дървена масичка и няколко стола за хранене са достатъчни за един семеен обяд, а комфортната пейка под прозореца е чудесно място за четене или кратка дрямка след обяда.


8. Светлина в кухнята

12 съвета на експертите за уютен дом

Едно от местата, в което се нуждаете от най-много светлина е кухнята. Тя обаче често е пренебрегвана в това отношение, без да си давате сметка, че прекарвате немалка част от деня си именно тук. Тясното и мрачно помещение обаче няма как да не повлияе върху Вашето настроение, затова е време да отделите малко време за няколко реконструкции. Ако имате възможност, оставете открити прозорците в помещението или ги декорирайте с ажурни римски щори. Ако пък кухнята Ви не разполага с прозорец, напластете осветлението, така че да създадете максимално усещане за светлина. За да подсилите така създадената атмосфера, облейте интериора в светли нюанси, а за ефект добавете няколко ярки цветни акцента.


9. Излезте навън

12 съвета на експертите за уютен дом

Ако разполагате с веранда, двор или дори тераса, превърнете ги в оазис за релаксация в топлите дни на пролетта, лятото и есента. Тази закрита веранда например е обзаведена семпло, но уютно, като е превърната в своеобразна екстериорна всекидневна. Обляното в слънце помещение разполага с масичка и столчета за сядане, както и с удобно дървено канапе за четене и кратка следобедна дрямка. Уютната атмосфера е допълнена от малко плетено килимче, поставено върху дървения под.


10. Отлична организация


12 съвета на експертите за уютен дом

Според експертите по интериорен дизайн, два от основните фактори за уютен дом са редът и чистотата. Когато всяко нещо е на мястото си, Вие можете да се отпуснете пълноценно и да се почувствате по-комфортно в дома си. За тази цел в помощ могат да Ви бъдат не само шкафовете, но и кокетните плетени кошнички, в които можете да събирате част от вещите.


11. Студени нюанси


12 съвета на експертите за уютен дом

Студените нюанси, особено ако са съчетани подходящо, създават непринудена атмосфера, в която можете да се отпуснете. Пастелните тонове на зеленото и синьото например, са истински балсам за сетивата, особено когато се съчетаят с кремави тонове и меки кафяви оттенъци.


12. Уют в спалнята


12 съвета на експертите за уютен дом

Заменете стандартната горна табла на леглото си с няколко удобни възглавнички – така ще създадете по-непринудена атмосфера за отмора и сън, а и ще разполагате с мека и удобна основа над главата си. Тази техника е още по-ефектна, ако стените на спалнята са облицовани с ламперия.


Източник: bhg.com







Няма коментари


ключови думи
уютен дом, декорация, вътрешен дизайн, интериор, идеи за дома

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg