фирми продукти
представяме
работа
 
16 факта за прозорците, които трябва да знаете

16  факта за прозорците, които трябва да знаетеПрозорците са важна част от дома не само от естетическа гледна точка, но и по отношение на практичността. От техните характеристики зависи количеството на естествена светлина в помещенията, както и топлообменът между вътрешната част на дома и външната среда. Ето защо е важно да знаем колкото се може повече за всички процеси, свързани по някакъв начин с тях.


1. Недобре уплътнените прозорци (обикновени и покривни) и врати с остъкление могат да причинят повече от 25% загуби на електроенергия – за отопление през зимата или за климатизация през лятото. Можете да спестите около 10-15% от сметките си за електричество, ако замените старите прозорци с нови, които са с двойно остъкление с изолация, с топлоустойчиво покритие или с херметична рамка.

2. Можете значително да увеличите шумоизолацията на своите прозорци с двойно остъкление, като между двата пласта стъкло е оставено пространство (6-25 мм), изпълнено с въздух (или аргон). Тук шумоизолиращата стойност е правопропорционална на дебелината на стъклото и на пространството между слоевете.
16  факта за  прозорците, които трябва да знаете
3. Повечето производители твърдят, че прозорците трябва да бъдат сменяни на около 20 години. Има няколко знака, че прозорците остаряват и е време да бъдат заменени – започват да заяждат при отваряне, измятат се или кондензират при разлика в температурите вътре и навън. Всички тези признаци означават, че прозорците започват да губят ефикасността си.

4. Покривните прозорци осигуряват 30% повече светлина от стандартните прозорци със същите размери.

5. Според изследвания, прозорците заемат средно около 15% от пространството на стените.

6. Дървените прозорци са много добър топлоизолатор, но са по-скъпи и изискват повече грижи. Освен това тяхната структура крие риск от издуване или свиване.

7. Алуминиевата дограма е здрава, достъпна като цена и изисква минимални грижи. Тя обаче не е добър топлоизолатор.

8. PVC дограмата е вероятно най-разпространеният вид дограма последните няколко години – тя е достъпна като цена и се поддържа лесно, но пък цветът й може да избелее с времето.
16  факта за  прозорците, които трябва да знаете
9. Прозорците от композитен материал са по-издръжливи от стандартните дървени дограми, а освен това предлагат различни възможности по отношение на цветовете.

10. Смесените прозорци са най-скъпи, но са и най-практични – те съчетават дървена дограма отвътре (за топлоизолация) и алуминиева/ pvc дограма отвън (за лесна поддръжка).

11. Стъклото с ниска емисионна (излъчвателна) способност – т.нар. low-E glass, има тънко метално покритие, което отразява топлината обратно, като по този начин пази дома по-топъл през зимата и по-хладен през лятото. Освен това нискоемисионните стъкла намаляват разходите за електроенергия и блокират ултравиолетовите лъчи, като същевременно пропускат 95% от естествената слънчева светлина вътре в дома.

12. Нечупливите прозорци съдържат слой пластмаса, поставен между двата стъклени панела – по този начин те стават по-сигурни срещу взлом и силни бури. Произвеждат се и стъкла, които са 2 до 4 пъти по-здрави от стандартните – те са особено подходящи за места с чести бури или риск от счупване.

13. Вместо да претрупвате прозорците си с щори и завеси, за да създадете уединение, можете да заложите на матирани или релефни стъкла, които запазват личното пространство от любопитни погледи, но пропускат светлината. Ако не желаете да обработвате цялото стъкло, можете да поръчате да матират само долната му част.
16  факта за  прозорците, които трябва да знаете
14. Щорите в светли нюанси намаляват достъпа на слънчева топлина до прозорците с до 43%, а тентите са дори още по-ефективни – те я редуцират с до 77%.

15. Има няколко основни стойности при избора на прозорци:

- R означава резистентност към топлина – колкото по-голяма е тази стойност, толкова по-ефикасен е прозорецът;
- U показва нивото на топлинен трансфер отвътре - навън – колкото е по-малка тази стойност, толкова по-добре;
- SHGC (Solar Heat Gain Coefficient) указва какво количество слънчева топлина поема домът Ви.

16. Сред най-модерните прозоречни покрития са тези с регулируемо затъмнение на стъклата и такива, които се самопочистват. Вторият вид действа много просто – разтваря органичните вещества до такава степен, че дъждът може да ги измие бързо и лесно.



Източник: remodelingcenter.com







Няма коментари


ключови думи
прозорци, дограма, остъкление, завеси, щори, идеи за дома

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg