фирми продукти
представяме
работа
 
Удобна табуретка от... дървена макара

Тази удобна табуретка ще се превърне в ефектен акцент за всекидневната, а може да се окаже и така желаното допълнение към фотьойла, на което да поставяте изморените си крака. И най-важното е, че можете да си я направите сами и то като използвате за основа обикновена дървена макара.

Удобна табуретка от... дървена макара


За проекта можете да използвате стара макара за електрически кабел – такава може да се намери лесно в складовете на големите специализирани магазини, които обикновено ги изхвърлят за рециклиране. Тази макари обикновено са съставени от две кръгли парчета от шперплат, свързани помежду си с картонен цилиндър. Най-лесно ще оформите конструкцията на табуретката, използвайки двата шперплатови кръга, като махнете предварително картонената свръзка.

Удобна табуретка от... дървена макара


Необходими материали:


* 1 дървена макара за електрически кабел, с диаметър около 50 см.
* 8 дървени летви с дебелина 2.5-3 см, предварително срязани до размери 5 х 15 см.
* лепило за дърво + спрей-лепило
* 32 винта (2 см)
* парче дунапрен с дебелина между 8 и 15 см – размерите на дунапрена трябва да са достатъчно големи, за да покрие изцяло диаметъра на шперплатовите кръгове, плюс 1-2 сантиметра толеранс
* плат за подплатата (тя ще бъде поставена по периферията на табуретката) – използваното тук парче е с размери 20 х 160 см. (можете да използвате и парче тънък картон)
* памучна вата
* плат за тапицерията
* такер (тапицерски телбод)
* 4 дървени крачета с желаната височина, цвят и дизайн
* дрелка
* електрически нож
* ножици
* мерителна рулетка
* шевна машина


Инструкции:


Направете рамката


1. Разглобете дървената макара, за да получите две шперплатови окръжности. Очертайте едната окръжност с молив върху парче хартия и добавете 1-2 см. толеранс – така ще получите шаблона за дунапреновата седалка, ватата и тапицерията.

2. Поставете единия шперплатов кръг на работната плоскост и монтирайте осемте дървени летви по периферията му, като ги разпределите равномерно. Захванете летвите с лепило за дървесина и с винтове. Поставете отгоре втория шперплатов кръг, изравнете го с първия и го захванете с лепило и винтове към летвите.

Удобна табуретка от... дървена макара


Поставете облицовката


1. Използвайте шаблона, за да очертаете кръг върху парчето дунапрен. Изрежете дунапрена по очертанията с електрически нож или друг подходящ инструмент. Използвайте спрей-лепилото, за да залепите дунапреновата седалка към горната шперплатова окръжност.

Удобна табуретка от... дървена макара

2. Използвайте такера, за да прикрепите парчето подплата по периферията на конструкцията на табуретката – платът се поставя, за да запълни пролуките между дървените парчета. Вместо плат, можете да използвате и парче гъвкав картон.

Удобна табуретка от... дървена макара

3. Измерете конструкцията на табуретката, за да изрежете ватата – тя трябва да покрива плътно цялата табуретка, без дъното й. За целта изрежете кръг и дълга ивица, широка колкото е височината на конструкцията (добавете толеранс), и пришийте двете парчета едно към друго, за да получите своеобразен калъф.

4. Поставете калъфа вата върху табуретката и го захванете по периферията на долната окръжност с такер.

Удобна табуретка от... дървена макара


Тапицирайте табуретката


1. Създайте калъфа за тапицерията – това става по сходен начин на този, с който се прави обшивката от вата. Срежете от плата за тапицерия кръг (с помощта на хартиения шаблон), както и дълга ивица, широка колкото височината на тапицерията. Добавете няколко сантиметра толеранс от всички страни и захванете двете парчета с карфици.

Удобна табуретка от... дървена макара

2. Зашийте двете части на тапицерията с шевната машина, като правите шевовете откъм опаковата страна на плата.

Удобна табуретка от... дървена макара

3. Поставете калъфа на тапицерията върху облицованата с вата табуретка и започнете да захващате ръбовете му към дъното на мебела, като едновременно с това изпъвате добре плата.

Удобна табуретка от... дървена макара


Монтирайте крачетата


1. Тази стъпка е добре да направите още преди да тапицирате мебела. Обърнете табуретката с дъното нагоре и отбележете местата на четирите крачета. Пробийте с дрелка отворите за четирите метални пластини за крачетата, като се уверите, че сте ги разположили на равни разстояние един от друг.

Удобна табуретка от... дървена макара

2. Ако искате да предпазите вътрешността на табуретката от замърсяване, срежете парче плат в тъмен цвят (използвайте шаблона) и го захванете с такер по периферията на дъното, захващайки подгъва му върху плата на тапицерията.

3. Локализирайте отворите за металните пластини и ги монтирайте към облицованото дъно на долната шперплатова окръжност. Монтирайте и четирите крачета по указания върху инструкциите начин.

Удобна табуретка от... дървена макара

Удобна табуретка от... дървена макара


Източник: designspongeonline.com







Няма коментари


ключови думи
табуретка, макара, акцент, идеи за дома

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg