фирми продукти
представяме
работа
 
Красиви и практични архитектурни детайли

Дори малкият дом може да бъде стилен и функционален, ако се използва максимално неговият потенциал. Различните по вид архитектурни детайли са чудесно решение за всеки дом, независимо от размерите му, а някои от тях освен красиви, са и практични.


1. Вградени рафтчета


Красиви и практични архитектурни детайли

Вградени спретнато вътре в стената, тези рафтчета не заемат допълнително място от интериора. Едновременно с това обаче те са стилен и практичен декоративен акцент, а на тях могат да се подредят книги, сервизи, статуетки и прочее предмети.


2. Пейка под прозореца


Красиви и практични архитектурни детайли

Макар е малко старомодна, пейката под прозореца продължава да се радва на популярност. Тя е чудесно многофункционално решение за дома, което съчетава удобство и практичност. Поставена в ниша в стената, тя е чудесно място за четене, като част от книгите могат да се подредят върху вградени отстрани рафтове.

Красиви и практични архитектурни детайли


Вградената до прозореца пейка може да се превърне и в удобен банкет за закуска, стига да се съчетае с масичка за хранене и няколко допълнителни столчета. Така тя ще изпълнява няколко функции – като място за сядане при хранене или учене, или като комфортна пейка за четене.

Красиви и практични архитектурни детайли


Всъщност не е задължително пейката да бъде поставена под прозорец – тя може да оползотворява пространството на по-нетрадиционните места в дома, каквото е например чупката под скосения таван. За да се повиши нейната функционалност, пейката може да се съчетае с ъглов шкаф на етажи, който да използва максимално мястото под ъгъла.


3. Стилна ламперия


Красиви и практични архитектурни детайли  Красиви и практични архитектурни детайли

Макар и семпла като дизайн, снежнобялата ламперия е в състояние да промени до неузнаваемост дори най-скучния интериор. Тя се поставя лесно (вижте как), но създава ефектен акцент, разделяйки визуално стената на две части. Освен красива обаче, ламперията е и практична, тъй като предпазва от замърсяване долната част на стените и се почиства значително по-лесно от тапетите или декоративната мазилка.

Красиви и практични архитектурни детайли


За мокрите помещения може да се намери още по-практично решение – ламперия от уретан, който е водоустойчив и лесен за почистване.


4. Декоративен таван


Красиви и практични архитектурни детайли

Макар и по-взискателна (по отношение на височината на помещението) и трудна за изпълнение, тази декорация има много силен ефект върху дизайна на интериорите. Истинските или фалшиви дървени греди върху тавана създават усещане за лукс и домашен уют, препращайки към времето на нашите баби и дядовци. Някогашните груби греди обаче днес са превърнати в деликатен и изискан декоративен елемент, създаден в разнообразие от размери и нюанси.

Красиви и практични архитектурни детайли


Не е задължително обаче да използвате дървени греди – можете да заложите на стилизираната алтернатива на тази декорация, при която се оформят гипсови релефни форми. Релефът може да се оцвети в избраните цветове, за да се съчетае с вече съществуващия интериор.


5. Красиви фризове

Красиви и практични архитектурни детайли

Релефен или декоративен, фризът е чудесен начин да създадете интерес в помещенията, без това да Ви струва цяло състояние. Искрящо белите фризове например подчертават страхотно наситените нюанси на стените и създават приятен за окото контраст.


6. Рафт над вратата


Красиви и практични архитектурни детайли

Освежете скучния дизайн на рамката на вратата или арката между помещенията, като оформите широк рафт в горната й част. Този рафт можете да използвате, за да изложите на показ красиви декоративни предмети, които ще се виждат от всяка част на стаята. Единственото, за което трябва да внимавате е предметите да стоят стабилно на местата си, особено при отваряне и затваряне на вратата. Ако декорацията обаче Ви се струва твърде ефектна, за да се лишите от нея, можете да използвате подходящо лепило, за да закрепите перманентно елементите за рафта.


7. Решетъчни прозорци


Красиви и практични архитектурни детайли

Създайте традиционна атмосфера в дома си, като монтирате решетъчни прозорци. Те се отличават от стандартните прозорци по това, че тяхната рамка не е цялостна, а разделена на части. Този дизайн е специфичен за домовете от миналия век, но и днес се радва на интерес от страна на потребителите.


8. Орнаментен таван


Красиви и практични архитектурни детайли

Релефната декорация на тавана обикновено с прави с помощта на полиуретанова смола или гипс, от който се оформят желаните мотиви. Тук възможностите са почти неизчерпаеми – както като форма, така и като цвят.


9. Малка ниша в стената

Красиви и практични архитектурни детайли

Ако имате в дома си стени от гипсокартон, те са идеални за този тип детайли. Цялостно или частично вградените в стената ниши могат да се оформят по Ваш вкус и желание, за да бъдат не само практично, но и стилно допълнение към интериора. За  целта част от стената може да се изреже, а в така получената ниша да се вградят рафтчета или пък шкафче.


10. Декоративни детайли за вратите

Красиви и практични архитектурни детайли

Лесна, но ефектна декорация, за която могат да се използват гипсови отливки или пък готови дървени обшивки с резба, боядисани в желания цвят. Декорацията може да се постави като фриз около вратите и прозорците, или да се постави като част от рамките.


Източник: bhg.com







15 септември 2010 17:14 | вградени рафтчета
От: тимнева
Като не можем да го имаме, поне да го гледаме Чудесно за окото, непосилно за джоба...
3 септември 2010 21:09 | krasota......
От: Mariq Ivanova
Прекрасно ,такава декорация, ефектни детаили р релефната декорация на тавана с полиуретанова смола наситените нюанси на стените и създават приятен за окото контраст.....
1 ]
2 резултата в 1 страница

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg