фирми продукти
представяме
работа
 
7 семпли идеи за декорация на столовете

Превърнете и най-скучните столове в трапезарията, кабинета или детската стая в произведения на изкуството – облечете ги с разноцветни и разнообразни по дизайн калъфчета от плат. Те са не само много красиви, но са и практични, тъй като можете да ги сваляте за пране бързо и лесно, а когато Ви омръзнат, можете да ги смените с нови. Калъфчетата са най-подходящият избор, когато искате да унифицирате няколко различни по цвят и дизайн стола, като ги превърнете в стилен комплект за трапезарията или кухнята.


1. Калъф с монограм


7 семпли идеи за декорация на столовете

Монограмите придават на столовете стилен характер и едновременно с това могат да сочат името на човека, който седи на това място. Монограмът може да посочва и за кое помещение са конкретните мебели.

За направата на тази декорация е необходимо да измерите стола по ширина, дължина и дълбочина на седалката. Плисетата на калъфчето достигат до земята, затова ще са Ви нужни и стойностите на разстоянието между пода и седалката. Очертайте върху милиметрова хартия желания монограм и го пренесете върху избрания плат. Тествайте мястото му върху седалката – когато сте доволни от резултата, използвайте шевна машина, игла и конец или лепило за тъкани, за да прикрепите монограма към калъфа. Ако имате възможност можете да използвате и самозалепваща се материя за апликации (т.нар. fusible web), която свързва два пласта тъкан под въздействието на гореща ютия. Накрая залепете или пришийте тънък ширит в желания цвят по контурите на буквата, за да й придадете завършен вид.


2. Романтично плисе


7 семпли идеи за декорация на столовете

Тъй като се прави много лесно, тази семпла декорация за седалката на столовете може да се изработи в няколко варианта – по един за всеки сезон.

За да направите тази декоративна поличка на седалката, поставете парче от избрания плат върху нея, като го оставите да покрие изцяло страните й. Очертайте с цветна шивашка креда контурите на декорацията, като отбележите местата, на които трябва да направите четирите прореза, на които да поставите връзките. Срежете плата по очертанията, направете прорезите на указаните места и направете подгъв по всички ръбове. На всеки прорез пришийте по две панделки, за да завързвате калъфчето на място. Завържете двете предни връвчици, за да обхванете добре седалката, а двете задни – за да захванете калъфчето за стола.


3. Цялостна декорация

7 семпли идеи за декорация на столовете

Обикновените сгъваеми столове също могат да се превърнат в стилно обзавеждане за трапезарията – само с помощта на подходящ калъф, който покрива мебела изцяло. Вижте подробни инструкции за проекта тук. За да стане декорацията още по-ефектна, за нея е избран кариран плат в наситени цветове. Калъфът е допълнен от осем двойки панделки в синьо и зелено, които държат плата в желаната форма и го закрепят стабилно към стола.


4. Изчистени линии

7 семпли идеи за декорация на столовете

Този калъф също е направен на принципа на предишния проект (вижте инструкциите на линка по-горе), макар да не покрива мебелите изцяло. Той е със семпли изчистени линии, и е особено подходящ за интериори в официален стил.

Преди да започнете работа направете измерване на всички параметри на стола. Калъфът е направен от един-единствен панел плат, който покрива изцяло гърба на стола (от най-горната част на облегалката до пода или до седалката), а отпред покрива облегалката, следва извивката на  седалката и се спуска от трите й страни. На местата, на които се намират двата предни крака на мебела се правят два среза в плата, за да пасне декорацията по извивките му – в долната им част пък могат да се пришият по две панделки за връвчици.


5. Ажурна декорация

7 семпли идеи за декорация на столовете

Ако не искате да скривате изяществото на столовете, но имате нужда от декорация, която да омекоти линиите на мебелите, ето една свежа идея. Този ажурен калъф е лесен за направа и скрива само частично дизайна на всеки стол.

Тук принципът е същият, както при предишния проект (вижте инструкциите на линка по-горе)  – декорацията покрива изцяло предната и задна част на облегалката, и се спуска по седалката, следвайки извивките на стола. Разликата е, че тук калъфът не покрива целия стол и не достига до пода, а краищата му се спускат свободно отстрани. На местата, на които се намират двата предни крака на мебела се правят два среза в плата, за да пасне декорацията по извивките му. Когато измерите всички необходими пропорции на мебела, очертаете и срежете плата по очертанията, не забравяйте да направите подгъв по всички ръбове. От двете страни на облегалката пък пришийте по две панделки, с които да завързвате двете части на панела плат една към друга.


6. Декорация с фестони

7 семпли идеи за декорация на столовете

Друг вариант на този лесен за направа калъф със семпъл дизайн (вижте инструкциите на линка по-горе) – тук обаче са включени фестони по ръба на плата.

Направете основата на калъфа по стандартния начин, както при предишните няколко проекта. Декорацията трябва да покрива изцяло предната и задна част на облегалката, и да се спуска по седалката, следвайки извивките на стола. Когато обаче срежете плата, преди да направите подгъвите по ръбовете, оформете фестоните. Отстрани на стола добавете по две панделки от всяка страна, за да завържете калъфчето към стола по-стабилно.


7. Декорация от две части


7 семпли идеи за декорация на столовете

Тази декорация е в стила на старомодните, но романтични бистра и се състои от две части – едната покрива седалката на стола, а другата облича облегалката за гърба. Така мебелът не изглежда твърде претруфен и придава на помещението усещане за лекота и семпло очарование.

Ако столовете, които използвате, са сгъваеми и имат твърда седалка и облегалка, предварително можете да изрежете подложки от дунапрен с размерите на двете части. Когато поставите калъфите, те ще държат подложките на място. Горната част на декорацията е направена от парче плат, което обхваща плътно облегалката – в двата му края са пришити панделки, с които калъфът се връзва на място. Долната част пък е направена от две ивици плат – ширината им трябва да е съответно колкото са ширината и дължината на седалката. Ивиците са поставени перпендикулярно една на друга, за да обхванат изцяло седалката на стола, като краищата им падат свободно встрани. В двата ъгъла откъм седалката пък са пришити по две панделки, с които двете ленти плат се завързват една към друга.

Източник: bhg.com







Няма коментари


ключови думи
стол, столове, декорация, дизайн, калъфки, идеи за дома

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg